'Engem kerülnek a botrányok'

2005.04.15. 09:22
Miután a modellkedéssel végleg felhagyott, Pataki Ági ruhaboltot nyitott, később filmproducer lett. Azt állítja, nincs nehezebb feladat, mint pénzt szerezni a magyar filmek számára. Emellett a Mosolyország Alapítvány nagykövete, hivatásos sofőr, szemléletformáló, és kerüli a felhajtást.

"Főállásban hivatásos taxisofőr vagyok a kamasz gyerekem alkalmazásában" - viccelődött Pataki Ági, aki producer és karitatív munkát végez, de ezek közül a számára legfontosabbról kérdeztük. "A gyerek ideje a legdrágább ugyanis. Én legfeljebb a munkámból hiányzom addig, amíg hozom-viszem, ő viszont a játékidejét faragná le, ha tömegközlekedéssel járna. Ami azt illeti, nem ő igényli, hogy szállítsam, én ragaszkodom hozzá"- mondta a volt modell.

A legnehezebb feladat pénzt szerezni

Pataki Ági Pataki Ági több mint két évtizedig a Fabulon termékek reklámarca volt (a Kálvin térről építkezés miatt eltávolított óriásreklámját műemlékké nyilvánították), majd egy dán kozmetikai céggel dolgozott. Miután a modellkedéssel végleg felhagyott, vállalkozásokba kezdett. Legutoljára férje, Kovács Gábor mellett reklámfilmek készítésével foglalkozó céget indított, és néhány éve játékfilmes producer lett.

"Nem is tudnék ennél nehezebb munkát elképzelni a magam számára, mint hogy pénzt gründoljak egy készülő filmhez. A leendő üzletfeleket arról kell meggyőznöm egy tárgyaláson, hogy érdemes egy addig még csak gondolati szinten létező tervbe invesztálniuk. Az első produceri munkám az Üvegtigris volt, és segítette a helyzetemet, hogy nagyon hittem a sikerében. Nyáron a második részt kezdjük majd forgatni" - mondta Pataki Ági, és hozzátette, nyilvánvalóan a nehezebb utat választotta azzal, hogy szerzői és a közönségfilmek közt félúton járó magyar alkotásokat szeretné támogatni.

Tehetségtelen színész

"Előfordult már, hogy nem éreztem rá elsőre, hogy melyik forgatókönyvben vannak nagy lehetőségek. A Fekete kefével kapcsolatban például aggályaim voltak. A történet egy csapat lúzer álkéményseprőkről szól, másrészt a film fekete-fehér képi világa miatt is úgy gondoltam, lehetséges, hogy a közönség nem fogadja majd lelkesen. Szerencsére tévedtem" - mondta a producer. Vranik Roland első nagyjátékfilmje az idei, 36. Magyar Filmszemle fődíjas alkotása lett. A képi világa Pohárnok Gergely nevéhez fűződik, aki a szemle operatőri díját kapta, Pataki Ágit pedig gyakran kérdezik arról, miért nem szerepel a filmekben, amelyek mellé állt.

"Annak ellenére, hogy a modellpályám elején feltűntem egy filmben, sosem volt célom, hogy színésznő legyek. Biztattak ugyan erre, de nem vagyok tehetséges. Az ilyet érzi az ember" - folytatta a Sándor Pál Szeressétek Ódor Emíliát című filmjében kollégistalányként debütált Pataki Ági, aki hasonló indokkal zárta be néhány éve nagy forgalmat hozó a belvárosi ruhaüzletét. "Úgy éreztem, elég volt, és ha tovább folytatom, nem lett volna már olyan sikeres" - magyarázta.

Ruhától a szemléletformálásig

Pataki Ágiról azóta is sokaknak a divat jut eszébe, és erre utal az is, hogy az interneten megjelent interjúk jelentős 'Gardróbnéző' vagy épp 'Ízig-vérig stílusos nő' címek alatt fut. Ennél aktuálisabb, hogy a volt modell a Mosolyország Alapítvány nagykövete lett, de ennek lényegéről nem tudott egy mondatban beszélni. "Ez az egyik nehézségünk, hogy nem tudjuk röviden összefoglalni a céljainkat, ugyanis nemcsak látható problémákra próbáljuk felhívni a figyelmet" - mondta Pataki Ági. Az alapítvány egyik célja, hogy a 'fogyatékkal élők' kifejezést a közgondolkodásban 'segítséggel élőkre' változtassák. Az általánosságokon kívül azonban arra voltunk kíváncsiak, miért van szükségünk a MOA bálnával szimbolizált, szemléletformáló kampányaira.

"Alapvetően azért, mert nem figyelünk eléggé egymásra. Nem érdeklődünk, nem törődünk egymással. Sokan például nem is tudják, hogy a szomszédjuk depressziós, és mennyit segítene rajta, ha egy délután átugranánk hozzá beszélgetni. Én sem mindig vettem észre ilyeneket, de miután felhívták rá a figyelmem, egyre inkább tetszeni kezdett az alapítvány és annak céljai. Szívesen veszek részt mindenben, amivel hozzá tudok járulni egy elfogadhatóbb, toleránsabb segítőkész társadalomhoz. A filmszakmán belül is felvállalok karitatív projekteket, melyekben sikerül bevonnom másokat is, akik a szakma krémjéhez tartoznak - mondta Pataki Ági, akinek filmes karitatív munkái még kisebb nyilvánosságot kapnak, mint a magánélete.

"Annak nagyon örülök, hogy az utóbbival keveset foglalkoznak. Engem szerencsére kerülnek a botrányok. Szimpla életet élek, kicsit konzervatív vagyok, és teljesen hétköznapi nő" - mondta Pataki Ági.