horoszkóp

Paul McCartney űrhajósoknak énekelt

2005.11.15. 11:25
Paul McCartney a zenetörténelemben először énekelt élőben a világűr hallgatóságának. A kaliforniai Anaheimben adott koncertjét egyenes adásban sugározták egy asztronautának és egy kozmonautának.

Paul McCartney az első ember, akinek közönsége a világűrben hallgatta a koncertjét, ugynakkor Bill McArthur, a NASA asztronautája és Valerij Tokarev, orosz kozmonauta volt az első ember az űrben, aki élő zenére ébredt.

354 kilométerre a Földtől

McCartney a kaliforniai Anaheimben adott koncertjét egyenes adásban sugározták a két űrhajósnak, akik az ISS nemzetközi űrállomáson tartózkodtak. Az énekes Good Day Sunshine című dala vasárnap reggel 354 kilométeres messzeségben csendült fel, írja a Sun. A Földön az egykori Beatles tag egyébként épp egy tizenegyhetes amerikai turnén vesz részt.

Sűrített gyümölcslevet szürcsöltek tubusból

A jelentések szerint McArthur és Tokarev fel-le ugrándozott és sűrített gyümölcslevet szürcsölt tubusból McCartney földi közönségének bíztató éljenzése közepette. Az űrállomás vezetője, Bill McArthur lelkendezve köszönte meg McCartney-nak a bejelentkezést. "Egyszerűen nem hiszem el, hogy tényleg közvetítettek minket az űrbe" - mondta McCartney. "Ez szenzációs. Imádom."

A 44-ik napon

A NASA-nál egyébként szokás zenével ébreszteni űrhajósokat, mostanáig azonban szalagról jöttek a dallamok. Az ébresztő hívás a az űrállomáson tartózkodók a tervezett hat hónapos tartózkodás 44-ik napján érkezett.