horoszkóp

Dalnokverseny kerekedik a Pa-dö-dő fenekéből

2005.01.28. 10:47
A Rádió Deejay műsorvezetője egy hallgatói sms-re reagált, amikor leszólta Lang Györgyi, a Pa-dö-dő egyik felének testi és énekesnői adottságait, akinek szerinte fenékből túl sok, hangból túl kevés adatott. Lang válaszul dalnokversenyre invitálta az egykori playback-zenekar, a 4F Club tagját, de egyelőre ennél is jobban érdekli, hogy nemsokára Miamiban napoztathatja majd a szóban forgó testrészét.

Béres Zoo rádióműsorában kifogásolta Lang Györgyi feneke méretét és hangját, aki begorombult és kiosztotta a bátor playback-zenészt - írta a Színes Bulvár Lap. A Velvet úgy érezte, kötelessége utánajárni a titánok harcának.

#alt#
Béres Zoo

A Rádió Deejay műsorvezetője készséggel adott felvilágosítást a verbális pengeváltás eredetéről: "A hallgatóinkkal azon poénkodtunk, hogy Nyalaka műsorvezetőtársam a nagy melleket szereti, én meg a fenekeket, ekkor kaptunk egy sms-javaslatot, gondoltunk-e már a Pa-dö-dő lányokra. Bevallottuk, hogy nem, és nem is szeretnénk. Ezt már csak kiegészítettem azzal, hogy az énekesi képességeiket sem becsülöm nagyra." A műsorvezető úgy fogalmazott, később próbált árnyalni a dolgon, de lássuk be, ez nem sokat javított a helyzeten: "szerintem attól, hogy a hangmagasságot eltalálják, még nem nagyon tudnak énekelni, ehhez hangszín is kéne - de bükkfából faragott hangszálakkal nem nagyon megy ez". Lang Györgyi nem hallotta ugyan az adást, de ismerősei tájékoztatása révén eljutott hozzá az információ: "Nem a fenekem méretének emlegetésén sértődtem meg, hiszen ebben kétségkívül igaza van Béresnek, hanem azon, hogy "sajnos énekelünk", mert ezzel az énekesnői képességeimet vonják kétségbe."

Lang Györgyi bevállalja a bikinit

#alt#
Lang Györgyi

A Pa-dö-dő egyik súlyos egyénisége első felindulásában úgy érezte, az lehet a méltó visszavágás, ha vitatott énekesnői képességeit Béres egykori zenekara, a 4F Club egyik dalának eléneklésére fordítja, bár ezt nem büntetésnek szánja. "Még nem tudom, melyik dalt választom, igazából csak az az egy jut eszembe, a bikinis - nem is tudom, volt-e más slágerük egyáltalán" - töprengett az énekesnő, aki 15 éves pályafutással, 15 lemezzel és élőben végigénekelt koncertek sorával a háta mögött úgy érzi, nem lehet igazi kihívás számára egy ilyen feladat. Béres ezzel szemben maga is bevallja, hogy az éneklés nem az erőssége: "Én aztán rohadtul nem tudok énekelni, de ha valakit kritizálok, azt általában azért teszem, mert úgy még én sem énekelném."

Feszít, mint pók a lucernásban

A műsorvezető egykori zenekarában is csak rappelt, fontosnak tartja azonban kiemelni, hogy azt legfeljebb félplaybackről tették: "nálunk csak az énekesnő hangja nem volt valódi, mi ketten, fiúk mindig élőben nyomtuk". A 4F Club megszűnése után ugyan megpróbálkozott egy szólólemezzel, most már azonban önkritikusan maga is úgy véli, "szerencse, hogy az eltűnt a süllyesztőben".

Műsorvezetői munkássága mellett dalszövegírással és zeneszerzéssel foglalkozik: "van vagy 40 lemez a szobám falán, amikhez én írtam a szöveget vagy a zenét, vagy mindkettőt". Utóbbira példa a Groovehouse, de az elmúlt évek művészi munkásságának nyomait őrzi többek közt a Happy Gang és az UFO pár dala, sőt a Romantic első albumának néhány száma is.

#alt#
Naggyon komoly

A vállalkozó kedvű műsorvezető merészen áll a Pa-dö-dős kihívás elé, bár a jövőt még csak részleteiben tervezte el: "Fogalmam sincs mit adok elő, de arra gondoltam, hogy langgyörgyi-hangon fogom elénekelni." Saját terepen is szívesen bizonyít, felajánlotta ugyanis, hogy Nyalaka nevű műsorvezetőtársával élőben tartanak egy rapbemutatót a lányoknak. Lang Györgyi is hajlandó alternatív fegyvernemben kiállni: tekintve, hogy a Pa-dö-dő dalok előadása mellett a szövegeiket is maguk írják, abban is benne volna, ha mindketten egy aktuális újsághírből gyártanának dalt.

Húzzák egymást

A Velvet azonban úgy érzi, nem kell vérre menő küzdelemre számítani: a Pa-dö-dő 2003-as, 15 éves jubileumi albumán ugyanis a baráti körükbe tartozó előadók énekelték el az elmúlt évek legsikeresebb Pa-dö-dő számait - köztük például a Béres Zoo által említett Groovehouse is. Ez alapján arra következtettünk, lehet, hogy a két ellenfél tulajdonképp nem is utálja egymást annyira.

"Persze, nem kell ezt véresen komolyan venni" - erősíti meg Lang Györgyi is a megérzést. "Csak arról van szó, hogy mivel mindketten műsorvezetők is vagyunk, mégsem engedhetünk meg akármit magunkkal szemben". Béres a lányok felháborodásáról értesülve először kicsit megszeppent, de azóta felhívta az énekesnőt, és abban maradtak, hogy február 8. után egy élő adásban kerítenek sort a párbajra: "Behúztam fülem-farkam, de végül beszéltem Györgyivel. Ő is a szokott ironikus, csipkelődő hangot ütötte meg a telefonban, úgyhogy én meg azt mondtam, februárig kapnak haladékot, legalább addig is gyakorolhatnak."

Jó nagyot napoztatnak

#alt#
A Pa-dö-dő mindkét fele

Az RTL Klub reggeli műsorának vezetése mellett a két nehézsúlyú énekesnő már új lemezével foglalkozik, ami várhatóan májusban jelenik meg, ezután pedig turnéra indulnak. Lang Györgyit azonban jelenleg azonban leginkább az foglalkoztatja, hogy kétszemélyes zenekaruk másik felét, Falusi Mariannt várja haza Vietnamból, mert azután együtt utaznak Amerikába: "Nyaralni megyünk, a zenekar körüli baráti társasággal leszünk négy napot New Yorkban, aztán mi ketten megyünk tovább Miamiba, hogy ott meregessük a jó nagy fenekünket egy hétig. De Béres Zoo-t nem visszük."