'Felnőttkorom első éve'

2004.10.12. 11:08
Pély Barna felnőttnek érzi magát, ezért egyre több dalszöveget ír, és azt is jól kezeli, hogy barátnője, Galambos Dorina szeptember óta egyben tanítványa is. A Megasztár zsüritagja a versenyzők karrierjének elindítása után saját pályafutásával is foglalkozott egy kicsit, ennek eredményeként Tóth Vera, Gáspár Laci és Oláh Ibolya mellett most a United is kiadott egy lemezt.
Felnőtt a helyzethez

Pély Barnabás, a Megasztár zsürijének szakmai szempontokra talán legtöbbször hivatkozó tagja úgy érzi, maga is tanult az első széria tapasztalataiból. "Számomra önmagam kommunikálásában segített sokat." - állítja Pély, amikor a Velvet nekiszegezi a provokatív kérdést, tudott-e valami saját magára is érvényes tanulságot levonni azokból az értékelésekből és tanácsokból, amiket a zsüritagok a versenyzőknek adtak. A zenész leghasznosabb tapasztalataiként kiemeli: "Azt vettem észre, amikor zsüritagként próbáltam előadni a véleményem, hogy idővel elkezdett jól működni, hogy hirtelen reagálok le dolgokat. Ha túlfilózom, hiteltelen lesz."

A Megasztárral azonban új időszak kezdődött az életében: "Ez volt felnőttkorom első éve, úgy érzem" - jelenti ki büszkén. A tehetségkutató második szériájának válogatásán alkalma nyílt gyakorolni is a tanultakat: "Most már kevesebb volt a vita a zsüritagok közt, de ami volt, az sokkal keményebb volt. Itt már nem a szimpátiáról szólt a dolog: kőkemény szakmai szempontok alapján értékeltük a versenyzőket." A dolog komolyságát jelzi, hogy Pély szerint elképzelhető akár a pontozásos értékelés bevezetése is, pedig nézettségi szempontból talán nem is volna rossz ötlet, ha a zsüritagok pankrációval döntenének a továbbjutó versenyzőkről.

Attól egységes, hogy különböző

Klikk a képre!
A Megasztár első szériájának lezárultával Pélynek volt ideje saját munkájára is összpontosítani: zenekarával, a United-del a Keserű méz című albumot követő kétéves szünet után most adták ki Graffiti című új lemezüket. "Hosszú folyamat számokat írni, mi most éreztük érdemesnek, hogy lemezre tegyük, ami összegyűlt." - indokolja Pély a hosszú alkotói szünetet. "Az előző lemezekhez képest bátrabb lett a zenekar, drasztikusabb a zenei változás. Ezen a lemezen megmaradt a frissesség és a lendület, szinte magától állt össze, a saját útját jelölte ki."

Elárulja azt is: az előző lemezeknél alapkoncepciókban gondolkoztak: általában egy olyan hangzáshoz vagy stílushoz igazították a számokat, ami akkor épp tetszett nekik. Az új lemez azonban nem ebből a szempontból egységes: "A Graffiti pont attól áll össze, hogy nagyon különböző számok kerültek rá. Most ez tükrözi az épp aktuális és hiteles képünket. Ha jövőre új lemezt csinálunk, biztos, hogy teljesen más lesz." - prognosztizál az énekes-szövegíró, akinek utóbbi munkássága is mostanában teljesedik ki. A szövegírás ugyanis eddig kevésbé volt rá jellemző, az új lemezre azonban három dalt is írt: "Ez valószínűleg most érett be bennem, most kezd körvonalazódni, hogy mit szeretnék mondani az embereknek" - osztja meg a Velvettel. "Az érzelmek nagyon fontosak, de nehéz őket szavakba önteni. Sokszor külön utakon mozog a gondolat és a zene; ahhoz pedig, hogy a kettő egymásra találjon, belső nyugalom kell."

Dorina inspirálja

A belső nyugalomhoz hozzájárulhatott az is, hogy a Megasztárból a megfelelő kommunikációs technika elsajátításán kívül egy barátnővel is gazdagodott. Galambos Dorinával azóta is dúl a szerelem, és Pély állítása szerint ez is nagyon sokban inspirálja mindkettejük művészi tevékenységét. "Dorina továbbra is játszik a saját zenekarával, de az a zene, amit ők csinálnak, túlságosan kis rétegnek szól. Így emellett szólókarrierre is készül, és már többen jelentkeztek is nála komplett lemezanyagokkal. Volt, ami még nekem is tetszett." - állítja a szigorú ítész, majd szerényen hozzáteszi: "Én is írtam neki pár számot, de ezek néha túl undergroundosak." Pély a Megasztár versenyzői közül még Aczél Gergővel dolgozik együtt: ő és a szintén United-tag Romhányi Áron közösen írtak pár számot Gergő készülő albumára.

Tehetség és kreszvizsga

Pély sok időt tölt Dorinával, mivel együtt élnek, ráadásul szeptember óta Dorina a Lausmann Gyula Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatójaként egyben a tanítványa is. A tanár úr azonban jól tudja kezelni ezt a helyzetet: "Nincs ebben semmi különös, velem csak heti egy órája van - ettől eltekintve egész héten együtt vagyunk, azon a heti egy órán kell csak megemberelnünk magunkat." Pély szerint Dorina bár kifelé sokszor a "balhés, beszólós partiállat arcát mutatja", ennél jóval sokoldalúbb: nagyon lelkiismeretesen tud például tanulni, amit azonnal példával is érzékeltet: "Én például harmadszor mentem át a kreszvizsgán, ő pedig elsőre. Ő a legtehetségesebb tanítványom most."