horoszkóp

'Nem izgat a népszerűség'

2005.09.02. 12:03
Tíz évvel ezelőtt Pierrot megfogadta, ha lesz ötlete és elköltendő pénze, csinál egy új lemezt. Úgy tűnik, most van: a Megasztár volt producere koncertre és egy saját lemez készítésére készül. Emellett számítógépes játékot készít és interaktív filmet forgat Egerről.

"Sosem akartam beállni a sorba, nem akarok sztárrá válni. Tíz évvel ezelőtt azért is mostam le a Pierrot-sminket is, mert úgy éreztem, az a sztárimágó része" - mondta Marosi Z. Tamás, akivel az után beszélgettünk, hogy a Nusantara indonéz étteremben tartott sajtófogadáson bejelentette, szeptember 9-én a Budai Parkszínpadon koncertezik. A véleménye meglepett. Egyfelől aki szeret fellépni, általában a sztárságot nem tartja ellenszenvesnek, másfelől úgy tudtuk, egy évtizede Pierrot valójában azért hagyta félbe az énekesi pályáját, mert a harmadik lemezéből nem sikerült elég sokat eladni.

Elköltendő pénz és ötletek

Pierrot

"Igaz. Elhatároztam, hogy soha többet, értsd: soha nem befolyásol majd, hogy épp mi az, ami kommerciálisan hatásos. Ezért én semmit nem fogok tenni a sikerért, ha kedvem van, ötletem, és elköltendő pénzem, csinálok lemezt. Ezzel nem teszek mást, mint hogy sallangmentesen adom saját magam"- mondta Pierrot, aki az önkifejezésről hasonlóan gondolkodott a kilencvenes évek közepén is. Az átmeneti válságot éppen azzal magyarázta, hogy korosztályának, a huszonéveseknek túl komoly a dalainak hangvétele és tartalma, az idősebb korosztály pedig kevésbé nyitott.

"Időközben beértem a dalaimhoz. Olyan bölcsességeket is ki tudok mondani, amelyek még tíz évvel ezelőtt nem hangzottak hitelesen a számból. Az ember mindig a saját korosztályának beszél, most már a korosztályom elég széles és befogadó ahhoz, hogy hozzájuk szóljak" - folytatta, de feltevésünk szerint a Megasztár nézőinek java lehet befogadó, kortól függetlenül.

Kis piac, de sok rajongó

"Így van. Most az idő úgy hozta, hogy a kíváncsiság több potenciális rajongót terel be a koncertjeimre. Tehát nincsenek trükkjeim, most érdemes megmutatni magam, mert most meggyőzhetőbbek az emberek" - magyarázta Pierrot, hogy miért éppen az idei őszt választotta a visszatérésre. A tehetségkutató zenei producere a második széria után úgy döntött, az ősszel induló harmadikban már nem vállal produceri feladatokat, és a zsűri munkájában sem vesz részt. Azóta sem győzi hangsúlyozni, a TV2-vel nem volt konfliktusa, egyszerűen belefáradt ebbe a munkába.

"Kikapcsol, ha mással foglalkozhatok. Most is erre van szükségem. Néha úgy vagyok vele, hogy próbálok dalt írni, de nem úgy gördülnek az öltetek, és akkor egy kis ideig csinálok valami mást, írok, vagy a számítógépes játékommal foglalkozom, és akkor később könnyebb újra folytatni" - kezdett egy újabb gondolatba Pierrot, mégis visszatért a váltás indoklásához. "Ha csak ez lett volna az oka, meggyőzhető lettem volna, de van egy bonyolultabb tényező" - mondta, és jelentőségteljesen a levegőbe meredt a fejem fölött, mintha az aurám színén töprengene.

Gyors széria

"Az elveimmel ellentétes a tehetségkutatásnak az a szerepe, hogy egy meghatározott területre keresünk embereket, és nem csak úgy l'art pour l'art a tehetségkutatásért. Fel kell azt mérni, hogy a poppiacnak mekkora a befogadóképessége. Ha ugyanis azt látjuk, hogy akit elindítottunk, nem kap helyet, akkor felesleges munkát végeztünk, belerángatunk embereket olyan szituációkba, amelyekből nem tudnak kimászni. Lássuk be, ez a poppiac telített, sok sebből vérzik, gyakorlatilag nem lehet lemezeket eladni, nincs igazán élő koncerthelyszín, és alapvetően az egész struktúra recseg-ropog. Erre a piacra már nagyon kellett néhány friss hang, az első széria tehetségei. Az a baj, hogy az újabb tizenkét arcnak már nehezebb a helyzete, inkább a felszínen tudnak elhelyezkedni. Nem tartom jó ötletnek ilyen rövid időközönként indítani egy újabb szériát" - mondta Pierrot, és arra a felvetésre, hogy a Megasztár 3-ba a határokon túlról is várnak jelentkezőket, így több nézővel és potenciális rajongóval bővül majd a zsűritagok köre is, annyit válaszolt: "ezzel már nem is foglalkoztam".

Kalandjáték és interaktív film

Pierrot

Helyettük a megvalósítandó terveiről beszélt. "Két évvel ezelőtt elkezdtem egy 14 részes kalandjáték-sorozatot tervezni, amit szeretnék befejezni. Ezenkívül egy Egerről szóló interaktív film forgatásába kezdtem, ez egy új, eddig itthon nem ismert prodzsekt" - vázolta, és a koncertjére tért rá. "A tíz éves időszaknak állít emléket ez a jubileumi koncert, és egyben kötelező velejárója annak, hogy nem akartam eltemetni az előadói mivoltomat" - mondta Pierrot, és ezzel ismét felvetődött a hírnév témája.

"Valóban nem pórázon rángatnak ki otthonról, hogy most már tessék fellépni, élvezem, nagyon szeretem a koncerteket. De egy fontos különbség van, amiről még nem ejtettem szót. A dalaimon keresztül szeretném a kapcsolatot tartani a közönséggel, minden egyéb érintkezéstől távol tartom magam. Nem tudok mit kezdeni a népszerűségnek azzal a formájával, ha az utcán utánam kiabálnak, mint egy kutyának, hogy odafigyelek-e. A dalaim beszéljenek".