Brad Pittet Budapesten dobta a menyasszonya

2008.10.01. 09:05
Angelina Jolie gyermekeinek apja nem a Kémjátszma forgatásán járt először a magyar fővárosban - derült ki a ScotlandOnSunday egyik cikkéből. Bár Pitt valószínűleg nem szívesen emlékszik vissza 1989 márciusára, amikor éppen Budapesten forgató menyasszonya, Jill Schoelen szakított vele egy helyi étteremben. Főleg, hogy utána egy padon töltötte az éjszakát, másnap meg a magyar-jugoszláv határon is lekapcsolták. Az akkor még meglehetősen ismeretlen színész karrierje mindenesetre ezután lassan de biztosan beindult, míg a volt ara maradt a B-kategóriás horrorfilmeknél.

Brad Pitt soha nem érezte magát olyan depressziósnak, mint amikor 1989-ben egy budapesti pályaudvar előtt töltötte az éjszakát. Eredetileg azért érkezett fővárosunkba, hogy egy meglepje épp itt forgató csaját, aki azonban őt lepte meg azzal, hogy beleszeretett a rendezőbe. Ezután a bezárt pályaudvar előtt éjszakázott, másnap pedig a jugó határon kapták le a vonatról, mert nem voltak jók a papírjai - posztolta a PestiSide.hu a ScotlandOnSunday tanulságos cikkét Pitt Lidérces órákba illő budapesti látogatásáról.

A kezdő színész, akinek a neve hazánkban akkor még teljesen ismeretlen volt, és külföldön is a csak legfanatikusabb Dallas-rajongók számára mondhatott valamit, szinte összes megtakarított pénzét - kereken 600 dollárt - költött arra, hogy 6000 kilométert repüljön menyasszonya, az akkoriban nála jóval sikeresebbnek számító Jill Schoelen után, aki Budapesten forgatta Az Operaház fantomja című filmet. A színésznő azonban meglehetősen kellemetlen hírekkel fogadta messziről érkezett kedvesét. "Éppen egy étteremben ültünk, amiről már annyit mesélt. Ekkor elárulta, hogy valószínűleg szerelmes a film rendezőjébe (Dwight H. Little - a szerk.), majd sírni kezdett. Akkor úgy éreztem, kész, vége, ebben nem akarok benne lenni. Felálltam és eljöttem" - mesélte Pitt a cikk szerzőjének, Garth Pierce-nek arcraejtésének szomorú történetét.

A megalázó élmény után Pitt arra gondolt, meglátogatja pár barátját Jugoszláviában. Megpróbáltatásai azonban nem értek véget, ugyanis a - vélhetően a Keleti - pályaudvar már rég zárva volt, mire taxival odaért. "Az éjszakát egy padon töltöttem egy olyan fickó társaságában, aki egy szót sem tudott angolul" - ecsetelte megpróbáltatásait Pitt. "Másnap felszálltam egy Jugoszláviába tartó vonatra, erre mi történt? Letartóztattak, mivel nem voltak nálam megfelelő papírok. Azonnal leszállítottak a vonatról, és több órán keresztül fogva tartottak egy szobában. Mindjárt a Midnight Express ugrott be, ahol a fickót évekre lecsukták" - hagyott benne mély nyomokat a szocialista vendégszeretet, míg végül megkapta a vízumot és beutazhatott az országba. Pierce-szel akkor talákozott, mikor röviddel később a budapesti repülőtéren várt a hazafelé tartó járatra: mint elpanaszolta neki, soha nem érezte magát még ilyen lehangoltnak, mint ebben a pár napban.

A történeti hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy Brad Pitt számára ekkor már sem a színészkedés, sem Jugoszlávia nem volt teljesen ismeretlen, hiszen 1988-an nyarán ott forgatta A Hold fia című filmet, aminek nem mellékesen ő volt a főszereplője. A Sors azonban ezúttal is közbe szólt, ugyanis a dél-szláv háború miatt a felvett anyag nagy része eltűnt, így a filmet csak jó pár évvel később tudták megjelentetni. Az áttörést így egy másik szerep hozta meg, mégpedig 1991-es Thelma és Louise dögös cowboya, J.D. Egyesek szerint Geena Davis és Brad Pitt ikonikus ágyjelenete nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a színészből rövid idő alatt igazi szexszimbólum vált. Egész szép teljesítmény ez egy olyan fiútól, aki korábban sztriptíztáncosnőket fuvarozott, hűtőgépeket szállított, sőt, csirkejelmezben népszerűsített egy gyorséttermet.

Bár 1989-ben valószínűleg senki nem számított erre, Pitt egykori menyasszonya jóval szerényebb karriert futott be, mint reményvesztett vőlegénye. Schoelennek ugyanis igazán soha nem sikerült kitörnie az alacsony költségvetésű horrorfilmek világából. Nem is csoda, hogy a színésznő idővel úgy döntött, munkája helyett inkább két gyermekének szenteli idejét. Ami a párkapcsolatokat illeti, Schoelen a film világától a kortárs zene felé fordult: az utóbbi években a 2008. júniusában elhunyt világhírű jazzgitárossal, Dave Carpenterrel élt együtt, korábban pedig egy zeneszerző, Anthony Marinelli felesége volt. Brad Pitt kedvét viszont nem vette el ez a vakvágányra futott románc attól, hogy szinte csak és kizárólag kolléganőkkel bonyolódjon szerelmi viszonyba. Schoelen utáni ismertebb trófeái közt volt Juliette Lewis, Gwyneth Paltrow, későbbi neje, Jennifer Aniston, míg végül megtalálta gyermekei anyjának Angelina Jolie-t.