horoszkóp

Fennakadt Prince fallikus gitárján a prűd Amerika

2007.02.08. 13:28
A Super Bowl gála idén sem zajlik botrány nélkül: ezúttal Prince fallikus árnyjátékán akadt ki a túlérzékeny amerikai nép.

Emlékszünk még a hihetetlen botrányt kiváltó esetre, amit 2004-ben Janet Jackson bánatosan kifittyenő mellbimbója kavart? Az amerikai néplélek érzékenységére mi sem jellemzőbb, mint az akkor kitört hiszti - melynek méltó folytatása, ahogy most kiakadtak Prince árnyjátékán.

Mivel a Super Bowl bajnokság lázban tartja az amerikai kontinenst, ennek szünetében fellépni az egyik legnagyobb dicsőség – és a legnézettebb tévéprodukció. Idén Prince részesült a kitüntetésben, a koncertjein gyakran erotikus elemeket is alkalmazó előadó pedig nem hazudtolta meg magát – adta hírül az AP-re hivatkozva a Seattle Times.

Borzasztó látvány

Az énekes ugyanis egyik leghíresebb száma, a Purple Rain alatt egy gitárszóló erejéig erotikus árnyjátékot rögtönzött – melyben a nevének szimbólumát ábrázoló gitárját egyesek szerint fallikus szimbólumként alkalmazta. Ettől pedig a prűd Amerika teljesen kész van.

Jujj

A New York Magazine Daily Intelligencer című blogjának írója, Sam Anderson szerint ez az akció Janet Jackson „balesetét” idézi, a Daily News tévé kritikusa, David Bianculli szerint pedig „durva árnyjátékot” láthattak a nézők, ami „zavarbaejtően durva, udvariatlan” élmény volt.

Nem ezt várták?

Prince dalszövegeiben, klipjeiben sőt koncertjein mindig is erőteljes szexuális utalásokat használt, ezért nem nevezhető meglepőnek jelenlegi produkciója – sőt, eddigi akcióihoz mérve ez szinte vérszegény. A CBS szóvivője, Dana McClintock szerint a tévétársaságnál csak kevesen tiltakoztak Prince produkciója miatt. 2004-ben a CBS-hez tartozó MTV közvetítette Janet Jackson mellét, ami akkor azt eredményezte, hogy a Szövetségi Kommunikációs Tanács – a helyi ORTT – megbírságolta a társaságot, és bevezettették, hogy a tévék az élő adásokat egy ideig csak pár másodperces késleltetéssel sugározhatták.

Ezúttal a NFL maga volt a félidei show producere, szóvivőjük, Greg Aiello szerint pedig náluk senki nem tiltakozott. „Tiszteletben tartjuk mások véleményét, de szerintünk meglehetősen nagy fantázia kell ahhoz, hogy bele lehessen kötni ebbe az előadásba. Az ott egy gitár” – szögezte le udvariasan a szóvivő.

Belengette

Az elektromos gitár egyébként évtizedek óta köztudottan fallikus szimbólum – Jimi Hendrix belengette, Eddie Van Halen szólói pedig felértek egy maszturbálással. A Rolling Stone magazine szerkesztője, Gavin Edwards ezért maga is elismeri, hogy a póz hordozott fallikus utalásokat. „Ettől még azonban nem kéne összekeverni valami kis idétlen bábjátékkal”.
Fujj

Prince eddigi pályafutása során már kavart botrányt túlfűtöttnek talált előadásaival és szövegeivel. Rögtön első albuma, az 1984-es Purple Rain ellen a köztudottan prűd Tipper Gore indított kampányt: a politikusné azt akarta elérni, hogy tegyenek figyelmeztető matricákat a borítóra, melyben felhívják a figyelmet az album egyik száma, a Darling Nikki szerinte szeméremsértő szövegére. Az 1994-es MTV Video Music Awards díjátadót is emlékezetessé tette, amikor sárga, testre feszülő nadrágban jelent meg, ami szabadon hagyta a pucér fenekét.

Nem ugyanaz a kulturális közeg

Bírálói szerint Prince most abban hibázott, hogy nem vette figyelembe: egy Super Bowl közvetítés közönsége egy másmilyen kulturális közeg, amelyben még egy gitárral ily módon pózoló férfi árnyképe is képes felháborítóan obszcénnak tűnni. „Ha túlérzékenyek akarnak lenni, hát legyenek” – véli a Rolling Stone szerkesztője. „De akkor a trombiták is fallikus szimbólumok, az ellen mit fognak tenni?”