horoszkóp

Péter Szabó Szilvia nem bulizik Gyurcsánnyal

dns
2005.11.08. 09:46
Péter Szabó Szilvia többször hangsúlyozta, őt a közönség szeretete élteti, de miután a Nox is fellépett az MSZP imázskampánya számára szervezett koncerten, nem kifejezetten kedves visszajelzéseket kapott. Az énekesnő elhatárolódik a politikától, de a kalózipartól, és a belé szerelmesnek mondott Jáksó Lászlótól nem.

"Rosszul esett, hogy legutóbb belekevertek a napi politikába" - kezdte Péter Szabó Szilvia felvetésünkre, amelyik szerint úgy tűnik, a közvéleményt a magánéleténél is jobban foglalkoztatja a politikai hovatartozása, amióta a Nox októberben fellépett az MSZP szimpatizánsainak szervezett eseményen a Papp László Sportarénában. Az együttes énekesnője elmondta, a közönségtől ezelőtt szinte minden esetben pozitív visszajelzést kapott, a koncertet követő visszhangok azonban csalódást okoztak neki.

Énekeljen a jobb oldal, majd a bal

"Mindig is vigyáztam arra, hogy ne kapcsolhassanak össze egyik párttal sem. Furcsa volt megélnem, hogy amikor a Fidesz rendezvényein léptünk fel, senki nem beszélt rólam úgy, mintha a jobboldal szavazóbázisához tartoznék, most azonban azt hallom magamról, hogy a szocialista politikusokkal szimpatizálok. Hangsúlyoznom kell, nem érdekel a politika, és távol tartom magam a hatalomtól. Aki nem a felszínes ítéletekre hagyatkozik, láthatta, az ominózus rendezvényen a koncert után nem maradtunk ott bulizni Gyurcsány Ferenccel, hanem hazamentünk, mint minden más koncertünk után" - folytatta az énekesnő, habár pusztán a szereplés kapcsán vetődött fel a politikai hovatartozás kérdése.

Erre reagálva Péter Szabó Szilvia a könnyűzene magyarországi helyzetére tért rá, és elmondta, az előadók nemigen engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak az ajánlatok közül. "Azt, hogy melyik rendezvényen lépünk fel, nem Tomi (Nagy Tamás egykori néptáncos, az együttes másik alapítója) és én döntöm el. Ezek üzleti döntések, amelyeket menedzserek és producerek hoznak meg. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer esetleg majd arra is figyelni kell, hogy támadásokra adhat lehetőséget, ha a közönséget is bevonjuk a koncertbe. Például azzal a játékkal, hogy most a közönségben jobb oldalt ülők énekeljenek, most a balon ülők" - vázolta ellenutópiáját az énekesnő.

A jó öreg magyar könnyűzene

A könnyűzene hazai helyzetének elemzése azok számára már nem kihívás, akik újdonságokat szeretnének a témáról közölni. Évek óta állandó probléma, hogy a lemezek másolása és a zeneletöltések veszteséget okoznak a zenészeknek, a szakma azonban nem tud hatékonyan fellépni az innovatívnak bizonyult kalózipar ellen.

A legújabb, Együtt a zenéért összefogást a zenészek kezdeményezték, akik azt az üzenetet igyekeznek továbbadni a közönségnek többek közt az október utolsó hétvégéjén tartott D-Dayen (itt: partraszállás helyett dedikálás napja), hogy aki legálisan vásárol lemezt, ténylegesen tesz azért, hogy a magyar könnyűzene minél tovább életben maradhasson. Más probléma a magyar popzene átlagos színvonala, amely sokakat a letöltéstől is távol tart, nemcsak a hivatalos lemezboltok látogatásától. Az összefogásban ugyanakkor a magasabb szakmai színvonalat megcélzó zenészek is részt vesznek, és azok is, akiknek kiadványai a kalózok erőfeszítéseinek dacára is arany és platinalemezek lettek, vagyis tízezer illetve húszezer darab kelt el belőlük.

A közönség szeretete

A Nox Ragyogás című albuma platinalemez lett, de az eddigi összes kiadványukból is jelentős mennyiséget adtak el. "Nagy büszkeség, és öröm, ha a lemezünk sikeres, azt azonban sosem tudjuk meg, valójában hány Ragyogás van forgalomban az országban. Ebben az esetben azonban nem is ez a fontos, hanem hogy a letöltés minden egyes zenészt érint az országban, ezért kötelességünknek éreztük, hogy csatlakozzunk ehhez a megmozduláshoz. Végre látható jelei vannak annak, hogy a szakma összefog" - mondta az énekesnő a beszélgetés alatt többször is hangoztatva ars poeticáját: "engem a közönség szeretete éltet", majd szót ejtett arról is, nagy koncertre készül az együttes.

"A debreceni Főnix stadionbeli fellépésre készülünk, ahol olyan technikát és látványvilágot alkalmazunk, amire eddig még nem volt példa" - harangozta be a december 28.-i koncertet, amely a csapat honlapjának látogatói számára nem lehet újdonság, a site ugyanis ezzel az információval nyílik meg hetek óta.

Jáksó László aranyos

"Én mint előadóművész szeretnék a továbbiakban is szerepelni a nyilvánosság előtt, a munkámról szeretek beszélni. Arra viszont nem vágyom, hogy magazinokban más témával szerepeljek. Az pedig különösen bánt, ha a magánéletemet vesézik ki. Mivel sosem adok hírt a szerelmi életemről, csak feltevésekre tudják alapozni a rólam szóló híreket, és ez sértő és dühítő" - mondta Péter Szabó Szilvia, akiről legutóbb azt tudhatták meg a bulvárlapok rendszeres olvasói, hogy Jáksó László vágyának tárgya.

"Ez nagyon aranyos cikk. Mondtam Lacinak, hogy imádom. Remélem senki nem vette komolyan a cikket, ez egy poén" - nevetett az énekesnő, majd kérésünkre, hogy mi az alapja a hírnek, még tömörebben válaszolt. "Nem vagyunk együtt. Beszélgethetnénk inkább a zenéről?"