Ezerszeres gyógyszer-túladagolás Dennis Quaid ikreinek

2007.11.21. 13:15
A hét elején életveszélyes állapotba kerültek a színész újszülött gyermekei, a kórházban ugyanis véletlenül túladagoltak nekik egy véralvadásgátló gyógyszert. A gyerekek azóta túlvannak az életveszélyen, az intézet pedig bocsánatot kért.

A hét elején életveszélyes állapotba kerültek Dennis Quaid és Kimberly Buffington ikrei, akiket november elején hozott világra egy béranya, a gyerekek ugyanis túl nagy dózist kaptak egy véralvadásgátló szerből, a Heparinból. A TMZ úgy tudja, hogy az ikrek csak két alkalommal kaptak a szerből, egyet vasárnap reggel, egyet pedig este, csakhogy a gyermekek számára előírt 10 miligrammos adag ezerszeresét.

Az oldal egyik informátora azt állította, hogy a Cedars-Sinai kórház egyik munkatársa rossz helyre rakta a Heparint, a nővér pedig nem nézte meg, hogy mit ad be a gyereknek. Amint a személyzet felfedezte a tévedést, az újszülött-intenzív osztályra szállították őket és Protamine-t kaptak, ez a szer ugyanis visszafordítja a Heparin által kiváltott folyamatokat. A TMZ információi szerint tizenhárom beteg érintett az ügyben, a kórház egyik munkatársa, Michael L. Langberg doktor kedden azonban csak három páciensről tett említést, akiknek a nevét nem árulta el.

A kórház főmunkatársa az intézmény nevében elnézést kért az érintettektől. Elismerte, a bajt az okozta, hogy nem követték az általános irányelveket, és mindez elkerülhető lett volna. "Nincs mentség arra, ami a Cedars-Sinaiban történt" - idézi a sajtónyilatkozatot a TMZ. A doktor azt is elárulta, hogy a kezelés hatásos volt, és úgy tűnik, hogy a két páciens (akiket nem nevezett meg, de vélhetően a Thomas Boone és Zoe Grace nevű ikrekről van szó), akiknek gyógyszert kellett adni, nem szenvedett maradandó károsodást. Hozzátette, a pácienseket a biztonság kedvéért folyamatos megfigyelés alatt tartják.

"Eddig még egyetlen alkalmazottat sem rúgtak ki, vagy vontak felelőségre, viszont a nővéreknek részt kell venniük egy biztonsági oktatáson" - tette még hozzá a kórház szóvivője, Richard Elbaum. Ezzel párhuzamosan az illetékes hatóság bejelentette, hogy kivizsgálják az ügyet. A Quaid-házaspár a színész szóvivőjén, Cara Tripicchion keresztül köszönte meg a rajongóknak, hogy mellettük voltak ebben a nehéz időszakban, de arra nézve egyelőre nem nyilatkoztak, terveznek-e pert az intézmény ellen.

A Los Angeles Times információi szerint a színész nagyon szívén viseli a gyermekek sorsát, több alapítványt is támogat: öt éve ő a házigazdája a nevét viselő jótékonysági hétvégének, valamint az International Hospital for Children egyik önkéntese. „Imádja a gyerekeket. Annyira várta, hogy az ikrek megszülessenek. El sem tudom képzelni, hogy min mentek keresztül.” – nyilatkozta texasi Austin Children's Shelter munkatársa, Gena Van Osselaer.

Mi az a Heparin?

A Heparin egy heparin hatóanyagú, gél halmazállapotú gyógyszer. Alkalmazása olyan kóros, gyulladásos vagy sérüléses eredetű bőrelváltozások esetén javallt - önmagában, vagy egyéb kezeléssel kiegészítve -, amelyekben a helyi kezelés duzzadást (exszudációt, ödémát) csökkentő, véralvadást, illetve gyulladást gátló hatásától pozitív eredmény várható. Használata elsősorban a vénák belgyógyászati, érsebészeti, balesetsebészeti és ortopédiai jellegű gyulladásos megbetegedései esetén javasolt.

Forrás: wikipedia.hu