horoszkóp

Kiakadt a romarádió Gáspár Győző miatt

dr
2007.03.02. 07:45
Megrökönyödve fogadták a Rádió C-nél Gáspár Győző rádiómentési szándékát. A sóbizniszben utazó roma ugyanis nem csak a pénzét hozná, hanem ügyvezető igazgató akarna lenni, és saját képére faragná az egész rádiót. Ettől a jelenlegi támogatókat is kirázta a hideg.

„Ha engedik, akkor kifizetem a Rádió C hátralékát. De még nem hívtak vissza, hogy hogyan döntöttek. Szeretném megmenteni.” – adta a Velvet tudtára Gáspár Győző, miután a Blikk világgá kürtölte rádiómentési szándékát. „Úgy tudom, 4-5 hónapja nem fizették ki az embereiket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 5 millió forintot utalt a rádiónak, hogy valamennyire tudjon működni. Majdnem 100 ember dolgozott ott, de most csak egyetlen technikus van a stúdióban. Az áramot is lehet, hogy mindjárt lekapcsolják.”

„Úgy szeretném átvenni, hogy ne legyenek tartozásaik, tehát nulláról induljon. Nemcsak pénzzel akarom segíteni, én lennék az ügyvezető igazgató is. Két hét alatt kidolgozunk egy tervet, hogy hogyan lehetne talpra állítani. Nem akarom, hogy az első roma rádió tönkremenjen.” – magyarázta romarádió-mentő álmait Győző.

Győzike reményei

Gáspár Győző eddig is nyomon követte a rádió sorsának alakulását: „Nagyon jó volt a hallgatottsága, és úgy gondolom, hogy a tehetségemmel, meg a picike pénzemmel hozzájárulhatok, hogy ne menjen tönkre. Ha nem jön össze, lelki trauma lesz. A hirdetők kevesen voltak, mert azt gondolták, hogy minek hirdessenek a cigányoknál. Pedig a show-mban csomóan megtették. Hat éve csinálom ezt az egészet, tudom, hogy mennek a dolgok.”

Gáspár Győző és a világ

Álmaiban ismerős adóként látja a Rádió C-t: „Olyannak szeretném megcsinálni, mint amilyen a Győzike-show. Azaz mindenki azt mondja, hogy nem nézi, de közben odakapcsol és tuti, hogy mindig naprakész az egész történetből. Ezért gondoltam, hogy én leszek majd az ügyvezető. Hogy miért ment tönkre, nem tudom, de ennek is utána fogok nyomozni. Sok embert meghagynék, és sokat elbocsátanék.”

Egy tévés karrier vége

„Természetesen, ha megveszem, akkor a Győzike-show-t nem csinálnom tovább. Apám kérdezte is: fiam, kell ez neked? Igen! – mondtam. Kell, mert a Rádió C-t meg akarom menteni. Én imádom őket.” Bea asszony ebben támogatja urát. „Végre lesz saját munkája. Komoly munkája.” –nyomatékosította a Velvetnek. Gáspár Győző nagyon lelkes: „Ezzel az arculatváltásomat is meg tudnám valósítani. Az utolsó döntésre várunk már csak, hiszen két hete folyamatosan tárgyalunk.”

„Mi annyiban tudunk segíteni a Rádió C-n, hogy most 5 millió forinttal támogatjuk őket. Az éves költségvetésük azonban 70 millió forint lenne. Ennyi feltétlenül szükséges a zökkenőmentes üzemeléshez.” – tudtuk meg Kállai Katalin romaügyi főtanácsadótól. “A minisztérium egy intézmény, tőlünk nem lehet megvenni a rádiót, vagy kifizetni a tartozásaikat. Hiába fáradt be Gáspár Győző ezzel a szándékkal."

Nem eladó

„A Rádió C nem eladó” – közölte Fátyol Tivadar, a rádió ügyvezető igazgatója. „Megkértük Gáspár Győzőt, hogy írásban is küldje el az ajánlatát. Megértjük, hogy egy álomvilágban él, csak azt nem tudjuk, hogy honnan gondolta, hogy egy nonprofit szervezet nyereségessé válhat.”

Mikor arról faggattuk Fátyol Tivadart, hogy a hírverés mennyire segíti a talpraállásukat, kijelentette: „Ez nekünk kifejezetten rossz. Itt most zajlik az élet, hiszen március 15-ig egyenesbe kell jönnünk. Akik eddig támogattak, most felháborodva hívnak minket, hogy elmennek innen, ha Gáspár Győző megveti itt a lábát.” Arról, hogy mekkora adósságot halmoztak fel, nem kívántak nyilatkozni. „Az egyelőre maradjon a mi titkunk. Március 16-án mindenről részletesen beszámolunk a közvéleménynek.”