Szerdán Londonban a rendőrség megállította azt az autót, amiben Dizzee Rascal, húszéves Mercury Prize-győztes rapper utazott. Rascalt gázspray birtoklása miatt tartóztatták le, a haverját pedig több más illegális holmija – köztük egy vipera és marihuána - miatt vitték be.

Rascalt és harmincnégy éves sofőrjét London keleti részében kapta el a rendőrség, és a helyszínről beszállították őket a helyi rendőrkapitányságra. Nem sokkal később óvadék fejében hazaengedték őket, a tárgyalás időpontjának pedig április nyolcadikát jelölték ki.

A The Streets után jelenleg a brit poppiac legnagyobb tehetségeként számon tartott Rascalnál csak egy gázsprayt találtak, de kísérőjétől a gázsprayn kívül két engedély nélkül birtokolt támadófegyvert, egy viperát (teleszkópos gumibot) és egy kis marihuánát is elkoboztak. Az autóban tartózkodó három másik férfit motozás után elengedték.

#alt#
Dizzee Rascal

Zseni Dizzee

Dizzee Rascal, eredeti nevén Dylan Mills pár éve robbant be a köztudatba. 2003-ban „Boy in Da Corner” című albumáért Mercury Music díjjal jutalmazták tizenkilenc évesen, ráadásul ő volt a világon az első rapper aki a rangos brit zenei díjat megkapta. A Boy In Da Corner több mint kétszázötvenezer példányban kelt el.

A Subbacultchán a „poszt-hiphop legnagyobb zsenijének” nevezett rapper állítólag már mindent látott, és dalszövegeiben ezért nem túl fényes dolgokról szokott mesélni. A kicsi Dizzee egykeként nőtt fel London egyik szegénynegyedében található paneldzsungelben. Rascalt négy iskolából rúgták ki. Mígnem az egyik iskola ének-zene tanára felfigyelt a gyerek tehetségére. Miután befejezte az iskolát, Dizzy D néven beállt jungle DJ-nek, bulikon illetve kalózrádióknál zenélt, és megírta az underground körökben nagy sikerré vált I Luv U című számát, ami a tinédzserkori terhességről szól, majd a Boy In Da Corner album többi számát. Amikor megkapta a legrangosabb brit zenei elismerésnek számító Mercury Prize-t, Rascal megköszönte tanárának, hogy megállította őt a lejtőn.

Remélhetőleg pere nem fog elhúzódni, mert áprilisban az Egyesült Államokbeli turnéra indul többek között Los Angeles, San Fransisco és Chicago érintésével. A tárgyalásnak kitűzött napon éppen a Utah állambeli Salt Lake Cityben volna fellépése.