Végre egy értelmes ügy érdekében gyűltek össze celebjeink svédasztalos sajtótájékoztatóra. Gryllus Dorka ráadásul egyenesen Berlinből érkezett csak azért, hogy népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést.

A lényeg az, hogy az öt, különféle területről érkezett közéleti személyiség hulladékból készült, reciklált jelmezekbe öltözött, hogy ne csak tartalmas gondolatokkal, hanem vizuálisan is felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

Szilágyi Tibor testén gyümölcsleveses és pezsgőtablettás dobozok

Nézze meg képeinket!
Gryllus Dorka kishableányos estélyi ruhája például majdnem ezer darab kólás és sörös dobozt tartalmazott, Tóth Gabit 500 darab préselt libamájkrémes konzervdobozba bújtatták. Kásás Tamás köntöse kb. öt méter pukkantgatós csomagolóanyag volt, labdáját pedig műanyag kupakokkal töltötték meg. Szilágyi Tibor testén gyümölcsleveses és pezsgőtablettás dobozok, italos kartonok stb stb. feszültek. A legjobb szövegértési képességet Tilla ruhája igényeli: öltönye 50-60 darab szemetes zacskóból, és egy zsák házilag színezett tömítő, csomagoló purhab-granulátumból készült.

Apróbb sérülések és a hősies Tilla

Az egész természetesen csak vicc, hírességeink sosem fogják ezeket a maskarákat hordani - bár Gryllus Dorka később elárulta nekünk, a konzervdobozok nyitókájából készült az első olyan fülbevaló, ami jól állt neki -, a cél voltaképp a figyelemfelkeltés-véleményformálás volt.

A sajttájékoztatón megtudtuk, nem is olyan veszélytelen móka talpig redizájnba öltözni. Tóth Gabi és Gryllus Dorka például enyhe karcolásokkal végezte a ruhapróbát, Tilla pedig annyira komolyan vette a küldetést, hogy dacolva a sajtótájékoztatón uralkodó nyári meleggel, az általa "űrdizájnnak" nevezett jól szigetelő kabátjában üldögélte és hoppmesterkedte végig az eseményt. (Előtte még elmondta, azért fontos neki ez a kampány, hogy nehogy idő előtt megrohadjunk.)

A Gryllus család már rutinos szelektáló

Az alapos nyugat-európai helyismerettel rendelkező Gryllus Dorkát később arról faggattuk, hol járunk mi magyarok környezettudatosságban: "Jó úton vagyunk, jó felé haladunk: bár egyelőre még nagyobb megerőltetést igényel az emberektől, mert most még nem az van, hogy kidobod a kapualjba szelektálva a dolgokat, hanem három sarkot kell menni érte. Németországban már előrehaladottabb a szervezés, annyival járnak előrébb. Egyébként úgy emlékszem, hogy a nagyszüleim már gyerekkoromban is külön gyűjtötték a papírt és a biót. és a bióból a kertben komposztot csináltunk. Szóval szerintem benne van ez az emberek gondolkodásmódjában, nem valami teljesen új dolog ez. És én még nem találkoztam olyannal, aki azt mondta volna, hogy micsoda hülyeség."

Szilágyi Tibor is szétválaszt

Klikk!
Szilágyi Tibor biztosított minket, hogy a mindennapok során is meg tudja valósítani a szelektív hulladékgyűjtést, mert a társasházban, ahol él, alkalmas rá a konténer. "Ma reggel a tévé stábbal kint voltam a szeméttelepen és őrület, hogy ez a jó ég tudja, hányféle műanyag soha nem fog lebomlani, csak hegyeket tömünk meg vele. Nem kell ahhoz különösebb előképzettség, hogy a műanyag palackot külön dobja ki az ember" - mutatott rá a lényegre a színművész.

Elárverezik

S hogy mi lesz a reciklált ruhák sorsa? Az eseményt szervező Öko-Pannon Kht. munkatársától, Pribelszki Edinától megtudtuk, hogy ősszel valószínűleg egy utazó kiállításra viszik, majd elárverezik őket.

Amikor Kásás Tamás levette a köpenyét

Az ötletgazda Pócsik Anita elmondta, akkor pattant ki fejéből a gondolat, amikor tíz éve visszajött Amerikából, és fotósként elkezdett valami látványos figyelemfelkeltő akcióban gondolkozni. Először Gryllus Dorka ruháját találta ki, de akkoriban senkinek nem kellett az ötlet, aztán az Öko-Pannon nemrég meglátta benne a fantáziát. Így lett végül egy ruhából öt.

"Amikor Kásás Tamás levette a köpenyét, tiszta fehér volt, mert lespréztük a ruháját, így az egész felsőteste tele volt fehér festékkel" - tudtunk meg búcsúzóul egy női olvasóink szívét megdobogtató kulisszatitkot.

Miből mennyi
A ruhák elkészítéséhez 1600 darab hulladékot, 69 méter huzalt használtak fel, a ruhákat közel egy hónapon át építették. Csak Tóth Gabi konzervdobozokból készült ruháján 3000 lyukasztást ejtettek.