Superman a túlvilágról is kampányol

2004.10.25. 12:01
Christopher Reeve, Superman egykori megformálója az őssejt kutatás támogatására szólítja fel Kalifornia lakosságát a televízióban. A reklámot pár hete vették fel az azóta már elhunyt színésszel, aki többször hangsúlyozta, az őssejtkutatás nem egyenlő a klónozással.
Christopher Reeve néhai színész, Superman egykori megformálója még a síron túlról is kampányol az embrionálisőssejt-kutatás fejlesztésért. Mint azt az Index is megírta, a színész október 10-én hunyt el szívelégtelenségben, 52 évesen, miután tíz évig mozgásképtelen volt. A szenvedélyes lovas színész egy évtizede esett le lováról, melynek következtében súlyos gerincsérülést szenvedett, és tolókocsiba kényszerült. Ezt követően elkötelezett támogatója lett a gerincagy- és őssejt-kutatásoknak, amelyek fejlődésében gyógyulása zálogát látta.

A sírontúli üzenet

A színésszel halála előtt egy héttel vettek fel egy reklámot, melyben felszólítja Kalifornia lakosságát, támogassák a november 2-i népszavazáson a 71. törvényjavaslat módosítását, mert az új utakat nyithat az őssejtkutatások előtt, írja az Ananova. Paradox módon azonban a reklám csak Reeve halála után került a televízióba, így a már halott színész biztatja a nézőket egy olyan kutatás támogatására, amely az ő életét már nem tudta megmenteni. Az indítvány elfogadása milliókkal támogathatja az eddig kétes eredményeket hozó kutatást.

"Az őssejt az orvostudomány jövője. Kérem támogassa az őssejtkutatásokat azok helyett is, akik nem tudják ezt megtenni" - mondja a reklámban a nyaktól lefelé mozgásképtelen színész.

Schwarzi támogatja

Kalifornia republikánus kormányzója, Arnold Schwarzenegger pártjával ellentétben kiállt a színész mellett és támogatja a törvénymódosítást, ami azt jelentené, hogy az őssejt-kutatás tíz év alatt mintegy 3 millió dolláros támogatásban részesülne. Ezen kutatások fő célja az Alzheimer-kór gyógyításának fejlesztése, valamint ebben látnak reményt a maradandó gerincsérülések és számos egyéb betegség enyhítésére is. George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke köztudottan ellenzi a törvénymódosítást, nem véletlen, hogy Reeve felesége többször tüntetőleg mutatkozott a demokraták reménységével, John Kerryvel, aki viszont nyíltan kiáll az őssejt kutatás támogatása mellett. Dana Reeve pedig vasárnapi beszédében Kerry támogatása mellett állt ki. Elmondta, hogy Christopher Reeve és John Kerry barátsága régi időkre nyúlik vissza, mikor még együtt munkálkodtak országuk környezetének védelméért.

Reeve többször próbálta eloszlatni az emberek félelmét, és hangsúlyozta, hogy az embrionális őssejtek klónozása nem azonos az ember klónozásával. "Azokat a kísérleteket, amelyek az emberklónozást célozzák meg, be kellene tiltani és bűntettnek kéne nyilvánítani. Az emberek nem értik, hogy nagyon nagy különbség van a kettő között."- mondta el tavaly egy konferencián.