Feljelentőink jóvoltából régóta követhetjük figyelemmel a fitneszkirálynő közlekedési szokásait. Lassan gyűjteményt adhatunk ki az általa elkövetett szabálytalanságokról, vagy egy új KRESZ szabályzatot. Néhány fejezetcím az utóbbihoz, hátha Rékának ötletet ad a megírásához: a vezetés elengedhetetlen velejárója a telefonálás, indexelni hülyeség, a záróvonal fogalmának megszűntetése. Erről azért Rékát is megkérdeztük.

Réka rossz!

A Lánchídra kanyarodó sáv a Roosevelt téren nap mint nap ad okot dudálásra, ökölrázásra, anyázásra. Sokan gyors bevágással, szabálytalansággal próbálnak itt időt nyerni maguknak, feltéve, ha nem áll rendőr a környéken. Van, aki legalább megköszöni, ha a záróvonalon átlépve mégiscsak beengedi valaki maga elé, van, aki azt hiszi, neki az jár. Feljelentőnk szerint Rubint Réka ez utóbbiak közé tartozik, nem csak agresszíven szabálytalan, még udvariatlan is mellé.

Iskolakerülés helyett dugókerülés: szembesávban, dudálva, amíg valaki beenged maga elé. Ez is a RREKA-1 rendszámú Audival fordult elő, a budai alsó rakparton. "Maximum 4 percet nyert ezzel a művelettel, és minimum húsz ellenséget." - jegyzi meg helyesen a feljelentő.

#alt#
Réka családi körben

Szabálytalan visszakanyarodás a záróvonalon át, telefonálás közben a Váci út - Dagály utca kereszteződésénél. A tettest ezúttal sem hívhatjuk ismeretlennek, hiszen autója feltűnő, rendszáma egyedi, és maga a sofőr nap mint nap szerepel a különböző médiumokban. "Csak az nem veszi észre, aki nem akarja" - írta Zsóka nevű feljelentőnk május 13-án. De legyünk ezúttal elnézőek! Mindenkivel előfordulhat, hogy siet, hogy figyelmetlenebb a kelleténél, talán őt csak azért szúrják ki olyan könnyen és olyan sokszor, mert híres személyiség, mert feltűnő a kocsija.

Szentendrei út, május 23. Elakadásjelzővel nyugodtan megállhatunk a szélső sávban még akkor is, ha néhány méterrel előttünk van szabályos lehetőség a parkolásra. Legalábbis egy RREKA-1 rendszámú Audi kabrióval. Persze könnyen meglehet, hogy a szabályos megállási lehetőség onnan még nem látszódott, és valami halaszthatatlan, sürgős tennivaló akadt a hátsó ülésen. Lehet, hogy amikor továbbhaladt, elpirulva, és magában sopánkodva vette észre, hogy nem is lett volna szükség az elakadásjelzőre és nem kellett volna feltartani a forgalmat.

Záróvonal, van ilyen? A 11-es úton, Szentendrén biztos, hogy nincs; legalábbis egyesek szerint. Ezúttal az incidensben személyesen részt vevő feljelentő írta meg nekünk esetét, azzal a bizonyos RREKA-1 rendszámú fehér Audival, és annak sofőrjével. Aktív résztvevőként nem csoda, ha története indulattól fűtött, hiszen állítása szerint hirtelen fékezésre kényszerítette a híresség, és hajszálon múlott, hogy nem kísérte hangos koccanás a manővert. Természetesen, Mörfi törvényei szerint, minden bizonnyal nem a szabálytalankodó csodakocsi volt veszélyben.

Egy kis matek
A közlekedési szabálysértések 20 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírságot vonnak maguk után, abban az esetben persze, ha figyelmetlenségünket azzal is tetézzük, hogy nem vesszük észre időben a rendőrt. Az egyedi rendszámtábla 280.000 ezer forintos extra költséget jelent.

Réka jó!

Van azért ellenpélda is, igaz, hogy a mérleg serpenyője még így sem ebbe az irányba billen. Nem is csoda, ami működik, ami jó, ami szabályos, arról nincs mit írni, az nem annyira érdekes. Vagy mégis? "Június 3-án napközben a Szentendrei úton mellettünk haladt el a már oly sokszor említett cabrio RREKA rendszámmal. Meg is voltam lepődve, milyen higgadtan vezet Réka, aztán rájöttem, azért, mert barátnőjével utazik és beszélgetnek. Másnap az Örs Vezér téri lakberendezési áruházba menet ismét figyelmes lettem az autóra. Mivel az útról nem lehet balra kanyarodni, egy kis utcába kell lemenni jobbra, és ott picit pofátlankodva megfordulni. Tette ezt a "fitness nagyasszonya" is, szép türelmesen megvártam, amíg megfordul és visszatolat, majd amikor én is követtem példáját, már nem akart beengedni maga elé. Aztán végül mégis beengedett, sőt később még egy kocsit maga elé engedett egy keresztutcából. Biztos jó napja volt, vagy sokat olvassa a feljelentőt és igyekszik jó fényben feltűnni végre" - tudósított Angel. Úgy tűnik, ez a júniusi nap különös jelentőséggel bír a tér-idő kontinuumban, hiszen "Szentendrén a Kaisersnél egy hajléktalannal kedvesen beszélgetett legalább 10 percig, vele volt a kisfia is, majd végül pénzt adott az embernek és mosolyogva továbbmentek" - jelentette ani-nom.

Réka: "Mondvacsinált vádak!"

Természetesen megkerestük feljelentőink céltábláját is. Réka higgadtan, hosszasan ecsetelte a véleményét. Amit elmondott, az egy teljesen normális ember reakcióját tükrözte a nekiszegezett kérdéssel kapcsolatban: bár nem cáfolta igazságalapjukat, de határozottan hangsúlyozta, hogy a feljelentések sokszor túlzóak vagy elferdítettek. "Próbálnak az élő fába is belekötni." Úgy gondolja, hogy nincs olyan ember, aki ne követne el szabálytalanságokat, és kicsit sértődötten, de határozottan és jogosan tette hozzá, hogy azzal senki nem jelenti fel, hogy súlyosan értelmi fogyatékos gyerekekkel töltött egy napot, vagy azzal, hogy minden alkalommal, ha hajléktalannal találkozik, kisegíti. Ez utóbbiról egyébként érkezett feljelentés, ez valószínűleg elkerülte Réka figyelmét.

Beszélgetésünkből egyértelműen kiderült, hogy tud a feljelentésekről, és konkrét rákérdezés nélkül is kitért egy-két esetre, megjegyezve, hogy a rakparton semmi nem tiltja az előzést, azon kívül sokkal veszélyesebbnek tartja, ha valaki vezetés közben dohányzik, mint azt, ha telefonál. Elmondta azt is, hogy van kihangosító az autójában, és nyilván megvolt az oka, hogy nem használta. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy eddig még sosem büntették meg a rendőrök közlekedési kihágásért, "de nem azért, mert Rubint Réka vagyok!" Ezen kívül említést tett még arról is, hogy pozitívak a tapasztalatai a közlekedésrendészettel: "18 éves korom óta van jogosítványom, és a vizsgákat elsőre teljesítettem." Azt is megjegyezte, hogy az olvasók csak azóta foglalkoznak a vezetési szokásaival, amióta névre szóló rendszámtáblája van, és elismeri, velejárója ennek a dolognak az is, hogy így még könnyebben felismerik. Mondandóját azzal zárta, a mondvacsinált vádaknál fontosabbnak tartja, hogy férjével járják az országot, hirdetik az igét, próbálják rávenni az embereket a mozgásra, és igyekeznek gyerekeiket tisztességben felnevelni.