horoszkóp

Renée Zellwegert mindenki szereti

2004.11.25. 10:31
A szőke színésznőt a világ Bridget Jonesként ismerte meg, holott nem ez volt az első szerepe: ekkor már több mint húsz film állt mögötte. Bridget Jonest, a hebrencs, túlsúlyos szinglit lehet szeretni és lehet utálni, Zellwegerről azonban minden kollégája csak jót tud mondani.
A hatalmas sikerű Bridget Jones naplója második részében, a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!-ben Renée Zellweger az élet újabb kihívásaival kerül szembe: meg kell oldania problémás magánéletét, el kell döntenie, hogyan és kivel tovább, és hogy belefogjon-e végre a családalapításba. Ezek a kérdések nagyon is aktuálisak a színésznő magánéletében is.

Aki látta Sean Penn-t

"Valami vöröset látok" - mormolja Renée Zellweger behunyt szemmel. - "Minden vörös és aranyszínű... Mintha egy miniatűr színházban lennék, ahol az emberek mozdulatlanul ülnek. Még levegőt sem vesznek. És az egész közepén ott áll Sean Penn, és mosolyog." A színésznő itt maga is elmosolyodik, kinyitja a szemét és rám néz: "Ekkor láttam őt életemben először. Aztán az egyik zenész elkezdte mondani, hogy milyen számot fog következőnek játszani, de olyan rossz volt a hangosítás, hogy nem hallottam semmit. Próbáltam elkapni egy szót, és közben azon töprengtem, ki is ez a figura ott középen, akit valószínűleg soha többé nem fogok elfelejteni. Aztán persze beugrott, hogy Sean Penn!" - mondja nevetve, és kézfejét kipirult arcához nyomja.

Ez minden, amire Renée Zellweger a tavaly a Hideghegyért kapott Oscar-díjának átadásából emlékszik. Egy filmben most belépne a terapeuta, és azt mondaná: "Rendben Renée. Ma is sokat haladtunk, egy hónap múlva már arra is biztosan emlékezni fog, hogy hová tette a szobrocskát.", de Renée még életében nem volt pszichológusnál. A jelenet a torontói Four Seasons Hotel éttermében zajlik, ahol a színésznő egy nagy tál paradicsomleves előtt ülve várja a kérdéseimet.

Mindig melletted áll

Tekintse meg képeinket!
Egy órával ezelőtt sűrű bocsánatkérések közepette érkezett meg: "Valami borzalmas dolog történt a nyakammal múlt éjjel" - mondta, mielőtt még leült volna. - "Nem nagyon tudom mozgatni" - itt egy merev biccentéssel illusztrálta is, amit mondott. - "Tehát előre is elnézést kérek, de tudnod kell, hogy ilyen állapotban vagyok." Igen, tudom. Valami ilyesmire számítottam. Mert mint minden ilyen kaliberű sztárról, róla is van egy kialakult képem. Catherine Zeta-Jones például legyen olyan, mint egy díva, Nicole Kidman legyen szégyellős, Julia Roberts legyen Julia Roberts, Jodie Foster bármikor kapásból mondja meg, mennyi 2,468 köbgyöke. Renée pedig indítson bocsánatkéréssel. Különben még lerombolná azt a sztereotípiát, miszerint ő a legbájosabb színésznő a világon. Olyan bájos, hogy az már szinte gyanús.

"Renée mindig ott áll melletted, akkor is, ha éppen a te jelenetedet forgatják. Akár akarod, akár nem." - meséli Colin Firth, a filmbeli partnere. - "Vannak színésznők, akik akkor sem állnak oda, ha szükség lenne rájuk. Ő még akkor is ott van, ha mondjuk a lábamat veszik fel hátulról, hajnali ötkor! De például nemrég a Los Angeles-i reptéren odaugrott, hogy levegye a mázsás bőröndömet a szalagról. Közbe kellett lépnem. Mondtam neki, hogy ne csinálja, mert rossz fényt vet rám!"

Nagyon is jó

A Bridget Jones második része kedvéért Renée megint olyan terepre indult, ahová kevés hollywoodi színésznő merészkedik - célba vette a hűtőszekrényt. Több mint 15 kilót szedett fel. Bridget Jonest akkor láttuk utoljára, amikor úgy tűnt, Mark Darcy (Colin Firth) oldalán megtalálta igaz szerelmét és boldogságát. Az új film hat héttel később kapcsolódik be a történetbe, amikor is Bridget összes régi - súlyával, társadalmi helyzetével, tragikus ízlésével és a dohányzással kapcsolatos - frusztrációja újjáéled, mert Darcy mellé új, rendkívül csinos kolléganő érkezik (Jacinda Barrett).

"A film arról szól, hogy milyen könnyedén el tudjuk szúrni az életünket - mondja Renée. - És arról, hogyan állhat a tökéletes szövetségről alkotott eszményképünk a valódi életben élhető szerelem útjába. És hogy mennyire örülnünk kell, ha ez megadatik nekünk."

Ez így gömbölyű

De az igazi üzenet még mindig az: nem a méret a lényeg. "Mindenféle alkatú és méretű embernek mindenféle alkatú és méretű szerelme van - mondja Colin Firth Darcy gyakorlatiasságával. - Mindenféle párosítás létezik, el sem tudjuk képzelni. Renée engem egyáltalán nem hagy hidegen akkor sem, ha ...ööö... tudja... felszed néhány kilót. Egy csomó hihetetlenül szexis gömbölyű nőt ismerek." (Kérjük, ne küldjenek fényképes leveleket Mr. Firth-nek. Ő ugyanis már boldog házasságban él: a felesége Livia Giuggioli, olasz producer. Aki persze nem gömbölyű.)

Renée szürke hosszú ujjú pólót és kötős melegítőt visel. Már nem kell kínoznia magát, az elmúlt hetekben nagyjából visszanyerte régi alakját. Szerinte felszedni sokkal nehezebb volt a kilókat, mint leadni őket. Az asszisztensének folyton noszogatnia kellett, hogy olyanokat egyen, amiket nem kívánt.

Érte érdemes élni

A 35 éves színésznőnek nagyon egyediek a vonásai: az azúrkék szemek, az elegáns orr, a piros orcák és a szív alakú ajkak - ezért inkább karakterszínésznek, mint dívának tartják, pedig az elmúlt négy évben három Golden Globe-díjat nyert, és egymás után háromszor jelölték Oscar-díjra.

Neil LaBute rendező, aki 2000-ben a Betty nővér főszerepére kiválasztotta, így magyarázza Renée világsikerét: "A világ haldoklik, ezért szükségünk van valakire, aki miatt minden nap érdemes élni. Benne hatalmas életéhség van. Ez a Chicagóban és a Jerry Maguire-ben is tisztán látszik."

A teljes cikk elolvasható az ELLE decemberi számában!

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft