horoszkóp

Hollywood szégyelli drogos halottait

2008.02.27. 12:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Brad Renfro kimaradt abból a filmösszeállításból, amellyel a filmszakma idei halottjaira - közel száz személyre - emlékezett az Amerikai Filmakadémia az Oscar-gálán. A felháborodott rajongók kérdésére az indoklás: "nem lehet mindenkiről megemlékezni". A rajongók szerint valószínűleg csak a drogtúladagolásban elhunytakról nem.

Ha elhisszük az Amerikai Filmakadémia kisfilmjét, Brad Renfro még mindig él - legalábbis a filmszakma idei halottait felsoroló megemlékezésből kimaradt az Oscar-díjátadón. Az Akadémia a jelek szerint nem tartotta fontosnak, hogy megemlékezzen az idén januárban, mindössze 25 éves korában herointúladagolás következtében elhunyt fiatal színészről. Az egy héttel később elhunyt Heath Ledger természetesen belefért, igaz, ő hivatalosan az altatótablettákat adagolta túl.

Bár a díjátadó In Memoriam szekciójában a filmiparban 2007-ben elhunytak között a sminkesektől kezdve a színészügynökökig összesen 98 nevet említettek meg, a pár évvel ezelőtt még legígéretesebb fiatal tehetségként ünnepelt Brad Renfrot egyszerűen kihagyták a felsorolásából. Hogy miért is? A tmz.com celebblog kérdését az Amerikai Filmakadémia a következő válasszal intézte el: "nem lehet mindenkiről megemlékezni".

Főleg persze arról nem, akinek halálát köztudottan herointúladagolás okozta. A felháborodott rajongók és a család "hihetetlennek és undorítónak" tartja az Akadémia képmutatását.

Brad Renfro

A gyerekszínészként befutott Renfro halálát a vizsgálatok szerint drog-túladagolás okozta, ám ezt már akkor is sejteni lehetett, hiszen köztudottan súlyos drogproblémákkal küzdött: letartóztatták marihuána-, és kokainbirtoklásért, 2006-ban 10 napot töltött börtönben ittas vezetés miatt, de belekeveredett egy lopási ügybe is. Tavaly nyáron például heroin birtoklása miatt ítélték el, majd megszegte a próbaidő szabályait, ugyanis nem jelentkezett be elvonóra. A bírósági figyelmeztetés után állítólag keményen küzdött azért, hogy leszokjon káros szenvedélyéről, ám végül nem tudta leküzdeni drogfüggőségét.

Heath Ledgerre volt idő

A Renfro halála után egy héttel elhunyt Heath Ledgerről természetesen szó esett a megemlékezés során. Bár ő gyógyszer-túladagolás következtében hunyt el, halála után a The Insider birtokába került videóban fény derült arra is, hogy ő sem volt mentes a drogoktól. A videóban a színész arról beszélt, húsz éven keresztül napi öt jointot is elszívott, egy később nyilvánosságra került részletben pedig az is látható, ahogy épp bankjegyet sodor kokainozáshoz. A videó további részeinek közlésétől a tévétársaságok végül elálltak, mivel hollywoodi sztárok egész sora rendeződött csatarendbe, és fenyegették meg a celeb-hírműsort azzal, hogy soha többé nem nyilatkoznak nekik.

Brad Renfro nemkívánatos

Brad Renfro kétségtelenül nem tartozott a leghíresebb színészek közé, ám valószínűleg többen ismerték, mint a kisfilmben megemlített PR-osokat és ügynököket.

A fiatal színész mindössze 10 éves volt, amikor Joel Schumacher ügynöke felfedezte, legismertebb alakítását 12 évesen Az ügyfélcímű filmben nyújtotta, amelyben Susan Sarandon és Tommy Lee Jones mellett tűnt fel. De egy amerikai sorozatban ő volt például Huckleberry Finn, 1995-ben pedig az amerikai People magazin 30 legígéretesebb 30 alatti színészeket összesítő listájára is felkerült. Akkor mindenki ünnepelte, ám a később kevésbé ismert filmkeben szereplő zűrös életű színész ezúttal, úgy tűnik, senkinek nem hiányzott a Filmakadémián.

Az Amerikai Filmakadémia egyébként azóta sem nyilatkozott hivatalosan az ügyről, miközben egy másik, szintén aznap este lejátszott, a gála eddigi műsorvezetőiről szóló összeállításból kifelejtett Whoopi Goldbergtől már bocsánatot kért a szörnyű hiba miatt.