Igen, Nicole Richie tényleg terhes

2007.08.01. 12:00
Miután már úgyis mindenki legalább két hónapja tudja, a hivatásos partiarc holnap egy exkluzív televíziós interjú során be fogja jelenteni, hogy terhes, meg azt is, hogy mikorra várja a gyereket. Most már tuti, hogy a szeptember végéig letöltendő börtönbüntetését nem egyedül fogja teljesíteni.

Nicole Richie a héten kétszer is el fogja mondani az ABC televízióban, hogy valóban terhes – írja az ABC News. Először holnap a Good Morning Americaban fog szerepelni a nagy szenzációval, aztán pénteken a 20/20 című esti talk show-ban.

A szenzációs felismerés, miszerint a negyedik hónapban jár a tárgyalása idején szárnyra kaptak. A nagy beismerésről az ABC kiszivárogtatott néhány részletet: „Igen az vagyok. Azok vagyunk. Már majdnem a negyedik hónapban járok”.

Richie és a felelősség

Az interjúban szó lesz még a Richie-t érő állandó anorexia vádakról, a drogfogyasztási szokásairól, és a frissen kiszabott börtönbüntetéséről, aminek mind a négy napját szeptember végéig le kell ülnie, no meg persze arról, hogy milyen éretten szokott viselkedni.

„Van felelősségem, és ez egy olyan dolog, amit rosszul csináltam, és ha személyesen bocsánatot tudnék kérni mindenkitől, aki elvesztett valakit ittas vezetés miatt, akkor megtenném" - fogalmazott az interjúban az énekes Lionel Richie fogadott lánya. "Ezt sajnos nem tudom megtenni, de én így rovom le a tartozásomat és viselkedem felnőtt módjára” – fogalmazott magát elragadtatva, de egy kicsit zavarosan Richie a börtönbüntetéséről.

Szülés a börtönben

Bár Richie-t nem veszélyezteti, hogy a börtönben kelljen megszülnie a gyerekét, mivel csak négy napra vonul be, ráadásul szeptember végéig nem is fog szülni, utánanéztünk, hogy mi a helyzet Magyarországon, ha valaki ilyen helyzetbe kerül. Richie esetében felmerült, hogy terhességével akarja megúszni a börtönt, de a terhesség nem mentesítő körülmény a börtönbüntetés alól. Amennyiben valaki terhes, amikor elítélik, akkor a börtönorvos az elítéltet kötelező jelleggel beutalja egy nőgyógyászhoz, ahol hivatalosan is megállapításra kerül, hogy az illető terhes-e. Amennyiben igen és a gyermeket meg kívánja tartani, akkor biztosítani kell számára a terhesség ideje alatt, hogy rendszeresen tudjon orvossal konzultálni. A szülés várható időpontja előtt 28 nappal az illető munkavégzését felfüggesztik. A szülés a börtönkórházban történik.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Országos Parancsnokságától megtudtuk, hogy ezután - függetlenül attól, hogy előtte hol volt -, az elítéltet csecsemőjével a kecskeméti börtön anya-gyermek körletében helyezik el, ahol 2 évig nevelheti gyermekét a civil körülményekhez hasonlító módon. A tervek szerint ezt az időtartamot a közeljövőben három évre módosítják majd. A két év leteltével a gyerek megfelelő családi környezet esetén a családjához kerül, egyéb esetben nevelőintézetbe viszik. A teljes procedúra megfelel az egységes európai gyakorlatnak. Az amerikai eljárás nagyon hasonló, bár ott már panaszkodnak, hogy sérti a rabok jogait, hogy a terhességük miatt esetleg a családjuktól távol eső börtönbe kell őket szállítani.