Ricky Martin a szexturizmus ellen kampányol

2004.10.21. 14:37
A popsztár Ricky Martin is csatlakozott az Egyesült Államokban indult kampányhoz, amellyel a kormányzat a szexturisták és gyermekprostitúció ellen kíván fellépni. A sajtó szerint ez az elnökválasztási kampány része, de az énekes ezt tagadja.
Évente több millió gyerek válik a gyerekprostitúció áldozatává - állítja a kampányt meghirdető amerikai minisztérium, a prostitúciót pedig csak gerjesztik azok a felnőttek, akik kifejezetten ebből a célból utaznak külföldre. "Ez egy háború." - szögezte le Ricky Martin egy ENSZ-nagykövetek és aktivisták részére adott ebéden. "Ez egy csata, amit meg kell nyernünk. Ez valóban fontos volna. Gyerekek életéről van szó." A Puerto Rico-i énekes szerint azonban ehhez az aktivistáknak is szükségük van segítségre.

"Hallathatjuk a hangunkat, de nincs erőnk fellépni. Egyedül nem tudjuk véghezvinni, ezért minden támogatásra szükségünk van. Ez rabszolgaság, miközben 2004-et írunk..." - fogalmazott az énekes, aki tíz éve alapítványt is létrehozott a gyermekek segítésére. A Ricky Martin Foundation nemrég indította People for Children Project címmel gyermekmentő kezdeményezését, amely kifejezetten a szexturizmusnak és egyéb illegális tevékenységeknek áldozatul esett gyerekekkel foglalkozik.

Ricky a szexuális ragadozók ellen

Az ebéd utáni sajtókonferencián az énekes elmondta: azért fordult az ENSZ-hez, mert "a vezetők segítségére is szükség van", és hogy nagyon nagy elégedettséggel és örömmel tölti el, hogy "sok nagykövet kifejezte segítő szándékát abban, hogy együtt meg tudjuk menteni a gyerekeket a szexuális ragadozóktól". Az eseményt az amerikai kormány és a World Vision nevű keresztény segélyszervezet szponzorálta, akik szintén a napokban indítottak reklámkampányt abból a célból, hogy elriasszák az amerikai turistákat a szexturizmustól.

A sajtó szerint választási kampányfogás

Újságírók és nem-kormányzati szervek képviselői azonban megkérdőjelezték Martin kampányának időzítését: szerintük két héttel az amerikai elnökválasztás előtt, amelyben - különösen Floridában - erőteljesen számítanak majd a hispano kisebbség szavazatai, az énekes jelenlegi akciója valójában burkolt kampány. Az énekes azonban vehemensen tagadta, hogy akciója bármilyen módon kapcsolódna az elnökválasztási kampányhoz.

"Azért vagyok itt, hogy a gyerekekért emeljek szót" - mondta el. "Ez nem arról szól, hogy valaki republikánus vagy demokrata: itt a segítségről van szó, amit mi, aktivisták várunk az ország vezetőitől."

Globális kérdésekről énekel

A "She Bangs" és "Livin' La Vida Loca" című egykori slágerekkel híressé vált Ricky Martintól természetesen azt is megkérdezték, következő albumán foglalkozik-e majd a gyerekszex-turizmus kérdésével. "Alapjában véve az én zeném egyben üzenet is arra vonatkozóan, hogy valamilyen módon mennyire fontos tudatosnak lenni a globális kérdésekkel." - válaszolta erre az énekes, bármit is jelentsen ez.