Reinhold Messner, az ismert dél-tiroli hegymászó a Himalája 8125 méter magas Nanga Parbat hegyén végre megtalálta 1970-ben ottveszett öccse csontjait, s ezzel igazolta, hogy mindig is igazat mondott, amikor állította, hogy nem hagyta cserben testvérét, hanem az lavina áldozatává lett.
Reinhold Messner 1970-ben öcsével, Günterrel megmászta a hegyet, ám Günter a csúcson megbetegedett. Reinhold Messner mindig is azt mondta, hogy beteg öccsét rövid időre hátrahagyva előre ment, hogy felderítse a lefelé vezető utat, de mire visszatért, testvérének hűlt helye volt. Bírálói viszont azt beszélték, hogy cserbenhagyta beteg öccsét, hogy az övé lehessen a hegyet elsőként megmászónak járó dicsőség.

Ki nem mondott vádak

A hétvégén az olasz ANSA hírügynökség, a német Bild Zeitung és a bolzanói lapok azt közölték, hogy Messner megtalálta öccse földi maradványainak részét. Igaz, hogy a csontot 2000-ben találta, de akkor a harmadik testvér, egy orvos, úgy vélte, hogy a lábszárcsont túl nagy ahhoz, hogy a vékonydongájú Güntheré legyen.

Tisztázta magát

Közben azonban Messner értesült arról, hogy a hegy eddigi két másik halálos áldozata közül az egyiknek a maradványait megtalálták, s ezért szakértőt bízott meg a csont vizsgálatával. A szakértői vélemény szerint a maradvány szinte minden kétséget kizáróan Günthertől származik, s mivel éppen ott találták meg, ahol Messner szerint lennie kellett, ha öccsét valóban lavina sodorta el, a neves hegymászó mintegy tisztázta magát a hangosan soha ki nem mondott vádak alól. A most 58 éves Reinhold Messner úgy nyilatkozott, hogy mindezek után már csak nyugalomra vágyik.