Színészek, akiknek csak egy szerep jutott

mm
2008.10.24. 10:13
A sorozatszereplőkkel gyakran előfordul, hogy akármit is csinálnak, életük végéig egy karakterrel azonosítják őket. Ennél már csak az rosszabb talán, ha valaki mindig egy filmszerepet idéz meg, mint például Jason Biggs az Amerikai Pitéből. Néhány színész meg annyira összeolvad a szerepével, hogy szinte csak a karaktere nevéről ismerik. Tudják ki az az Ed O’Neill?

„Na, tudod az a gyerek! Most nem jut eszembe a neve, de a gyerek a Reszkessetek betörőkből” – hangozhat el könnyen a mondat egy Macaulay Culkinról folytatott beszélgetésben. Teljesen egyértelmű, hogy Kevin szerepe annyira meghatározta a színész életét, hogy hiába is próbálkozott bármilyen más filmmel, nem sikerült leráznia magáról. Pedig a My Girl és a Richie Rich is viszonylag ismert film volt a maga idejében.

Persze Culkin viszonylag még jól járt a szerepével, mert a Reszkessetek betörőkben nagyon jó karaktert játszott, nem véletlenül emlékeznek rá. Sokkal rosszabbul járt Jason Biggs, aki az Amerikai Pitével próbálta megalapozni népszerűségét, ami sikerült is neki, csak az a baj, hogy hiába vállalja el a világ összes romantikus vígjátékát, emlékezetünkben mindig a Pitebaszó marad. Olyannyira, hogy ennek még a Jay és Néma Bob Visszavág című remekműben is emléket állítottak.

A legismertebb „egyfilmes” színészek viszont talán mégsem ők, hanem a Csillagok háborúja Luke Skywalkere és Leia hercegnője, akik hiába próbálkoztak a nagy klasszikus után a filmezéssel, nem jött nekik össze. A Jay és Néma Bob filmben persze róluk is megemlékeznek. Mark Hamill, aki Luke Skywalkert alakította, nem is próbálkozott később komolyabban a filmezéssel, rajzfilmhangjaival lett viszonylag ismert. Neki köszönhetjük, hogy Heath Ledger az új Batmanben olyan jól kacag, ő találta ki a rajzfilmes Joker röhögését, mivel ő volt a hangja, ahogy sok más, a Cartoon Networkön futó sorozat szereplőjének.

Carrie Fisher és Mark Hamill

A Leiát alakító Carrie Fisher még Mark Hamillnél is jobban eltűnt az évek során. Szerepelt egy pár filmben, de érdekes, hogy az IMDb szerint többször alakította magát különféle tévés és mozi megjelenésekben, mint ahány szerepe volt.

Al Bundy elnyomja a színészét

A filmeknél viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki teljesen beleragad egy szerepbe, de a sorozatoknál ez szinte mindennapos dolog. Nap mint nap ugyanabban a szerepben látni valakit, oda vezet, hogy egy idő után teljesen összemossuk a színészt és a karakterrel. Példákért nem kell messzire menni, mi is igazából csak az érdekesebbeket igyekeztünk összegyűjteni, de tudjuk, a Spáh-ikrek akármit csinálhatnak, Ricsi és Misi maradnak.

Magyar fronton felülmúlhatatlant, a Barátok köztben Hoffer Misi alakított, aki megformálta az első meleg sorozatszereplőt a Bajor Imre-féle szomszédokos paprikajancsi után. Ráadásul Hoffer Misinek köszönhetjük az első hazai melegcsókot is a sorozatok világában. A karaktert Halász Gábor alakította, de ha például az azóta polgármesterré cseperedett színész Hal a tortánban elkövetett otrombaságairól akarunk beszélgetni, praktikusabb a „Tudod, a Buzimisi!” felütéssel kezdeni a mondandónkat. Így emlékszik rá ugyanis a nagyközönség.

Halász alakítása egyébként annyira fontos mérföldkő, hogy még a magyar LMBT-kronológiába is bevették, mint jelentős eseményt.

Magyar vonalon, ha már szó volt a Barátok köztről, mindenképpen meg kell említeni a Szomszédokat is, igaz, itt is bőségesen akadnak olyan szereplők, akik soha többé nem mossák már le a gazdagréti kötődést. Mi Mágenheim Julcsit, vagyis Ábel Anitát választjuk, aki örökre Julcsi marad, bármennyi műsort vezet is.

Fontos szereplője még a magyar beszürkülésnek Görbe Nóra is. Ő volt a Linda című harcművész rendőrnő történeteit bemutató sorozat főszereplője. Róla se lehetett sokat hallani azóta, pedig próbálkozott az énekléssel is.

Hogy ne csak a nyolcvanas évek magyar sorozatain és a Barátok köztön lamentáljunk, nézzünk meg egy pár külföldi példát is arra, hogy valakit teljesen felemészt egy szerepe.

A legjobb példa talán Al Bundy a Rém rendes család című sorozatból. A családfőt alakító színészt Ed O’Neillnek hívják. A sorozatban egy szerencsétlen cipőárust alakított, és hiába szerepelt még egy csomó filmben, mindenki erre a figurájára emlékszik. Érdekes, hogy O’Neill a filmekben legtöbbször rendvédelemmel foglalkozó személyt játszik, talán így akarta távolítani magától a cipőboltost. A sorozatból egyedül Christina Applegate tudta valamennyire ledobni buta, szőke karakterét.

Al és Peggy Bundy

Aztán persze olyanok is akadnak, akik nem ciki, hanem abszolút vállalható szerepbe ragadnak bele.

Ilyen például Rowan Atkinson, aki hiába ismert legalább annyira Fekete Viperában nyújtott alakításáért, mint Mr. Bean figurájáért, a színészen leginkább az életre teljesen alkalmatlan plüssmackó tulajdonos szerepe ragadt. Atkinson ezt persze annak is köszönheti, hogy elvállalt két Mr. Bean mozifilmet is. A lényeg, hogy mára elérte, hogy nehéz legyen komolyan venni, és az esetlen figurája miatt még azt is nehéz belőle kinézni, hogy Anglia egyik legbefolyásosabb humoristája, valamint, hogy több mint 100 millió fontot (31 milliárd forint) érő autóparkja van, és megszállott versenyző.

Itt nincs is ballonkabátban

Végül Peter Falkot, mindenki Columbo hadnagyát említenénk még, akinek szintén volt egy pár emlékezetes szerepe a világ leglassabb nyomozóján kívül, mégis teljesen beleragadt a ballonkabátos rendőr szerepébe. Peter Falk az a magyar származású celeb, akiről nem mindig mondják el, hogy honi felmenői vannak, úgyhogy mi most megtesszük. A magyar dédapjáról még utcát is neveztek el: ő volt Falk Miksa.