Vietnámi Júlia és roma Rómeó a Józsefvárosban

2004.04.01. 10:30
Oláh J. Gábor, rendező személyes élményei alapján készítette el új, színes, magyar játékfilmjét, a Rap, Revü, Rómeót, amellyel egy valós problémára, Budapest nyolcadik kerületére hívja fel a figyelmet. A két fiatal főszereplő, Csányi Dávid és Nguyan Ha Phuong is személyes tapasztokból merítettek.
Csak az erősek maradnak meg, elhullanak a gyengék. Yo-yo Józsefváros, sötét ez a hely, hahahha, világos?! - régi Animal Cannibals.

Joe Jack City

A piszkos józsefvárosi utcákon játszódó film rendezője próbálta kerülni a "nyóckerhez" kötődő sztereotípiákat. "Ez nem "nyócker-film", nem romafilm, és nem is programfilm, hanem egy józsefvárosi film. Az itt jelen levő szubkultúrák átjárják egymást, hatnak egymásra" - mondja Oláh a filmről, amely tulajdonképpen a Rómeó és Júlia-történet roma-kínai szereplőkkel előadott adaptációja.

A Rap, Revü, Rómeó címe eredetileg Szűkített szeptim lett volna, de felmerült a Rappelő Rómeó elnevezés is, utalva ezzel az urbánus kultúra egyik zseniális szüleményére, a rapelésre. A történetben szerepel egy Kalányos Rap Team nevű roma rapzenekar, amelynek tagjai a falusi cigánysorról utaznak a fővárosba a sikerért.

A főszereplők nem profi színészek, bár nem állnak távol sem a szakmától, sem a témától. Dávid 18 éves, és amatőr szinten foglalkozik színjátszással, a 19 éves Ha Phuong pedig eddig külföldi reklámfilmekben modellkedett.

Egzotikus szépség

A gyönyörű Ha Phuong 1997 óta él hazánkban, és akcentus nélkül beszéli a magyar nyelvet. Apukája nagykövet volt Magyarországon, majd lassan az egész család áttelepült hozzá. A lány a gimnáziumot már itt járta, most pedig egy főiskolán tanul gazdasági informatikusnak. Szereti Budapestet, megszokta, Vietnamba pedig csak ritkán jár vissza, hiszen barátai mind itt élnek.

Megnyugtatóan közölte, hogy környezetében nem érzi a faji megkülönböztetés jeleit. "Régebben voltak olyan esetek, amikor furcsán reagáltak rám az emberek, de ezek főleg idősek voltak. Az új generációval ilyen szempontból nincsen semmi baj."

A magyar Júlia: Mai-Lien

A VIII. kerülethez is van némi kötődése, hiszen a személyes tapasztalat alapfeltétel volt a szereplők válogatásánál. "Én is éltem a nyolcban még régen anyukámékkal, akiknek üzletük volt ott. Abban az utcában, ahol forgattunk, sok ismerősöm van, de mostanában keveset járok arra. Nekem megvolt a lehetőségem, hogy elhagyjam azt a környéket, és természetesen éltem is vele" - meséli kedves hangján Ha Phuong a kerületről.

A lány karaktere saját fiatalkorát idézi. Ahogy mondja, ő is volt hasonló helyzetben. "Még meg is szöktem egyszer egy fiúval, akivel szerelmesek voltunk egymásba, csakúgy mint ebben a filmben." A válogatásra menedzserén keresztül került. Sokáig egy másik lánnyal fej-fej mellett versengett a főszerepért. "A többi lány nagyon szép volt, a végén nem is tudom miért rám esett a választás" - szerénykedett Ha Phuong. A döntő szó Dávidé volt, aki szerint Ha Phuong volt a leglazább, és legnyitottabb az összes lány közül, ezért vele tudott a legfelszabadultabban játszani.

Miért vagy te Rómeó?

A Rómeót alakító Csányi Dávid, Csányi Sándor (Kontroll) ifjú színésztehetség unokaöccse. Csányi Sándor, OTP-vezérrel csak névrokonok. A szereplési vágy mellett unokabátyja példája buzdította Dávidot, hogy színészi pályára lépjen. Most negyedikes gimnazista, és idén felvételizik a színművészetire. Eddig egy kisjátékfilmben, Fazakas Péter: Pockok című negyedórás alkotásában szerepelt.

Őt is fűzik személyes érzelmek a kerülethez: hat évet lakott a Népszínház utcában, szerette nagyon és manapság is sokat járkál arrafelé. "Egy csomó haverom lakik ott. Azóta éltem Kispesten, most meg a hatodik kerületben, mégis visszajárok Józsefvárosba. A legnagyobb baj, hogy túl sok a kábszeres" - vélekedik Dávid.

A filmben Rómeó "egy tipikus fiatal srác, aki nem találja a helyét, és a zenélés helyett inkább a gengszterség vonzza. A Gálvölgyi János által játszott Dodi bácsi lesz a példaképe, rá akar hasonlítani. Dodi maga mellé veszi a fiatal roma fiút, akire az apja megharagszik, mert nem viszi tovább a cigány muzsikus hagyományokat" - meséli. "A filmbe egy ügyes roma srácot kerestek, akinek van némi köze a színészethez, a nyolcadik kerülethez, és jól is néz ki." Tényleg jól néz ki, ráadásul a film készítői elégedettek voltak munkájával.