Egyre több nő kerül fel a Forbes magazin évente összeállított milliárdoslistájára, ám még így is elsöprő többségben vannak a férfiak. Tavaly egy milliárd dolláros vagyonával Oprah Winfrey, az ismert amerikai műsorvezető jutott be a klubba, idén pedig J.K. Rowling, a Harry Potter-regények szerzője kapott helyet a hipergazdagok között. Bill Gates egyébként tizedik éve áll a dobogó legfelső fokán.
A milliárdosok klubja igen férfiközpontú, ám évről évre egyre több nő kerül fel a listára, mivel sikerül teljesíteniük az alapkövetelményt, azaz elérik a bűvös egymilliárdos számot. Egymilliárd dollár azonban - mind a nők, mind a férfiak esetében - még mindig nem elég ahhoz, hogy valaki tekintélyes helyezést érjen el a listán. Egyrészt azért, mert a Forbes magazin ilyenkor több száz hipergazdagot rangsorol, másrészt az ultra-hiper-szupergazdag, 46 milliárd dollárral büszkélkedő Bill Gates-szel nehéz felvenni a versenyt. Idén 53 nő került fel az 587 fős listára.

Potter mama is gazdag, de nem eléggé

A World's Richest 2004 listát összeállító magazin az év legnagyobb szenzációjának tekinti, hogy idén J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is belépett a milliárdosok klubjába. Igaz, hogy az írónőnek mindössze az 552. helyet sikerült elcsípnie egymilliárd dollárra saccolt vagyonával, ám ezt is sikernek könyvelheti el, hiszen sokakkal ellentétben nem egy vállalat élén sikerült meggazdagodnia és nem is örökölt. Ellentétben a világ tíz leggazdagabb embere között hatodik helyen álló Alice Waltonnal, aki a Wal-Martot alapító Sam Walton lányaként örvendhet milliárdjainak. A top tízben szerepel egyébként testvére is, Helen Walton, aki a hetedik húszmilliárdos vagyonával.

Mexikói sörök, szupergazdag özvegyek

Tekintélyes összeg pihen az amerikai Abigail Johnson bankszámláján, aki 9,8 milliárd dollárral került fel a Forbes listára. A hölgy édesapjával együtt vezeti a Fidelity Investments nevű vállalatot, amely az Egyesült Államok legnagyobb befektetési alapkezelője. Míg Johnsonéknál tökéletesen működik a családi vállalkozás, addig a 2,3 milliárddal rendelkező hongkongi Nina Wang élete már nem olyan könnyű: apósa ugyanis nem nézi jó szemmel, hogy ő vezeti a néhai férjétől örökölt ingatlanvállalatot, a Chinachem Groupot. A pletykák szerint újabban megkérdőjelezi Nina tulajdonosi jogait.

Szép helyezéssel büszkélkedhet a hölgyek között Friede Springer, aki özvegyként két milliárdot örökölt, és aki jelenleg néhai férje kiadói csoport vállalatát, az Axel Springer Verlagot irányítja. A Grupo Modelon vállalat örökösnője, Maria Aramburuzabala azonban csak 1,5 milliárd dollárt hozott össze tavaly a mexikói sörök gyártásával. A 2003-ban első milliárdjának örvendő amerikai műsorvezető-médiamogul, Oprah Winfrey gyarapított vagyonán, és idén már 1,1 milliárd dollárral került fel a leggazdagabbak listájára.

Gazdagodtak a gazdagok

Az 587 főből álló milliárdoslista tagjai összességében 1900 milliárd dollárral rendelkeznek, a tavalyihoz képest 500 milliárddal gyarapították vagyonukat. A legtöbb milliárdos (szám szerint 31) New Yorkban él, közéjük tartozik a maga 4,9 milliárdjával Michael Bloomberg főpolgármester is. Moszkva 23, Hongkong 16, Párizs pedig 10 hipergazdagnak ad otthont. Az idei listán 64 újmilliárdos neve szerepel, és mindössze 13-an hagyták el a klubot.