Sztárverés a Royal szállóban

2004.03.23. 14:18
Hétfő este jótékonysági árverés alkalmából fotósunkkal ellátogattunk a körúti Royal szálló sztároktól hemzsegő báltermébe. Az estélyre meghívták hazánk legjobban menő cégeinek vezetőit, hogy adakozzanak, mert nekik biztos van mit a tejbe aprítaniuk, a Vöröskereszt által támogatott ifjúságnak pedig nincsen. Most már biztos, a befolyt összegből sem lesz.
A csillogó-villogó előtérben állították ki azokat a képeket, melyeket a sztárok csináltak az eseményt támogató fotós cég kölcsöngépeivel.

Bebocsátásra várva

Tekintse meg képeinket!
A vendégeket ugyan nem kötötte le annyira a képek varázsa, ellenben jó páran majdnem feltörölték a padlót szmokingjaikkal, mert a csillogó márványpadlót alattomos kis kábelek keresztezték. Bochkor Gábor bele is pirult, amikor bemutatott egy kínos zergeszökellést, miután a vezetékekben megbotolva majdnem levitte az egyik projektort.

A fényűző Royal előterében várakozva a sok ingyenkajáló vendégnek minden bizonnyal meg sem fordult a fejében, hogy képeket vegyenek, csak, hogy egyenek. De legalább a hely bejött nekik. "Erről most nem lépünk le, asszony!" - hangzott egy pocakos úr parancsa. Ezt később többször is megbánhatta, a vacsira ugyanis csak két és fél órával később került sor: előbb el kellett árverezni a képeket.

Low society

A képek megvételére elvileg Réz András felkonfjai ösztönözték volna a high societyt, de a sztáresztéta ezúttal nem volt valami sikeres. Az összekötő szöveg felettébb élvezetes lett volna egy esztétika szakos előadáson, de egy estélyen unalmasnak és erőltetettnek hatott. Pedig jól csinálta, tényleg, csak egyszerűen ide mindenki kajálni, illetve díszelegni jött. Talán nem rajta múlt, de a licitáló kedv szinte nem is létezett. Eleinte a kikiáltási áron csak-csak vitték a fotókat, de ahogy az idő múlt, az éhség nőtt, a gazdag vendégek pedig tüntetőleg nem vásároltak. Ezért a szervezőket sem terheli felelősség, ők kitettek magukért. Egyszerűen arról van szó, hogy még egy ilyen helyen és eseményen sincs elég sznob, aki mondjuk Alföldi Róbert vagy Angelina Jolie fotóját akarná luxusvillájában mutogatni. A külföldi sztárok felkínált fotóira ugyanis egyáltalán nem licitáltak.

Önárverés

Az árverés a mindenki által legjobbnak ítélt alkotással indult, ez Boros Lajos: Eszcájg című alkotása, amelyet a Photoshopot próbálgatva, véletlenül hozott létre. "Bementem az adobiba, mert akartam rá valami effektet, aztán rengeteg gombot megnyomtam" - mesél az alkotási folyamatról. Ügyes gyerek ez a Lajos, mert saját művét feltornázta 100 ezerre. Amikor is ötvenezerért nem akartak többet licitálni, Boros feltette a tárcsát (ez 75 ezer forintot jelent ebben az esetben), de majdnem neki kellett megvemmie saját képét, aztán nagy izgalmak közepette egy öltönyös úr a túlvégről mégis rátett még 25-öt. Messze ülve a licitálóktól úgy tűnt, hogy az összes eladott képet (szám szerint 28 darabot) ugyanaz a három fiatal öltönyös menedzser vitte haza. Szerény számításaink szerint olyan egymillió jött össze a végére.

Reserved for the sztárok

A helyszínre érkezve egyből feltűnt, hogy stábunk volt a legelegánsabb. A pincéreken kívül csak drága fotósunk viselt szmokingot. Ennek megfelelően nem adtuk alább, és a sztárok számára lefoglalt asztalnál foglaltunk helyet. A díszvendégek úgyis csak a helyek felét töltötte be. Oké, nem olyan nagy szám, de azért mégiscsak Hernádi Judittal, Kokóval, Pálffy Istvánnal, a Boros-Bochkor párossal, Erős Antóniával, és Presser Gáborral ülhetett egy asztalnál a Velvet újságírója és fotósa. Pechünkre igazolatlanul hiányzott Alföldi Róbert és Kásás Tamás.

Élőben beigazolódott a tévés szereplései alapján alkotott feltevésünk: Hernádi Judit kétségtelenül imádnivaló. Kissé késve érkezve egyből nekilátott falatozni. Az elénk rakott biofalatok közös elemzése során megegyeztünk, hogy középen az az öt centis halom nem köles, hanem kuszkusz, mellette pedig az ott egy három centi átmérőjű humuszrakás, a fél centi vékony pároltpaprika csíkot pedig végül ezen sorok írójának sikerült beazonosítania.

Hernádi és Presser jó arcok

Hernádi aranyosan gügyögött, és puszikat dobott a vele szemben elhelyezkedő Presser Gábornak. Presser (Pici) párjával érkezett az eseményre, aki kiköpött mása a zeneszerzőnek, csak éppen kicsiben. Pici az egyik fotósnak pózolva ráparancsolt a furcsa hölgyre (otthon biztos Picinek hívja), hogy fotózáshoz vegye fel a szemüvegét, amiben aztán végképp úgy néz ki, mint egy mini-Presser.

A zenész a "Dögre unom magam!" kijelentés után Hernádihoz fordult, és feltette költői kérdését: "Hát nem jobb, amikor én árverezek, Jucus?!" Hernádi is mindannyiunk szívéből beszélt, mikor magunk közt megkérdezte: "De hát minek beszélnek annyit?" - és hozzá előadta jellegzetes gülüszem-forgatását. A művésznő egyértelműen a legjobb fej a magyar sztárok belterjes kis univerzumában. Az itt kiállított fotói is tetszetősek. Egyik képe, a Megfeszített fák, a Nemzeti előtti póznára kifeszített fákat ábrázolja, szimbolizálva az ember természetbe való beavatkozásának szomorúságát.

Mire végre a vályúhoz engedték a kiéhezett ingyenevőket, a sztárok közül csak Presser Gábor maradt ott, aki evés helyett szerteágazó emberi kapcsolatait ápolta.

Mikor az utolsónak kikiáltott darab nem kellett senkinek, Szentpéteri Csilla, az egyik házigazda így zárta le az estet: "Majd holnap nagyobb szerencsénk lesz!" Meglátjuk.

Kiállítás a bevásárlóközpontban
A képekből "Az objektív túloldalán" avagy "Ahogy a sztárok látják a világot" címmel nyílik ingyenes kiállítás március 23-tól a WestEnd City Center Millenium udvarában és a környező sétányokon. A 80 világsztár és 12 hazai híresség fotóiból készült reprókat a helyszínen meg is lehet vásárolni, a bevételt jótékony célra fordítják. A Vöröskereszt és a Canon közös szervezésében London, Párizs, Stockholm és Milánó után Budapesten tartják az első ilyen jellegű kiállítást.

A következő ismert emberektől vehetünk fotót jótékonysági céllal: Alföldi Róbert, Bochkor Gábor, Boros Lajos, Erős Antónia, Hernádi Judit, Kásás Tamás, Kovács "Kokó" István, Pálffy István, Presser Gábor, Szentpéteri Csilla, Szőke Zoltán és Szulák Andrea. Fényképeiket a "Remény és inspiráció" témakörben alkották meg, és fejenként átlag öt fotóval járulnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez.