horoszkóp

Soma egér a sajtról énekel

2004.09.11. 16:02
Soma a sajtokról zengett dicsőítő himnuszt, de közben leesett a bajusza; Buza Sándor napbarnított bőréhez jól illik a barbirózsaszín, Benkó Sándor pedig sikerrel párosította a bort a camembert mellé, majd koncertet adott zenekarával. A Velvet tudósítói Sajtklubtag-avatáson jártak a Várban a Borfesztiválon.
A 13. Bor- és Pezsgőfesztivál nyitónapján, péntek este rendezte a Magyar Sajtklub évente szokásos sajtklubtag-avató ceremóniáját, melynek során idén Soma, Benkó Sándor és Buza Sándor kerültek a rend Sajtlovagjainak sorába. A Velvet tudósítói az előkészületek alatt érkeztek, így volt alkalmuk megfigyelni, ahogy a három, újonnan avatandó tag hosszú, aranyszegéllyel díszített, bíborszínű bársonypalástban pózol füstöltsajt-arcmásaik, valamit a Sajklub jelmezes sajtmestereinek társaságában a fotósoknak. A Karaván sajtból készült sajtszobrokat később mindhárom tag megkapja: "Azért a Benkó mennyivel jobban járt, neki nagyobb az orra" - méregeti irigyen Buza Sándor a műalkotásokat, mire Soma azonnal aggódva hasonlítja össze orrformáikat, és megnyugodva konstatálja: "Bezzeg az enyém milyen helyes kis pisze!"

Izgalmak netovábbja

Tekintse meg képeinket!
Az esemény kötetlen jellegű sajtkóstolásban és állófogadásban folytatódik, a bor- és pezsgőkínálat jótékonyan alapozza meg a Borfesztivál színpadán később sorra kerülő avatási ceremónia oldott hangulatát. A jövendőbeli tagok addig leteszik a palástokat, így alkalmunk nyílik megfigyelni, hogy a múltkori pink harmónia után Soma ezúttal flitteres türkiz sellőnek öltözött, mely toalettet csinos, gyöngyökkel kivarrott kis retikül és fehér szandál egészíti ki. Benkó Sándor már az avatás utáni koncertre készül, és a Benkő Dixieland Bend fellépőruháját viseli, Buza Sanyi barbirózsaszín alapon haragoszöld csíkos nyakkendőjének hatása alól azonban csak nehezen tudjuk kivonni magunkat. A szolid kisestélyis és koktélruhás közönség a svédasztalok közt cirkálva a testközelből megcsodált hírességek élményét is próbálja méltósággal feldolgozni, de néha ki-kiesnek a szerepükből: "hú, nézd, ott a Soma!" sikkantja egy áttetsző stólát viselő középkorú hölgy kísérőjének, majd pezsgővel öblíti le az izgalmat.

Parázna egérhölgy

A ceremónia este 8 körül veszi kezdetét a Borfesztivál színpadán, közvetlenül a Benkó-koncertre való rövid beállás után. A dixieland-zenére váró közönség nem veszi zokon a kis különprogramot, aminek talán az is lehet az oka, hogy a díszbe öltözött két férfiú mellett egy csillogó, szürke estélyit és piros körömcipőt viselő egérhölgy jelenik meg a színen csinos, plüss fülekkel, pazar madzag-bajusszal, és kacéran fél karra vetett farokkal. Soma egeret imádják a fotósok, a Velvetnek is készségesen pózol, mielőtt társaival együtt szólítaná a kötelesség: klubtaggá válás előtt minden jelöltnek ki kell állnia egy-egy személyre szabott próbát.

Soma - feladata szerint - "megasztáros lendülettel" ad elő egy saját maga által erre az alkalomra írott dalt, bár előrebocsátja: "Bocs, ha esetleg közben leesik a bajuszom!", és tényleg. Gershwin Summertime-jának dallamához szépen illeszkedik a mély mondanivalójú "Sajtocskáááák - az ízük oly fincsi!" kezdetű dalszöveg, amely egy kéjes, "Hamm, bekapom mind!" sikkantással zárul, a dzsesszre éhes közönség hálásan tapsol. Buza Sándor bekötött szemmel ismeri fel a különböző sajtokat, pedig Soma egér úgy összekeverte őket, hogy nem az előre megbeszélt sorrendben kapja, Benkó Sándornak pedig - a Neszmélyi Borrend tagjaként - nem okoz nehézséget, hogy az érett borsos Camembert mellé a Cserszegi Fűszerest párosítsa. Végezetül halálos komolysággal fel kell esküdniük a Sajklub tízparacsolatára; Soma különösen lelkes az "érett, illatos sajtokkal szívesen paráználkodom" kitételnél, de persze nem állja meg, hogy a megfelelő helyre be ne szúrjon egy határozott "IS!" kitételt.

Borvirág és vízkő

Klikk a képre!
A rövidke avatási ceremóniát a Benkóék koncertjére összegyűlt közönség sem bánja, bár alkoholszinttől függően akad kivétel. "Húzzatok már el! Dixielandet akarunk!" - kiabálja egy bortól kipirult arcú meglett férfi az első sorból, akit felesége igyekszik türelemre inteni, de hiába: a sajtmesterek rosszalló pillantásai ellenére a férj egyre erőszakosabban próbálja leparancsolni a színpadról a Sajtlovagokat. "Még mindig jobb, hogy borvirágos az orra, mint ha vízkövesek lennének a fogai" - állapítjuk meg megbocsátóan magunkban, de a mosógépek hasonló problémáját feltáró reklámriporterként is ismert Buza Sándorral ezt már nem tudjuk megosztani, mert delejes hatású nyakkendője ellenére az avatás után egy pillanat alatt eltűnik a szemünk elöl.