horoszkóp

Marija Sarapova kiüti Kurnyikovát

2004.07.08. 09:51
Marija Sarapova a szakértők szerint hamarosan Beckhamet is maga mögé utasítja a gázsit illetően, bár a lányt állítása szerint egyáltalán nem érdekli a pénz. Az orosz teniszező egy pillanat alatt vált világhírűvé, amikor szombaton legyőzte a kétszeres címvédő amerikai Serena Williamst.
Marija Sarapova 17 évesen nyerte meg a női egyest Wimbledonban - miután 6-1, 6-4-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai Serena Williams-et - ami óriási teljesítménynek számít. Sarapova nem csak az első orosz teniszező, aki diadalmaskodott a legpatinásabb tenisztornán, de egyúttal minden idők harmadik legfiatalabb női győztese is.

Szibériából Floridába

Tekintse meg képinket!
Az ünnepelt orosz teniszcsillag Szibériában született, hétévesen viszont már Floridában, Nick Bollettieri iskolájában tanulta a tenisz mesterségét, ahová édesapja íratta be a család hétszáz dolláros félretett pénzéből. 14 évesen lépett be a juniorok táborába, és ezután egymást követték a sikerek. 2003-ban már a WTA-körversenyen is feltűnt, tavaly ő lett az idény legfiatalabb WTA-bajnoka.

A bronzérmes

Sarapova rendkívül fiatalon nyerte meg a női egyest Wimbledonban, de már volt nála fiatalabb bajnok a füves pályás Grand Slam-tornán. Martina Hingis, 1997-ben 16 évesen diadalmaskodott, Lottie Dod pedig 1887-ben 15 esztendősen hódította el a bajnoki címet.

Nem Kurnyikova

A szibériai szirénként emlegetett lányt már a kezdetek kezdetén is állandóan Anna Kurnyikovához hasonlítgatták. Akárcsak Iglesias barátnője, Marija is gyerekkorában hagyta el hazáját, mára már mindketten jobban beszélnek angolul, mint az anyanyelvükön, és gyakran szerepelnek a magazinok címlapjain. Wimbledonban azonban bizonyosságot nyert, hogy Kurnyikovával ellentétben Sarapova teniszezni is tud.

"Mindketten teniszeznek, mindketten Oroszországból származnak és mindketten szőkék. Semmi másban nem hasonlítanak. A figyelem középpontjában vannak, és igyekeznek ott is maradni" - reagált egyszer a kurnyikovás összevetésekre Jurij Sarapov, Marija édesapja.

A wimbledoni bajnok egyébként nem sokat foglalkozik azzal, hogy mit írnak róla és Kurnyikováról. "Igyekszem mindig önmagamat adni. Nem aggódok amiatt, hogy az emberek mit gondolnak rólam. Tudom, hogy Marija vagyok. Marija Sarapova vagyok és senki más" - mondta egy interjúban.

A szibériai Beckham

A szakértők fantasztikus jövőt jósolnak neki: sokan úgy vélik, Sarapova a közeljövőben minden idők legjobban fizetett női sportolója lesz, és azt sem tartják kizártnak, hogy a gázsit illetően olyan világsztárokat is maga mögé utasít majd, mint Tiger Woods, vagy David Beckham. "Ennek a fiatal lánynak Szibériából, mindene meg van ahhoz, hogy olyan ikonná váljon, mint Beckham, Woods, vagy Michael Jordan. Az sem lepne meg, ha ők háttérbe szorulnának miatta. Több mint százmillió fontot kereshet az elkövetkező tíz évben. Szexis, természetesen szép és hihetetlenül tehetséges" - állítja Sarapováról az angol PR-guru, Max Clifford.

A 17 éves lány eddig összesen 1,8 millió dollárt keresett, már van szerződése egy modellügynökséggel, de a szombati győzelem óta egyre több cég kopogtat Sarapovék ajtaján. Nemrég a hűségért cserébe évi egymillió fontot ajánlott fel neki egy exkluzív ékszerház, egyelőre azonban nem tudni, hogy megkötik-e a szerződést. Sarapova menedzsere szerint nem szabad elsietni a dolgokat, a teniszcsillag meg egyébként sem sokat törődik a pénzzel - csak a tenisz érdekli. "Sosem a pénzért teniszeztem, mert egyelőre tetszik az, amit csinálok, és ha mindent el tudok érni, a pénz majd jön magától" - nyilatkozta az egyik orosz lapnak Sarapova.

Szabira megy

Klikk a képre!
Serena Williams feletti diadala óta Sarapova folyamatosan közszerepléseket vállal, és interjúkat ad, ezért úgy döntött, egy időre eltűnik a mostanra terhessé vált nyilvánosság elől. Azt tervezi, New Yorkban tölt néhány napot barátaival, illetve vásárolgat, majd hazatér Floridába, ahol tanulmányainak szenteli idejét. Jelenleg ugyanis még középiskolába jár, és az interneten keresztül teszi le vizsgáit. A sikert - fiatal kora ellenére - igazán jól kezeli. "Aki elér valamit, annak ez a sorsa. Ha nem tudod elviselni a népszerűséget, ne nyerj" - mondta Sarapova egy interjúban.

Oroszországban egyébként filmet szeretnének készíteni a tíz éve Amerikában élő teniszcsillagról. A javaslattal az orosz sportminiszter, Vjacseszlav Fetyiszov állt elő, aki szerint a honfitársuk wimbledoni sikerét feldolgozó alkotásnak nagy sikere lenne.

Marija Sarapova
Született: 1987. április 19., Nyagan
Lakhelye: Bradenton, Florida
Magassága/testsúlya: 183 cm/59 kg
Profistátus: 2001. április 19. óta
Jelenlegi világranglistás helyezése: 15.
Kiemelkedő eredményei: wimbledoni bajnok (2004), 3 WTA-tornát nyert meg