Sarka Kata veséjét nyomja a kislánya. A kismama most állandóan a bal oldalán fekszik, hogy lánya leszálljon a jobb veséjéről, és átköltözzön máshová a pocakon belül. A gyerek nevét csak a szülés után hozzák nyilvánosságra.

Sarka Kata a hétvégén érezte először, hogy valami nincs rendben, nem egy egészséges ember néz vissza rá a tükörből. Akkor még úgy gondolta, majd kialussza a szúró érzést, ami a derekába hasított időnként. Este azonban már nem tudott lábra állni, de még akkor sem állította csatasorba férjét, Hajdú Pétert, inkább bízott a reggel gyógyító erejében. „Peti reggel bevitt az ügyeletre, mert az éjszakát nehezen bírtam ki. Akkor derült ki, hogy a pici a vesémen fekszik. Először a hasamat ultrahangozták - a kicsivel szerencsére minden rendben van, teljesen egészséges -, majd az orvosom mondta, hogy nézzük meg a vesémet is az ultrahangon."

A kislány neve titok

Az ultrahang kimutatta, hogy Sarka Kata jobb veséje nagymértékben megduzzadt, mert a magzat a méhében kizárólag a jobb oldalán fekszik, és súlyával folyamatosan nyomja a kiválasztó szervet. „Mivel nyomja, a vizelet nem tud teljesen kiürülni, ezért begyulladt a jobb vesém. Most csak a bal oldalamon fekhetek, és azt várjuk, hogy a kicsi máshova helyezkedjen. Antibiotikumot írtak fel a gyulladásra, amit tíz napig kell szednem. Ha belázasodok, akkor biztosan kórházba kell mennem, de szerencsére erre eddig nem került sor." Hajdú Péter felesége kizárólag szülész-nőgyógyászával konzultált a történetekről, de ismerősei közt akadt egy anyuka, akinek szintén ilyen jellegű problémával kellett megküzdenie a terhessége alatt.

Sarka Kata!

„Állítólag minden harmadik kismamának volt már hasonló problémája, így mindenkitől kapok jó tanácsot, ez pedig nagyban megkönnyíti a helyzetem. Még a kismamaboltban dolgozó hölgy is szenvedett ettől, és az interneten is találtam olyan fórumozót, aki átesett már ezen." Sarka Kata most húszpercenként méri a lázát, és családtagjai gondoskodnak róla, hiszen nem mozoghat. A jobb vesére specializálódott kislányának neve ma még ismeretlen, mert a házaspár úgy döntött, csak a szülést követően hozzák nyilvánosságra. „Két név közt vacilláltam, nem tudtam dűlőre jutni, Peti mondta ki a végszót. A fiunk nevét majd én fogom eldönteni, ebben állapodtunk meg."

Dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász a Velvetnek elmondta, hogy ez egy igen gyakori fertőzés, amit általában Zinnattal kezelnek. „Ez az antibiotikum teljesen ártalamtlan a magzatra nézve. Ha nem kezelik a kismamát gyógyszeresen, annak sokkal súlyosabb következményei lehetnek: vérmérgezés és koraszülés is előfordulhat. Nemcsak tíznapos kúrát szokott felírni egy-egy orvos, előfordul, hogy jóval hosszabb ideig szedi a páciens a tablettákat. Ha belázasodik a kismama, akkor tényleg kórházi kezelésre szorul, bent pedig intravénásan kapja a gyógyszert.