Ghánában nőtt fel, Budapesten üzleti tudományokat tanul, egy hónapja megjelent lemezének szövegét maga írta. Senával beszélgettünk.
"Én leszek Sena sajtófőnöke." - jegyezte meg egy újságíró barátom fojtott lelkesedéssel a hangjában egy Kultiplexben töltött éjszaka után. "Mégha ő nem is tud majd róla." - emelte fel mutatóujját, majd részletesen beszámolt Sena színpadi tevékenységéről. Az önjelölt sajtófőnök prognosztizált akciója előtt a Velvet gyorsan beszerezte az alig egy hónapja megjelent Sena CD-t, a First One-t, és gondos analizálást követően kiválónak minősítette. Néhány nappal később felkereste magát az előadót.

Sokszereplős album

Sena
A hanghordozó pozitív hangvételű kritikák egész sorát termelte be, noha semmiféle felhajtás nem volt körülötte, egyszerűen csak "összeállt", ahogy Sena fogalmazott. Igaz, elég sokan közreműködtek létrejöttében. "DJ Mango, Marcell, Optika Yonderboi, Zságer Balázs, Busa, Morzsa, Mokk, Kemon" - sorolja a neveket Sena, aztán feladja, mint mondja, úgysem jut eszébe mindenki.

Elégedett az eredménnyel? - firtatjuk, mire elneveti magát, és így válaszol: "Mindig van valami, amit másként vagy jobban csinálnál. A lemez létrejöttének körülményeihez képest elégedett vagyok."

Nappal üzleti tudományok, éjjel zene

Sena Ghánában született, édesanyja magyar, édesapja ghánai. Szülei jelenleg is ott élnek, ő azonban három éve, 18 évesen úgy döntött, hogy Budapestre költözik. Egy időre legalábbis. "Nem tudom, mennyi időt töltök Magyarországon: pár évet vagy sokat. Ki tudja? Az iskolát mindenképpen itt szeretném befejezni."- morfondírozik. Nappal üzleti tudományokat és közgazdaságtant hallgat, az éjjeleket pedig rendre zenéléssel tölti. Pályafutása Budapesten kezdődött, korábban nem igazán énekelt közönség előtt. Úgy véli, hogy itt éppen a megfelelő emberekkel találkozott: Mangóval, Busával, a Gimmeshot csapattal. "Összehaverkodtunk, és így alakult. Vannak a dj-k és vannak az mc-k, mint amilyen a szokásos csütörtök esti felállás a Kultiplexben."

Távlati zenei kilátásokat tudakoló kérdésünkre Sena a velős "csináljuk" választ adja.

Angolul énekel

A zenetársak egyáltalán nem fogadták idegenkedéssel a Ghánából érkező lányt - tudjuk meg. "Én barátként, haverként csatlakoztam a klubba és teljesen elfogadtak." - meséli.

Klikk a képre!
Amikor más mc-lányokról kérdezzük, a Ludditákról elismerően szól, bár nem annyira ismeri munkásságukat, mondja. Szövegeit maga írja, egyelőre kizárólag angolul. "Ghánában nőttem fel, ahol az angol a hivatalos nyelv, így angolul beszélek, gondolkodom. Angolul is elég nehéz fejlődni és rajta lenni. Nem vállalom be, hogy magyarul írjak addig, amíg nem írok értelmes és jó szövegeket." Sena egyébként egy ghánai nyelven is folyékonyan beszél, bár ez utóbbit mostanában nem igazán áll módjában használni.

Egzotikus külseje miatt rendre külföldinek nézik, jóllehet magyartudását jó néhány honfitársunk megirigyelhetné. "Olyan közegben mozgok, ahol nem számít a bőrszín" - vallja a téma kapcsán. "Persze, szóba kerül néha ez a kérdés: a szövegeimbe is beleszövök ezzel kapcsolatos dolgokat. Ha megtalálod a társaságodat, a bőrszín-dolog föl sem merül."

Győzelmet hozó isten ajándéka

Meglehetősen jó hír a nomen est omen elvet valló rajongóknak, hogy Senának mindkét keresztneve (Veronika és Sena) igen jó jelentéssel bír: míg a görög-latin eredetű Veronika a "győzelmet hozót", Sena "isten ajándékát" jelenti. Utóbbi eve nyelven, "apám törzsi nyelvén" - jegyzi meg közbevetőlegesen Sena.