horoszkóp

Buzizásért csukták le a dancehallsztárt

2005.02.03. 16:40
Tizenöt nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán Jamaikában az egyik legnevesebb dancehallelőadót, aki többször figyelmeztetés után sem volt hajlandó visszavenni a melegek sértegetéséből. Sizzlát korábban már nem engedték koncertezni Angliában, mert az ottani hatóságok szerint szövegeivel a homoszexuálisok meggyilkolására buzdította hallgatóságát.

Sizzla novemberben azzal került be a hírekbe, hogy az angol belügyminisztérium nem adta meg számára a beutazási vízumot - emiatt öt koncertjét kellett lemondani - mert úgy vélték a raggaénekes szövegeivel mélyen sérti a homoszexuálisok érzéseit. Sizzla többszöri rendőri figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó felhagyni a melegek diszkriminálásával és a csúnya beszéddel, így januárban a jamaikai St. Thomasban tartott koncertje után letartóztatták- adta hírül a Reuters.

Az első komolyabb büntetés

Sizzla angol turnéját azután mondták le, miután a Scotland Yard speciális alcsoportja bejelentette, hogy nyolc raggae előadó - köztük Beenie Man, Bounty Killer, Elephant Man és Buju Banton - számainak szövegeit vizsgálják, hogy tartalmaznak-e olyan részeket, amik egyes társadalmi csoportokat sérthetnek. Korábban közölték, hogy akinél ilyet találnak, azt erőszakra való felbujtás miatt elítélhetik.

#alt# Sizzla állítólag már levette repertoárjából a „buziverésre” felszólító dalait, de a koncerteken továbbra is bántóan „chi chi man”-nak és „battybwoy”-nak (magyarul kb.: buzi, köcsög, buzeráns) nevezte a homoszexuálisokat, és nem hagyott fel ezen társadalmi csoport leverésére való felszólításokkal sem. Az utóbbi években, a homofób dancehallszövegek miatt kirobbant botrány óta több előadót is bíróság elé állítottak profán szövegeik miatt, de eddig mindegyikük megúszta szóbeli figyelmeztetéssel, felfüggesztett börtönbüntetéssel vagy közmunkával.

A brit melegjogvédő szervezeteket korábban felháborítottságukat fejezték ki Beenie Man, azaz Anthony Moses Davies melegellenes dalai miatt, amelyekben a melegek felakasztására, illetve páncélököllel való megölésére vonatkozó felhívások hangoznak el. Az énekest júliusban őrizetbe vette a rendőrség egyik dala miatt, amelyben a homoszexuálisok meglincselésére ösztönözte közönségét "egy új Jamaica" megteremtése céljából. A brit melegek vezető aktivistája akkor azt hangoztatta, hogy a szólásszabadság nem foglalja magába a bűncselekményre és emberölésre való felhívás jogát.

Csurka haverja?

Sizzla, eredeti nevén Miguel Orlando Collins, 1995 óta huszonöt lemezt adott ki, és rajongói azért szeretik, mert stílusával a dancehall zenét közelebb vitte a régi raggae gyökerekhez.

Sizzla leginkább sérelmezett számai a Boom boom, és a Pump up címűek voltak, melyekben mindenféle kertelés nélkül a saját nemükhöz vonzódó emberek felrobbantására, lelövésére, szólít fel. A Boom boomban a következő sorokat hallhatjuk: „Kill dem, battybwoys haffi dead, gun shots pon dem. Who want to see dem dead, put up his hand” - magyarul „Öljétek meg a homokosokat, meg kell halniuk, golyót a fejükbe! Tegye fel a kezét, aki holtan akarja látni őket!”

Sizzla egy kanadai magazinnak adott korábbi interjújában a következő módon érvelt: ”Égjenek a buzik, gyújtsuk fel a szodomitákat! Tűz emésszen mindent, ami rossz! Most azonnal meg kell szabadulnunk minden gonosztól. Nézzétek meg a Bibliát! Krisztus világosan megmondja, hogy hogyan kell tiszta életet élni. A másik meg, hogy egyikőnk sem lenne most itt, ha apuci nem anyucival bújt volna ágyba.”

Sizzla előadói képességei vitathatatlanok, de még jamaikai honfitársai is sokallják az általa tanúsított magatartást, ami merőben különbözik a Bob Marley-féle gyökerektől, a szeretetet és a békét mindenek felett hangoztató rasztafári nézetektől.