Wesley Snipest három év börtönre ítélték

2008.04.25. 11:45
Wesley Snipes a maximálisan kiszabható három éves börtönbüntetést kapta adócsalási ügyének a végén. A védelem a próbaidőt szerette volna kiharcolni, mert szerintük a színész nem veszélyes ember. Snipes három éven keresztül nem fizetett adót, ezért 41 millió dollárral tartozott. Ebből ötmilliót, az ítéletnek megfelelően, befizetett az ítélethirdetéskor, amikor megbánta cselekedetét. Snipes a rasszizmus áldozatának tartja magát, a tárgyalás során sok kollégája kiállt a színész oldalán.

Április 24-én hoztak ítéletet Wesley Snipes adócsalási ügyében, aminek a végén a színészt a maximális három év börtönre ítélték – írta a People. Snipes 1999 és 2001 között nem fizetett adót, ezért 41 millió dollárral tartozik. Büntetése részeként ebből ötmillió dollárt az ítélethirdetéskor törlesztenie kellett. Snipes ügyvédei szerint a nemfizetésből származó kár a 41 millióval szemben csak nagyjából 225 ezer dollár.

„Nagyon sajnálom, hogy ezeket a hibákat elkövettem. A családom, a bíróság és a közösség elnézését kérem. Arra kértem a bíróságot, hogy mutassanak kegyelmet, és adják meg az esélyt, hogy helyrehozzam a dolgokat” – mondta Snipes az ítélethirdetéskor.

Az ügyészek a maximális kiszabható büntetésre játszottak, mert példát akartak statuálni, ugyanis az az érzésük, hogy az átlagállampolgár sokszor annyit lát egy bírósági ügyből, hogy a híres és gazdag emberek megúsznak mindent.

A tárgyalás során kiálltak kollégái Snipes oldalán, többek között Denzel Washington és Woody Harrelson is.

A védelem a súlyos vádak ellenére Snipes próbaidőre helyezését szerette volna elérni, mert szerintük a börtönbüntetés azt sugallja, hogy Snipes veszélyes ember. „Wesley Snipes nem egy veszélyes ember, akit a társadalom védelme érdekében börtönbe kell zárni” – mondta a színész ügyvédje.

Börtönbe küldték

„Bűnbánó magatartást tanúsít, és azt ígérte, sosem szegi meg többé a törvényeket, tisztelettel kéri a bíróságot, hogy fontolja meg nem csak az esküdtszék ítéletét, hanem azt is, mennyi jó dolgot tett az életében” – folytatta Snipes ügyvédje a bűneit megbánó színészről.

Wesley Snipes korábban azzal bírálta a sajtót, hogy ügye kapcsán rasszisták, mert úgy szocializálták az újságírókat az összes amerikaihoz hasonlóan, hogyha van valami probléma, akkor a fekete a vádlott. A színész nem akar a „Wesley a rossz fiú” szerepben maradni, amit ráhúztak az újságírók, mert szerinte ez nem így van.