horoszkóp

Sajtfeje lesz Somának

2004.09.01. 09:44
Somát elhallgattatták: igaz, csak arra húsz percre, amíg megkötött az arcvonásait megörökítő gipszmaszk. Az ezt megelőző rövid tíz percben azonban még gyors spirituális felvilágosításra, némi évődő kozmetikai vitára, valamint egy röpke arckarakterológiai eszmefuttatásra is maradt idő. Miután rákerül a maszk, az énekesnő fénycsakráinak nyitogatásával foglalta el magát.
Spitzer Györgyi, alias Soma gondosan összeválogatott lila öltözetét pink kiegészítők, sötét boglyafrizuráját világos tincsek dobják fel; ahogy belép a zuglói műterembe, azonnal átveszi a verbális uralmat. Pár perc alatt spirituális mélységekben járunk, és a hazai média őszi műsortervei kapcsán megtudjuk: 2002 óta a vízöntő korát éljük, ezért van, hogy minden téren ilyen hatalmas változások zajlanak.

Buza Sándor és Benkó Sándor már elkészült maszkjai eközben a műterem asztalán hevernek, Soma az ajakformákat látva gyors személyiségdiagnózist állít fel mindkettejükről, majd kislányos pukedlivel kéri meg az egyébként nem csámcsogó fotóst, hogy dobja ki a rágógumiját, mert "tudod, nekem rágásparám van, és ez olyan, mintha a táblán húznád végig a körmöd". A meghökkent fiatalember a bájos hangnem ellenére sem merne szembeszállni a kéréssel, de nem bánja meg: később jutalmul "kurvoid típusú" fotóval kárpótoltatik.

Az Erő vele van

Tekintse meg képeinket!
Mielőtt belevágnának a műveletbe, Jandó Zoltán szobrász és maszkmester biztosítja róla az énekesnőt, hogy a maszkhoz használt gipsz nem okoz kárt a bőrnek "hiszen a kozmetikában is ezt használják". Somával nem jutnak teljes egyetértésre az agyag- és iszappakolás, valamint a gipsz azonossága tekintetében, de az énekesnő azért bevállalja a kalandot. Pár perccel később már ha akarna, se tudna tiltakozni, mert ahogy felkerül az első vékony gipszréteg, majd arra a múmiaszerű külsőt biztosító gézcsíkok, már nem tud megszólalni. Igaz, a hümmögés és a gesztikuláció ezután is megmaradnak kommunikációs csatornaként, de eldöntendő kérdésekre szűkítik a társalgást, a megértést pedig kétessé teszik: "Nem csíp? - Hmmmm." Soma ezután meditációba merül; mint később megtudjuk, a fénycsakráit mozgósította, hogy a rendelkezésre álló időben megújítsa energiamezőjét.

Sajtból lesz az arca

Míg köt a gipsz, az eseményt szervező Magyar Sajtklub tanácsadója, Rózsa Gyöngyi elmondja: Soma gipszbe öntése a magyar sajtok és a sajtfogyasztási kultúra hazai terjesztésének célját szolgálja. A sajtbarátok szervezete ugyanis minden évben neves magyar közszereplőket kér fel, hogy tiszteletbeli tagjukként népszerűsítsék: a Trappistán túl is van élet, és ez nem feltétlenül a megboldogult emlékű csokis kockasajtot jelenti. Idén Soma mellett a Benkó Dixieland Band alapítója és zenekarvezetője, Benkó Sándor, valamint a mosógépek vízkövesedését feltáró rettenthetetlen reklámriporterként - és újabban a Danubius Rádió műsorvezetőjeként - elhíresült Buza Sándor lépnek be a nagykövetek közé. Ennek keretében készül mindhármukról gipszmaszk, melynek alapján a Sajtklub sajtmesterei füstölt Karaván sajtból elkészítik a három új tag arcmását. Az ehető portrékat 2004. szeptember 10-én ünnepélyes keretek közt nyújtják majd át a hírességeknek tiszteletbeli Magyar Sajtklub taggá avatásuk alkalmából.

Sajt, bor, országimázs

Klikk a képre!
Eközben elröppen a húsz perc, így mester és segédje kihámozzák az énekesnőt a gipszburokból. A feltöltődött energiamezőjű Soma arcmosás és sminkigazítás után lelkes Sajtklub-taghoz méltóan megosztja a Velvettel személyes véleményét a témakörben: "A camembert és általában a puha, penészes sajtok, márványsajt, pálpusztai - ez mind jöhet! A keménysajtokat inkább olvasztva, raklettként vagy fondü formájában szeretem." Az énekesnő arra is figyel, hogy az egyes sajtokhoz milyen bort iszik, bár "17 évig borból csak vöröset ittam, aztán egyik pillanatról a másikra átálltam a fehérre. De akár bor, akár pezsgő, csak a szárazat szeretem." A magyar borok külföldi promotálására is van pár forradalmi elképzelése, de nem tudni, hogy a magyar borok és magyar nők világszerte híres minőségének párhuzamba állítása például átmenne-e az országimázsért felelős szakemberek szigorú szűrőjén - a szlogen a magyar pia mellett mást is javasolna hungarikummá nyilváníttatni.

És egy kis Megasztár a végére

Mielőtt hatalmas lendülettel távozna rádióműsort vezetni, Somát még a Megasztár második szériájának közelmúltban lezárult válogatásáról is megkérdezzük: "Nagyon erős lesz a mezőny, most már magasabbra tettük a lécet. Az első válogatás valamelyest spontán kaland volt, most már mi magunk is beletanultunk." Személyes kedvencként egy bluest éneklő srácot emel ki, mert "zsigerig ható belső szabadságot és derűt sugárzott", valamint egy 16 éves lányt, aki "olyan egyéni és laza, ugyanakkor annyira napfényes és tiszta volt, hogy meg tudott ríkatni".