horoszkóp

Soma versenyen kívül énekel

2005.04.19. 13:03
Teljes ebéd címmel eklektikus jazzlemezt jelentetett meg Soma, amelyből egy nyolcvanas éveket idéző menzán adott ízelítőt, mielőtt műanyag tálcával sorba álltunk volna brokkolikrémlevesért. Sebeők János szerint a zene meglehetősen intellektuális, a Velvet szerint viszont könnyen fogyasztható.

"Csajok, megkínálhatlak titeket egy Kir Royal koktéllal?" - fogadja Soma Mamagésa műanyagtálcával a kezében a Teljes ebéd című lemezének bemutatójára érkező vendégeket. Erre az alkalomra a gésa-benyomást erősítő ázsiai stílusú selyemruhát vett fel. Riporterünk elfogad egy pezsgőkoktélt, majd asztalt keres.

Betűtészta nélkül

"Meglátjuk, milyen lesz ez a sűrített koncert, van ugyanis egy elméletem" - szól egy fiatalember a szomszéd asztalnál, dzsentris hanghordozását ellensúlyozandó műanyagpohárból kólát iszik, és rövid hatásszünetet tart."A jazzt vagy jól játssza az ember, vagy kiveti őt a szakma. Ez nem popzene, ahol mindenki megmaradhat, akit jól tálalnak" - folytatja minden bizonnyal Darwin evolúciós elméletéből levezetett gondolatait. Háta mögött az üvegablakon át a Parlament látható, bal oldalon a Duna. A helyszín nemcsak első ránézésre bizarr. Soma és zenekara a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) Kossuth téri épületének hetedik emeletét találta a legmegfelelőbbnek, amikor az ideális menzát kereste.

A lift gombjai lekoptak, a folyosó barna faborítására ragasztva Ildi és Erzsi hirdeti, hogy fehérnemű- és kozmetikumvásárt rendeznek a hétvégén. Az étterem a nyolcvanas évek hangulatát idézi, de annál később tervezett selyemvirágokat látni a barna oszlopoknál. Előzőleg a sarokba tolták a rácsos faparavánokat, amellyel vállalati ünnepségeken szokás a teret elválasztani. A szürke kövezeten a délután műsorvezetője, Szilágyi 'Sisso' Szilvia kisgyereke kúszik rugdalózóban. Mellette feltűnik Sebeők János, és magában mosolyog, hogy nyolc fotós, és egy tévés operatőr állja körbe. A kamerából érkező fénnyel világítják meg az arcát. Somát pedig Sisso, a Tűsarok szerkesztője kezdi kérdezgetni.

Eklektikus jazz

"Fiatalkoromban szenvedtem a bennem élő több személyiség miatt, de később sikerült megértenem, és szeretném megmutatni" - mondja Soma magyarázatul arra, hogy a lemeze a bossától a punk jazzig (legalábbis Sisso kifejezésével élve), a feldolgozásoktól a saját szerzeményekig széles skálán mozog. Ami a borító arculatát illeti, minket az nemzetközi elektronikus zenét felkaroló Cookin' Records retrostílusára emlékeztet, de ennek nincs köze sem a menzához, sem ahhoz, hogy Soma tizennyolc éve kezdett énekelni a Tilos az Á-ban.

"Azóta ez az első lemez, amit kiadtunk. Korábban ugyanis úgy éreztem, még nem vagyok elég jó" - teszi hozzá Soma, de riporterünk inkább a Megasztárnak köszönhető ismertséggel hozná összefüggésbe a megjelenés időpontját. A műsorra egyébként csak Bartók Krisztián, az első széria középdöntőjében szerepelt énekes jelenléte emlékeztetett, más kollégák nem jöttek el. "Az igaz, hogy sokat köszönhetek a műsornak, egy VIP-országba kerültem. Az étteremben szebb húst kapok, és gyorsabban hozzák ki, és a miskolci, vagy épp körmendi fellépésünkre hetekkel a koncert előtt elkeltek a jegyek, ilyen korábban nem volt" - mondja Soma, mielőtt ízelítőt adna a lemezéből. A sajtóeseményre négy számmal készült a Soma Jazz Now (amelyiket tavaly még Jazz Apple-nek hívtak, de a frontasszony az 'élj a pillanatnak' életérzést szerette volna a csapat nevében is megjeleníteni).

Sebeők szerint elég intelektuális

Az öttagú csapat zenélni kezd a nappali fényű étkező sarkában. Sebeők ritmuson kívül ingatja a fejét, csak a terem hátsó felében ülők tapsolják meg a dobszólót, de sokak arcán látható, hogy kedvelik ezt a zenét. "Nemrég Mezőkövesden egy fejkendős néni odajött hozzám, és azt mondta: most hallottam először muzsikát" - mondja Soma az ízelítő után, kiemelve azt a kultúrmissziós tevékenységet, hogy ezt a jazzt szeretné a legszélesebb közönséghez eljuttatni. A zene egyébként könnyebben fogyasztható, mint a menü, amit a bemutató után kínálnak.

"Nekem Soma személyisége a meghatározó, mert ezt a zenét egyébként elég intellektuálisnak tartom" - mondja riporterünknek a filozófus Sebeők János, amikor a vendégek már tálcákkal sorba állnak brokkolikrémlevesért. Sebeők még meglepőbb kijelentéssel folytatja. "A Benkó Dixiland Bandet például nem tartom intellektuálisnak. Másfelől annak örülök, hogy ez a kiskoncert nappal volt, esténként ugyanis sehova sem járok" - teszi hozzá, a promóciós CD-t nejlonzacskóba csúsztatja, majd a sor végére áll, ahol legtöbben négysajtos pennét kérnek.

Soma és az etetés
Az öttagú zenekar 2002 őszén alakult. Felállása, hangszerelése a klasszikus jazz lenyomatát viseli magán. Tagjai: Soma Mamagésa ének, Hudák Zsófi bőgő, Lőrincz György (dalszerző és a Soma férje) szaxofon, Majtényi Bálint dob, Szabó Dávid zongora. 2004 tavaszától változott a csapat arculata, amelyen többek közt Lakatos Márk stylist is dolgozott. A csapat első lemeze a Teljes ebéd, amelyik Soma szerint azzal az üzenettel is bír, hogy az ebéd felszolgálása és maga az etetés a tradíció szerint a nők privilégiuma.