Somló Tamás pénteken vette át jogi oklevelét az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Mint megtudtuk, egyelőre nem fog praktizálni, később viszont elképzelhető, hogy kamatoztatni fogja a megszerzett tudást. Egy biztos: hencegni semmiképpen sem akar diplomájával.
"Egyelőre nem fogok praktizálni, megígértem, hogy nem blamálom az intézményt" - jegyezte meg önironikusan a Velvetnek a zenész. "Egyébként is, még szakvizsgát kellene tennem, be kéne jelentkeznem az ügyvédi kamarába és hasonlók." Bár örül a diplomának, hencegni semmiképp sem akar vele, szögezte le.

Nincs nyugdíjas állása

Elmondta, hogy a megszerzett ismeretekkel elsősorban idősebb éveit szándékozik bebiztosítani. Magyarázata magában foglalta a zenész szakma bizonytalan helyzetének ismertetését is: kollégáinak többsége egyéni vállalkozó, így munkával töltött éveiket nem veszik figyelembe nyugdíjuk mértékének megszabásánál. Ilyen szempontból, mint fogalmazott, hálátlan dolog a zenész szakma és míg a sportolóknál már régóta bevett szokás kitanulni egy "tisztességes szakmát" is, a zenészekre még nem jellemző az efféle gondolkodásmód. "Szeretnék a gyerekeim mentoraként is fellépni." - nevezte meg a személyesebb jellegű indítékot az 56 éves zenész.

Volt, amiből kétszer bukott

Tanulási metódusáról Somló annyit mondott, hogy éjszaka tudott koncentrálni. Előfordult, hogy egy-egy vizsgája harmadszori nekifutásra sikerült csak, de végül öt és fél év alatt sikeresen befejezte az egyetemet.

A tanárok vegyes fogadtatásban részesítették az iskolapadban görnyedő zenészt: egyeseken látszott a szimpátia, az indítékokról faggatták, míg mások csak annyit kérdeztek: "Mit keres itt ez a bohóc?" - idézi fel egyetemi emlékeit a korábban Artistaképző Főiskolát végzett Somló. "Nagyon jó érzés volt, hogy az ódon intézmény falai között hallgathatom az előadásokat. Most, hogy vége, hiányérzetem támadt."

"Feldobnak és nem kapnak el"

Mint megtudtuk, a diplomaosztó mulatság elmaradt, mivel pénteken szinte minden közeli hozzátartozója influenzás volt. "A csoporttársaimmal rendezünk majd egy bulit, a közeli hozzátartozóimmal pedig később ünnepelünk, amikor majd feldobnak és nem kapnak el" - fogalmazott rejtélyesen Somló Tamás.