horoszkóp

Kevin Spacey hadat üzent a mobiltelefonoknak

2004.09.22. 12:10
A színész most Londonban rendezi első darabját, és minden este személyesen kéri meg az Old Vic színház közönségét, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat. A szigor érthető: pár éve egy ízben hatszor csörgött bele a darabba egy néző készüléke - Spacey akkor megkérte az illetőt, hogy hagyja el a színházat.
Kevin Spacey jelenleg a londoni Old Vic színház művészeti igazgatójaként dolgozik és első darabját rendezi. Jelen pozíciójában pedig végre alkalma nyílik rá, hogy még eredményesebben folytassa hadjáratát a mobiltelefonok és a deviáns nézők ellen. Esténként például személyesen kéri meg a közönséget, hogy kapcsolják ki készülékeiket, és hogy ne egyenek az előadás alatt - írja a BBC News Online.

Viselkedéskultúrára nevel

A BBC 4 rádió "Első sor" című színházi műsorának nyilatkozva Spacey kifejtette: azoknak, akik ennyire nem képesek, "nem kellene színházba járniuk". Szerinte mindenkinek tiszteletben kellene tartania azt a viselkedési kultúrát, ami egy színházbajárótól az általában elvárt minimum. "Ezt egyelőre nem veszik túl komolyan." - mondta el a szigorú igazgató. "Ezért van az, hogy a mobilok megszólalnak előadás alatt, és ezért hiszik azt az emberek, hogy ha lassan próbálják kinyitni a cukorkászacskót, akkor az kevésbé zörög, mint ha gyorsan feltépik. A nézőknek meg kell tanulniuk viselkedni!"

Mobilmentes övezet

"Én ezeknek úgy próbálom elejét venni, hogy esténként megkérem a közönségünket, ne tegyenek ilyesmit. Mindenkinek tiszteletben kell tartania, hogy egy színházban bizonyos szintű viselkedési kultúrát várnak el, és itt az Old Vic-ben mi ezt megköveteljük." Spacey ezért leszögezte, hogy színházát mobilmentes övezetnek nyilvánítja. "Nem akarjuk, hogy zavarják az előadást, azt pedig főleg nem, hogy az emberek - azt színlelve, mintha nem is az övék volna - hagyják csöngeni a készüléket."

A színész jelenleg a Kloáka című darabot állítja színpadra, ezzel debütál rendezőként, mióta átvette a színház művészeti igazgatói posztját. Színészként is volt alkalma azonban megtapasztalni, milyen zavaróak tudnak lenni előadás alatt befutó hívások, és már akkor sem hagyta szó nélkül az ilyen eseteket: "Mondja, hogy nem érünk rá!' szólt be például egy ízben, máskor pedig a színpadról szólította fel azt a nézőt, akinek telefonja hatodszor szólalt meg az előadás alatt, hogy hagyja el a nézőteret.