Speak egyedi érzése és a tematika

2007.09.04. 13:20
A nagysikerű koncert után Speaket alig lehetett elkapni egy-egy mondatra a rajongók hada miatt, de azért megosztotta velünk gondolatait az érzelmekről, a zene szabályszerűségeiről és arról, hogy milyen volt a színpadon.

A hétvégén, élete első koncertjén Speak, az egyszeri rapper részesült abban, amire a legtöbb zenész csak vágyik éveken át. A tömeg szinte a plafonról csüngött le, annyira megtelt a terem és a helyszínre érkezők a már jól ismert dallam első csendülésére énekelni kezdték kedvencük eddigi első és legnagyobb slágerét.

Ez a fogadtatás minket annyira nem – majdnem egymillió lejátszás a YouTube-on nem kevés –, Speaket viszont annál jobban meglepte: „ha már csak egy 20-30 ember megjelenik a családom, barátaim, már ugyanúgy lenyomtuk volna, ez tényleg egy egyedi érzés”.

A zene fontossága

Második száma alatt az operaénekessel megerősített Speak vezényelt partnernőjének, a videóból kiderül, hogy az ilyen jellegű viselkedésnek vannak előzményei: „Komolyzene kedvelő vagyok [...] kiskoromban már áriáztam a pincében”.

Megtudjuk még azt is, hogy a masszőrből lett sztár nem követi a konvenciókat, amikor zenélésről van szó: „Nagyon kevés szabályokkal dolgozom, nagyon kevés szabályokat tartok be”.

A háborúellenes dal után Speak előadta új számát is, ami egy angyalról szól, de nem egy konkrét személyről, hanem átvitt értelemben. „Ez abszolút csak a boldogságról szól, a tisztaságról, az ilyen megszokott egyszerű, klasszikus régimódi szavakról, ami szerintem a legfontosabb az életben” – mesél a rapper új dalának témájáról.

A zene üzenetértékével a békejellel díszített pólót viselő rajongók is tisztában vannak, akik eleinte ugyan csak a zene miatt hallgatták a Stop the wart, de később elgondolkoztak rajta, hogy mit is üzen a dal.