Új bizonyítékokat hoztak nyilvánosságra Phil Spector amerikai lemezproducer gyilkossági ügyében: a törvényszéki halottkémi jelentés szerint valóban elképzelhető, hogy a rock-producer házában holtan talált Lana Clarkson nem gyilkosság áldozata lett, hanem - amint azt eddig maga Spector is állította - maga sütötte el a fegyvert.
"Az orrom előtt csinálta, nem tudom, miért, de a szájába vette a csövet és meghúzta a ravaszt!" - állította a 63 éves rock-producer még 2003 februárjában, amikor nappalija közepén megtalálták a 40 éves, B-kategóriás filmekben játszó színésznő holttestét. A hatóságok azonnal letartóztatták Spectort, mert több bizonyíték is ellene szólt, az általa hangoztatott öngyilkossági verzió pedig elég hihetetlennek tűnt. A férfit akkor egymillió dollár (több mint 210 millió forint) biztosítékért cserébe szabadlábra helyezték, de a későbbi vizsgálat során úgy tűnt, a bizonyítékok ellene szólnak, mivel a vizsgálatok vért mutattak ki a ruháján, és az is bebizonyosodott, hogy a gyilkos fegyvert letörölgette és megpróbálta elrejteni.

Műköröm és lőpornyom a bizonyíték

A halottkém most nyilvánosságra hozott jelentése azonban fontos bizonyíték lehet az öngyilkosság mellett. A vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a nő kezén lőpornyomok voltak, ami valószínűsíti az öngyilkossági elméletet. Emellett egyik letört műkörmét is annak tudják be, hogy az a ravasz meghúzásakor sérülhetett meg - írja az E! Online hírszájt. A The Herald emellett azt is megemlíti, hogy a nyomozás során a gyilkos fegyverrel végrehajtott lövéstesztek is az öngyilkossági verziót igazolják.

Az ügyészség még nincs meggyőzve

Spector azonban még mindig nem érezheti biztonságban magát: a vád képviselőit ugyanis nem elégítik ki ezek a bizonyítékok - tudatja a Reuters. Az ügyészség szerint lőpor akkor is kerülhetett az áldozat kezére, ha nem ő maga sütötte el a szájába vett pisztolyt, mivel lövéskor a lőporfelhő körülbelül egy méter átmérőjű körzetben kimutatható. Emellett azt állítják, hogy birtokukban vannak olyan vallomások, melyek szerint Spector már más alkalommal is fenyegetett meg nőket fegyverrel veszekedés közben.

Rocklegenda a vádlottak padján

Spector dolgozott többek közt a Beatles-szel, Elvis Presleyvel, Cherrel, Tina Turnerrel és a Ramones nevű punkzenekarral is. A rockzene egyik úttörőjének tartják, munkásságának köszönhető a "hangok falaként" ismert zenei effekt és a több szólamú vokál, mely olyan nagy hatvanas évekbeli slágereket jellemzett, mint a Crystals Da Doo Ron Ron című dala vagy a Ronettes Be My Baby című slágere.