horoszkóp

Lopott festményt találtak Steven Spielbergnél

2007.03.03. 16:56
Évek óta körözte az FBI Steven Spielberg egyik kedvenc Rockwell-festményét. A hírek szerint a rendező nem tudta, hogy a 18 évvel ezelőtt vásárolt kép lopott. Most könnyen lehet, hogy meg kell válnia tőle.

Lopott festmény lapult Steven Spielberg magángyűjteményében. Norman Rockwell képét, az Oroszországi osztálytermet két évtizeddel ezelőtt fújták meg egy galériából.

Az FBI azonosította Spielberg kedvencét

Steven Spielberg

Az Oscar-díjas filmrendező 1989-ben vásárolta meg egy kereskedőtől, de egészen a legutóbbi napokig nem tudta, hogy a festményt ellopták. Most is csak véletlenül derült fény az igazságra: Spielberg munkatársai felfedezték a képet az FBI körözött művészeti alkotásokat bemutató honlapján.

Az FBI szakértők bevonásával azonosította a festményt, melynek értékét 700 ezer dollárra becsülik. Speilberg együttműködik az FBI-jal, de a képet mindaddig magáénak tudja, amíg le nem zárul a vizsgálat és ki nem derül, ki a jogos tulajdonos - közölte a rendező szóvivője.

Galériából lopták el

A képet egykor kiállító galéria egy volt munkatársa elmondta, hogy 1988-ban valaki megvásárolta 25 ezer dollárért a festményt. A megállapodás értelmében a mű a kiállítás végéig a galériában maradt volna. Ám egy éjjel egy ismeretlen betörte az üvegajtót és ellopta a képet. A galéria így kénytelen volt visszaadni a vételárat.

Oroszországi osztályterem

Spielberghez egy évvel később került a festmény, de az eddigi információk szerint a rendezőnek fogalma sem volt annak előéletéről. Steven Spelberg egyébként régóta nagy rajongója és gyűjtője Norman Rockwell képeinek.