Autogramtól a puncitetkóig

2004.10.07. 15:15
A sztárok élete a nyilvánosság előtt zajlik, ami már magában is megterhelő. Ha azonban sikerül begyűjteniük pár fanatikus rajongót, akár rémálommá is válhat, mert ezek az emberek akár életveszélybe is sodorhatják vágyaik tárgyát. Catherine Zeta-Jonest férje rajongója fenyegette, Konta Barbara üldözője kiszúrta kocsija gumijait, Kozsónak pedig a szexet hiúsították meg imádói.
Még csak pár héte, hogy Catherine Zeta-Jones kapcsán legutóbb szélsőséges megnyilvánulásokra képes rajongóról hallhattunk: a 33 éves Dawnette Knight egy ízben követte a színésznőt, de leginkább fenyegető levelekkel bombázta mind őt, mind férjét, Michael Douglast. A nő nyilatkozataiban zavaros magyarázatokat adott cselekedeteire, legutóbb például egy bocsánatkérő levélben azt hozta fel mentségére, hogy mindezt csak azért tette, mert szerelmes Douglasbe.

A legújabb áldozat Mel Gibson, akit egy 34 éves hajléktalan zaklat rajongásával. A férfi szeptember 19-én áhítat közben zavarta meg a filmsztárt egy templomban, és azt követelte, hogy imádkozzanak közösen, míg a testőrök végül kivezették. A zaklató emellett követte is Gibsont, leveleiben pedig neki és családjának címzett imákat, bibliai idézeteket küldözgetett, és a Passiót dicsőítette. A bírósági iratokhoz mellékelt levelek hangvétele a bíróság szerint "nyugtalanító és fenyegető" - adta hírül a BBC News Online.

Soha nem vagy egyedül

Tekintse meg képeinket!

A megszállott rajongás ilyen esetei nem egyedülállóak: Cher, Olivia Newton-John, Madonna, Michael Jackson, Michael J. Fox, David Bowie, Whitney Houston, sőt még Steven Spielberg is megtapasztalta már a rögeszmés rajongók tolakodását.

Park Dietz törvényszéki pszichológus szerint a hírességek körül keltett mesterséges hisztéria az oka annak, hogy a lelkileg instabil rajongók számára a sztárok követése és zaklatása, megérintése - akár ténylegesen, akár csak üzenetek útján - egyfajta eggyéolvadást jelent: azt, hogy egy kicsit maguk is a részévé válnak mindannak a sikernek és álomnak, amit a sztárlét jelent. A sztárok ráadásul mindenkinek ott vannak az otthonában - és emiatt az intimitás miatt fantáziálnak a rögeszmés rajongók olyan kapcsolatot az imádottal, ami valójában nem létezik.

Ez eddig kicsit túlzott, de ártatlan vonzalomnak tűnhet - a megszállott rajongók azonban nem egy esetben lehetnek veszélyesek is: Mark David Chapman nemcsak követte, de le is lőtte John Lennont; Ronald Reagan egykori amerikai elnököt pedig kis híján meggyilkolta John Hinkley, aki Jodie Fosternek kívánt imponálni tettével.

A szakértők szerint ugyan a fanatikusoknak mindössze nagyon kis része, mindössze körülbelül két százaléka lehet veszélyes, ez a százalék egy sztár esetében még mindig túlságosan nagy rizikót jelent. Aki több millió rajongói levelet kap egy évben - bár ezek mindössze öt százalékát írják a lehetséges fanatikusok, ez azonban ilyen szám esetén is többezer embert jelent - annak számára ennek a két százalék is túl sok lehetséges veszélyt hordoz - írta az E! Online.

Ki kéne nőni

A rajongás jó dolog, és nem okvetlenül káros - bizonyos életkorig. "Rajongani egy olyan idolért, amely valami vonzó, vágyott értéket testesít meg, normális dolog, életkori sajátosság. A kamaszkori, kicsit labilis személyiséget ez stabilizálja: egyrészt, mert az összetartozás a rajongói táborral identitást ad, ugyanakkor a vágyott értékhez is köze lesz általa." - mondta el a Velvetnek dr. Keresztes Zoltán, személyiségzavarokra specializálódott pszichiáter. Ezen a korszakon azonban a kamaszkor lezárultával, az érett személyiség kialakulásával túl szokás jutni, mivel az önálló személyiségnek már nincs szüksége rájuk. A gond az, ha valakinek ez nem sikerül.

"Akinek valamilyen hiányossága van, az megmarad ezen a kamaszkori - vagy még korábbi -, éretlen szinten, amikor a kritikátlan imádáson át akarja megélni a stabilitást, és sokszor a valóságtól elrugaszkodott szinten akár azonosnak is érzi magát a sztárral. A gyilkosságok sokszor azért történnek, mert az illető olyannyira vágyik arra az értékre, amit az a sztár számára megtestesít, hogy úgy érzi: ha megsemmisíti az illetőt, akkor ezzel "bekebelezi" és magáévá teszi azt a vágyott értéket." - tárta fel a pszichiáter a lehetséges magyarázatot. Az ilyen rögeszmés rajongókra jellemző, hogy szociális kapcsolataik szegényesek és sivárak, személyiségük merev, magatartásukban amolyan "csudabogarak". Mindezek ellenére nem feltűnőek, és sok esetben teljesen normális életvitelt folytatnak, amit ez a túlfűtött rajongás nem befolyásol.

Kis ország, kis rajongás?

A magyar rajongó, akit általában még imádott külföldi sztárzenekarai is csak hosszas könyörgéssel tudnak rávenni egy kis félszeg dudorászásra a koncertek csúcspontjának szánt közönségénekeltetésen, zaklatásban is szemérmesen visszafogott. Gregor Bernadett például, akinek szerelmi életét előszeretettel tárgyalta a bulvársajtó, ráadásul egy férfimagazinban aktsorozatot is vállalt, sokak számára lehet a vágy titokzatos tárgya - gondolta a Velvet. A színésznő azonban csak kellemes tapasztalatokról tud beszámolni: "Nekem szerencsére nincsenek negatív tapasztalataim. Az az érdekes, hogy akármennyire is szeretnének megnyilvánulni, a rajongóim mégis megőrzik a három lépés távolságot." A legtöbb, ameddig imádói elmerészkednek, hogy írnak neki: "Néha kapok leveleket, de nagyon távolságtartó és tisztességes, kedves dolgokat írnak" - állítja a színésznő.

Szemérmes férfiak

"Jó, de egy pornószínésznővel azért biztos közvetlenebbek a rajongók" - reménykedett a Velvet, és felhívta Michelle Wildot - majd meglepődött, mert Magyarország Legintelligensebb Pornócsillaga szerint még vele sem történt semmi hajmeresztő történet. "Engem is hívtak már telefonbetyárok, de olyan még soha, aki miatt később aggódnom kellett volna. - mondta el Michelle. Nemcsak fiúk, de lányok is telefonáltak neki, de a színésznő szerint ezeket a telefonálókat inkább a kíváncsiság hajtotta, és egész egyszerű volt őket leszerelni: "Többnyire megelégedtek annyival, hogy megkérdezték, "Hú, tényleg te vagy a Michelle Wild?", és nagyon meglepődtek, amikor egyszerűen és kedvesen csak annyit mondtam, hogy "Igen, én vagyok." Mivel így reagáltam le a dolgot, soha nem is volt problémám, nem volt olyan, aki aztán újra jelentkezett volna" - osztja meg a megdöbbentés erején alapuló tuti receptjét az immár visszavonult pornócsillag.

Klikk a képre!
Konta Barbara az egyetlen magyar híresség, aki valóban megtapasztalta, mire képes egy fanatikus - igaz, az ő esetében viszont a rajongó szó nem stimmel. "Volt egy komoly esetem három éve, amikor még a sorozatban játszottam. A férfi, aki elkezdett üldözni, annyira utált engem és az általam játszott karaktert, hogy kilyukasztotta a kocsim kerekeit, és állítólag le akart lőni" - eleveníti fel emlékeit a mostanában műsorvezetőként domborító színésznő. "Ebből később bírósági eljárás is lett, és az illető azóta is kényszergyógykezelés alatt áll" - teszi hozzá.

Ettől eltekintve a műsorvezető úgy érzi, inkább kellemes tapasztalatai vannak e téren: "Az utcán megállítanak, autogramot kérnek, e-mailt küldenek, és bár a blogomon kapok hideget-meleget, azért inkább a pozitív visszajelzések vannak túlsúlyban" - véli.

A nők rámenősebbek

Ha már a magyar férfiak ilyen szemérmesek, kíváncsiak lettünk arra, mennyire ragadtatják el magukat a női rajongók? Sejtettük, hogy a szende hölgytábor okozhat meglepetéseket, de mindenre mi sem voltunk felkészülve.

"Közéleti emberként és művészként nem tudnék létezni rajongók nélkül. Nekem nagy megtiszteltetés, ha rajonganak értem, és ez még soha nem volt terhes!" - kezdte a Velvet kérdésére erőteljes felütéssel Kozsó. "Olyan szintű fanatikus rajongótáborral rendelkezem, ami szerintem egyedüálló itthon: a Kozsó-medál, a tincs, az, hogy mániákusan másolnak - akár Elvis Presley-t fénykorában!" - újságolta büszkén az előadóművész, aki rendkívül élvezi a népszerűséget, és állítása szerint rajongóinak semmilyen húzása nem tudta még kibillenteni nyugalmából - persze végül kiderült, hogy mégis.

Kozsó mindenkit szeret

Volt például olyan rajongója, aki Kozsónak öltözve, az ő dalaival lépett fel diszkóban, de az énekes ezt ártatlan dolognak gondolja. "Volt aki sátrat vert a házam előtt, más disznótoros kóstolót hozott, és előfordul, hogy a kedvenceim, Eszterházy- és zserbótorták várnak a kert falán. Én együttélek ezzel, ez nekem jó." - jelenti ki büszkén a magyar Elvis. "A közönség érzi ezt, és ezért szeret - én pedig ezért létezem, hisz nekik köszönhetek mindent."

Mélyrehatoló élmények

Amikor kicsit kérdezősködünk, azért kiderül, voltak már meglepő kalandjai is: egy ízben pár fanatikus a háza melletti fákra költözött fel, amit ő nem vett észre, amikor éjszaka hölgyvendéggel tért haza. "Belekiabáltak a szeretkezésembe, biztattak, és a lánynak persze attól kezdve már nem volt hangulata az egészhez." - meséli Kozsó, akit azonban nem hagyott el a hidegvére: lelkére beszélt a társaságnak, és megkérte őket, hogy ezekben a percekben inkább hagyják magára.

Végül elárulja, őt is meg lehet azért lepni: "Voltak lányok, akik a puncikájuk mellé dedikáltatták velem a nevemet, aztán legközelebb mutatták, hogy odatetováltatták az aláírásomat" - osztja meg velünk a történetet, amelyre azonnal magyarázatot is talál: "Végül is hány olyan igazi fazont és egyéniséget tudsz említeni itthon, aki indulatokat vált ki, de mindenképp ismerik?"