horoszkóp

Piperkőc-e Gyurcsány Ferenc?

2005.11.14. 12:14
A miniszterelnök szeret öltözködni, de nem majmolja a divatot - derült ki Schiffer Miklós stílusszakértő elemzéséből. Megtudtuk továbbá, hogy Gyurcsány Ferenc dupla mandzsettát hord, hogy jó, hogy megnövesztette a haját, továbbá, hogy már nem "öltözködik le" a vidéki fellépésekhez. Stíluselemzés.

"Egy miniszterelnöktől azt várjuk el, hogy komolyságot sugározzon és a jó értelemben vett hatalmat képviselje. Ha valakinek ezt a külseje nem mutatja, akár úgy is értelmezhető, hogy nem tudja ellátni napi dolgait" - világított rá a nonverbális politikai kommunikáció fontosságára Schiffer Miklós stílusszakértő, aki korábban a miniszterelnököt is ellátta már öltözködési tanácsokkal.

Nem divatozó politikus

Tekintse meg a stílusváltozást!

"Egy ember életének képei láthatók a galériában" - összegzett a szakértő, amikor megkértük, hogy elemezze miniszterelnökünk stílusának fejlődését. Schiffer Miklós szerint Gyurcsány Ferencről általánosságban elmondható, hogy szeret öltözködni: "éppen annyi súlyt fektet megjelenésére, amennyit egy magára adó, jól öltözködő politikustól elvárhatunk." Schiffer úgy véli, közvetlen elődjével ellentétben Gyurcsány "nem divatozó politikus".

Életének képei

A kucsmás honvédségi kép kapcsán megtudtuk, hogy "a magyar honvédség széthordott, elhasznált ruháiban mindenki csak borzalmasan tudott kinézni". Nyilván ez az oka annak, hogy ez a kép sem egy kackiás bajszú huszárruhás Gyurcsányt ábrázol, hanem sokkal inkább a "Barátkozás a frontvonalak mögött" típusú szovjet propagandafelvételek stílusára emlékeztet.

.

Ezt követően - kronologikusan követve miniszterelnökünk életének főbb állomásait - a farmeres képen akadt meg a szakértői tekintet. A felvétel a vidékről a fővárosba érkezett, tévészemüveges ifjú Gyurcsányt ábrázolja, amint laza ruházatban épp elkezd idomulni a pesti miliőhöz. Csecsemőkorú gyermeke egyelőre nem hasonlít rá, de a képet elnézve ez nem is baj

A csocsózó miniszterelnök fotójáról a smart casual kifejezés jutott a stílusszakértő eszébe, ami Gyurcsány egyéb szabadidős tevékenységei kapcsán is többször felmerült. Mivel galériánk képei között ilyet nem találnak, hunyják be egy pillanatra szemüket és idézzék fel a felgyűrt ingujjas Gyurcsányt. Ez a kép is hasonló jelentéssel bír: "elegáns vagyok, de dolgozom". Hasonló üzenetet hordoz a farmerhez hordott ing - nyitott zakó kombináció is, melyet miniszterelnökünk különösen vidéki megjelenési során részesít előnyben. A stílusszakértő azt azonban semmiképp sem tartja szerencsésnek, ha egy politikus úgymond "leöltözködik" a vidékhez és úgy próbálja magára erőltetni a "közületek való vagyok" szerepet. Véleménye szerint kormányfőnk elhagyta ezt a rossz szokást.

Rákérdeztünk a kocogó miniszterelnök jelenségre is, melyet az utcán való kerékpározáshoz hasonlóan sokan fejcsóválva fogadnak hazánkban. Schiffer Miklós egyrészt biztosított minket arról, hogy Gyurcsány Ferenc kétséget kizáróan a legprofesszionálisabb futóruhákat hordja, melyek a sérülés kockázatát minimálisra csökkentik, másrészt hogy az efféle laza viselkedés Gyurcsány skandináv típusú kormányzás iránt érzett elkötelezettségét példázza. Nekünk inkább a hetvenes évek aerobik- és tévétornadivatja jut eszünkbe a miniszterelnök őszi futódresszéről, mely egy feljelentőnk szerint fekete cicanadrágra húzott antracitszürke rövidnadrágból és e fölé húzott feliratos fehér pólóból állt.

Klikk a képre!

"A nyakkendős-öltönyös Gyurcsányba én, aki egy belekötős ember vagyok, nem tudok belekötni" - jelentette ki a stílusszakértő, majd hozzátette, hogy igyekszik középről és jobbító szándékkal kötözködni, mert szeretné, ha politikusaink még jobban néznének ki. A hivatalos Gyurcsány kép kapcsán azt is felfedte, ami a laikus választópolgárnak alighanem sosem szúrna szemet: kormányfőnk dupla mandzsettás inget hord. Ez állítólag jó jel egy reprezentáns esetében.

Schiffer szerint előnyös, hogy miniszterelnökünk haja megnőtt. Így Gyurcsány "penge arcéleit" és "karakteres vonásait" ez a fajta frizura kellemes keretbe foglalja.

A miniszterelnök protokollrendezvényen családi körben munkacímen futó kép a családapa kormányfőt ábrázolja és a szakértő szerint egy jómódú üzletembert jelenít meg.

Kimaradt az elemzésből a hátravetett nyakkendős és a vadászó Gyurcsány. Az első képen miniszterelnökünk lezseren vállára hajított nyakkendővel ül, bizonyára még a nyakkendőtűk előtti időkben. A politikus koncentráltan figyeli levesét, vélhetően eszik. Ezért arra következtetünk, hogy Gyurcsány ügyel ruhája tisztaságára, nem szeretné, ha nyakkendője belelógna az ételbe. A vadászó Gyurcsány már jobban közelít a magyaros-huszáros képhez, mint a csatatéri fotó: hetyke legényként piknikezik a többi vadász és egy németvizsla társaságában. Terepszínű vadászkabát helyett vörös inget visel, ami csinos ugyan, de rejtőzködésre kevéssé alkalmas, ezért vadászat során nem túl találó választás.

Úgy öltözködik, ahogy szeret

Miniszterelnökünk öltözködési fejlődéstörténete a szakértő véleménye szerint szép ívet ír le, Gyurcsány "jó és egészséges stílusváltozáson" ment keresztül, "felkomolyodott a miniszterelnökségbe".

"A miniszterelnök úgy öltözködik, ahogy szeret. Nem az a politikus, akinek le lehet rajzolni öt ruhát" - összegezett Schiffer Miklós, aki Gyurcsányon kívül sok más politikusnak adott öltözködési tanácsot.

Csak a csíkos nyakkendőit, csak azokat tudnánk feledni.