Provokáció és szusi a buszpályaudvaron

dns
2004.12.10. 11:32
Ha provokálnak, megállsz egy pillanatra, és átgondolsz egy pár dolgot magaddal kapcsolatban. Legalábbis Réz András, a Stílus magazin főszerkesztője szerint, aki a lap első születésnapjára hívott. A partin a szusi és a pina colada volt a kedvenc, de láttunk retrósznobokat, divatbemutatót és Korán-tetkót is.

"Egy ember stílusába nemcsak a külseje és a gondolkodásmódja tartozik bele, de a tárgyai, a fogyasztási szokásai is. Nézd az enyémet: felvettem egy mexikói csizmát, egy hétköznapi pulcsit a kövér felsőtestemre, egy divattervező egyedi zakóját, és szarvacskát a nyakamba. Ami pedig a többit illeti, engem megtalálsz a Nyócker bemutatóján, vagy egy Luc Besson filmen, kedvenc zenekarom meg a Hot Jazz Band. Ezek mind sokat mondanak rólam" - mondja Réz András, a Stílus Magazin főszerkesztője, akit a lap első születésnapja alkalmából faggat riporterünk a stílusról.

Buszvégállomás szusival

Tekintse meg képeinket!
Az Erzsébet téri autóbusz-pályaudvar bejáratnál állnak, háttérben a nyolcvanas évek óta vibráló Süt-Főz neonreklám, a kijelölt dohányzóhely tele csikkel. Csak idekint szabad dohányozni. Réz András rágyújt, riporterünk belép az üvegajtón.

Sajátos ez a partihelyszín, de legalább jól befűtötték. A váróteremben szusit kínálnak a pincérek, az információs pult most a ruhatár, a jegypénztár előtt kígyózik a sor, csak épp a koktélok miatt. Ezen az estén a pina colada a kedvenc ital. Már nincsen benzinszag az épületben, mint a sárga Volán-buszok fénykorában. A csarnok ablakain a magazin kinagyított címlapjai. Riporterünk véletlenül mindig a "női vonalak" felirat alá áll. A pódiumon a főszerkesztő kedvenc jazz-zenészei hangszereket csomagolnak ki, egy lány a dekoltázsát rendezgeti a galéria korlátján.

Élet öröm és kékoportó

"Hogy mi az én stílusom? Az egy életszemlélet. Úgy hívom: cyber-rock'n'roll. Annyit jelent, hogy imádom az életet, és jól is művelem. Alapvetően dizájnos fiú vagyok" - dicsekszik egy huszonéves fiú szürke kötött sapkában, amikor riporterünk a dohányzóban felvetett témát boncolgatja tovább, de ezúttal fölöslegesnek tartja a kérdéseket. A borospulthoz siet kékoportóért. A vendégek egy része küszködik az evőpálcikával, de a japán ételek így is rohamosan fogynak.

Réz András köszöntőt mond, majd divatbemutató kezdődik. A zene tört ütemű, a modellek a galériáról lépcsőznek lefelé kis mécsesek mellett. Vonulás közben a térdüket magasra emelgetik, mint a Fashion Tv-ben, de itthon még nem sok helyen honosodott meg ez a trend. Annál inkább a szemlélet, hogy az embereket provokálni illik.

Libaboncolás, és retrósznobok

Klikk a képre!
"Provokációra azért van szükség, mert akkor megdöbbensz, egy pillanatra megállsz, és átgondolsz egy csomó fontos dolgot. Megerősíti, vagy megrendíti az értékrended" - magyarázza Réz, aki vallja, a magazin sikerének egyik titka a szemtelenség. Riporterünk pedig a lap kedvenc témáiról kérdezi.

"A retró tárgyakat főleg a huszonévesek, és azok kedvelik, akik nem éltek még akkor, amikor ezeket a tárgyakat használták. A giccses dolgok bemutatása is sikeres ötlet volt. A kocsik és a divat is megy a női olvasók körében. Volt, amikor egy szétszedett libát mutattunk be, most meg egy meleg párt. Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy bejön-e" - folytatta a főszerkesztő, és elvegyül a Flashdance-től ihletett fiatal retrósznobok közt. A modellek már átöltöztek, néhányuk tortáért áll sorba.

A Korán és a hajó

" Jó volt felvenni a mai bemutató ruháit, mert ezek olyanok, amiket hétköznap is hordok. Ritka az ilyesmi egy show-n" - magyarázza az egyik modell, aki civilben kortárs képzőművésznek öltözött. Riporterünk azonban nem benne találta meg az est stíluskirályát. Sokkal inkább abban a fiúban, aki a Szamos Marcipánt kitaláló cukrász leszármazottjának vallja magát.

"A mellkasomra tetováltattam a Korán első sorát. Ha meglátják az amerikaiak, elképednek, ha meglátják az arabok, ők is. Ez egy jó" - mondja a srác, és feljebb húzza a nyakláncát, és lejjebb a pulóverét. Tetoválása egy hajó.