Miért nem szólt senki szegény Jessica Simpsonnak, Meg Ryannek vagy Melanie Griffith-nek, hogy bár a telt, érzéki ajak valóban szexis, a szilikonnal túltöltött halszáj csak röhejes?! Amennyiben mégis észbekapnának, még reménykedhetnek abban, hogy plasztikai sebészük felszívódó anyaggal dolgozott. Nem úgy mint Priscilla Presley-é, aki ipari szilikonnal.

Az érzéki, duzzadt női ajkak nem csak Angelina Jolie óta számítanak szexszimbólumnak: mindig is a fiatalságot és a szexuális vonzerőt jelentették. Csak az elmúlt negyedszázadban nyílt rá lehetőség, hogy bárki művi úton csináltathasson magának, ami jó, csak el ne rontsák. Persze elrontják: az eltúlzott ajakfeltöltés eredményére az angol nyelv a trout pout - vagyis pisztráng-csücsörítés - kifejezést használja, amit magyarra talán szopósszájnak, kacsaszájnak, esetleg paplanszájnak fordíthatnánk.

Nézze meg képeinket!

A magyar Geronazzo Mária arcán lévő dologra a fentiekből egyik kifejezés sem kellően leíró: ötször tölttette fel az ajkait, saját bevallása szerint a szájáról ismerik egész Európában. Az egyébként ismeretlen nő a szája által lett ismert, de az elkúrt plasztikai műtétekre szakosodott AwfulPlasticSurgery.com celeb-szekciójában is találunk olyan elrettentő példákat, akik durván túllőttek a célon röhejesre felpumpált ajkaikkal.

Akik túlzásba viszik

A trout pout kifejezés azonnal értelmet nyer például Brittany Murphy színésznõ láttán, aki nemrég sokkolt túlzásba vitt ajakplasztikájának eredményével.

A legextrémebb eset talán Melanie Griffith, akit férje, Antonio Banderas 2003-ban már egyenesen válással fenyegetett, ha nem hagyja abba a plasztikai műtéteket. Úgy tűnik, a színésznõt ezzel se tudta jobb belátásra bírni. A leginkább a Twin Peaksből - és Jack Nicholson egykori nõjeként - ismert Lara Flynn Boyle gyönyörű, kackiás ajkaiból csináltatott elszomorító egyenvirsliket, és a hozzá hasonlóan bájos mosolyú Meg Ryan is rettentő halszájra cserélte finom vonalú ajkait. A gyakori botoxkezelésekkel még a saját orvosa szerint sem túl jó példát mutató Nicole Kidman ajkai is láthatóan vastagabbak, mint pár évvel ezelõtt, bár ő messze van az ízléstelen kategóriától. És mindebbõl nem maradhat ki a perszeSpears-Hilton-Lohan hármas sem, akik állítólag szintén átestek pár ajakfeltöltésen, és egy-két fotó szerint a régi jobb lett volna.

A magyar Geronazzo Mária, aki életéről könyvet is írt, eddig állítólag hat plasztikai mûtéten esett át, ebből csak az ajkait ötször tölttette fel. Geronazzo az RTL Klub Reggeli címû mûsorában arról beszélt, a férfiaknak tetszik szilikontól duzzadó szája, ám õ pusztán azért fekszik rendszeresen kés alá, mert reggel is szeretne szép lenni. Geronazzo Máriának Kiszel Tündét mindenesetre nem sikerült meggyõznie, a mûsorvezetõ - aki tagadja, hogy õ is átesett volna ilyen beavatkozáson -, a stúdióban elrettentõ példának nevezte az 50 éves Geronazzo Máriát, aki valóban túltesz a két leginkább ismert feltöltött szájú magyar hírességen, Kelemen Annán és Keleti Györgyin.

Klikk!

Õk azonban mind sehol nincsenek Amanda Lepore-hoz, vagy éppen a Dead or Alive zenekar nemrég gésaként oltár elé álló énekeséhez, Pete Burnshöz képest, akikben nemcsak az a közös, hogy férfiként jöttek világra, de ma már nőként élnek, hanem az is, hogy sportot űznek az ajaknagyobbításból, hogy a többi plasztikai beavatkozásról már ne is beszéljünk. Amanda Lepore már tizenévesen átesett a nemváltoztató mûtéten, azóta pedig idõrõl-idõre kés alá fekszik - az esztétikai eredmény ugyan kétséges, ám ezzel együtt és éppen emiatt óriási kultfigurának számít.

Egy ebédidõ alatt megvan

A plasztikai sebész szerint nincsenek olyan jelek, ami alapján minden kétséget kizáróan meg lehet állapítani, hogy a dús ajkak viselõi plasztikai sebésznek köszönhetik-e szexinek szánt ajakbiggyesztésüket. Persze csak akkor, ha a páciensek megelégednek a természetes méretekkel és nem viszik túlzásba az injekciózást. Amennyiben mégis, úgy reménykedhetnek abban, hogy egy-másfél év idő múlva felszívódik az anyag.

Erre azonban csak akkor érdemes várni, ha nem szilikont, hanem valamilyen nem végleges hatású anyagot, például kollagént vagy egyéb természetes anyagot fecskendeztek be az ajkakba - mondja a plasztikai sebész. A nem felszívódó anyagokkal, például szilikonnal végzett beavatkozások esetében nem lehet korrigálni az esetleges hibákat.

"A nem felszívódó anyagok eltávolítása nagyon körülményes, mert beivódik a sejtek közé, így az élõ szövetet is el kellene távolítani, ami pedig torz eredményt okozhat" - mondta a Velvetnek dr. Csuha Lajos plasztikai sebész. Éppen ezért ma már nem is alkalmazzák a szilikont ajakfeltöltésre, ahogy az egyébként felszívódó kollagén is divatjamúlt már: "Állati eredetû, romlékony anyag, amely gyakran okoz allergiás reakciókat. Amerikában még használják, Európában már egyre kevésbé" - mondta a szakember, aki szerint a leggyakrabban használt töltõanyagok manapság a hyaluronsav-készítmények. A hyalorunsav emberi kötõszövetekben megtalálható anyag, az allergiás reakciók valószínûsége így alacsony, tartóssága körülbelül egy-két év.

Az ajakfeltöltés nagyon egyszerû beavatkozás, ebédidõ alatt elvégezhetõ: "A páciens ajkába fecskendezzük az anyagot, amik ezután 1-2 napig duzzadtabbak és egy hónapig a szolárium vagy a napozás sem javasolt" - mondta dr. Csuha Lajos az eljárásról. "Fontos, hogy másfél hónapon belül meg kell ismételni az ajakfeltöltést, mert ennyi idő alatt kerül a helyére, azaz lejjebb süllyed az anyag, ami csalódást kelthet. A második beavatkozás után viszont már körülbelül egy évig tart az eredmény. Azután sem tûnik el teljesen, csak fokozatosan 40-50 százalékra csökken az eredeti méret" - mondta a plasztikai sebész, aki 20 éve végez ajakfeltöltéseket.

Az illegális szilikonnal kezelt Piscilla Presley jól van

Priscilla Presley-t és Lionel Richie feleségét például egy álorvos szabta át. Hollywoodban már két éve már rács mögött ül a Dr. Daniel Serrano néven plasztikai sebészként praktizáló betegápoló, aki képesítés nélkül és az arcplasztikában egy ideje tiltott szilikonnal végzett plasztikai sebészeti beavatkozásokat. A People szerint egyik páciense például Priscilla Presley volt, akin a tmz.com szerint gyakran partikon, például Lionel Richie házában végezte el a beavatkozásokat. A színésznő, akinek átszabott arcától a blogot író amerikai plasztikai sebész sincs elragadtatva, közleményben tudatta: valóban õ is az álorvos kése alatt feküdt, de nem szenvedett maradandó sérüléseket.