Lesöpörte a férfiakat az ország legjobb szakácsnője

2009.02.13. 09:45
Két hónapos tévés küzdelem után megválasztották az ország legjobb szakácsát, aki nő. Sára Zsuzsa szerint nőként embert próbáló a szakma, de aki igazán akar, az eléri a célját. Neki pedig csak az elismerés számít.

Véget ért az ATV Szakácskirály című műsora, és február 10-én a győztes, Sára Zsuzsa egy évre át is vette vándordíját az Ostrom utcai Arany Kaviár étteremben. A 26 éves lány ugyanis ott szakács.

A műsor kilenc héten át tartott és rotációban 18 szakács küzdött egymással, tehát egy-egy versenyző háromszor főzött a négytagú zsűrinek, mindig más alapanyagra fókuszálva. A 18 induló közül Sára Zsuzsa volt az egyedüli nő. "Nagyon kevés női séf van a világon, Magyarországon pedig még kevesebb." - nyilatkozta a győztes a Velvetnek. - "De ennek oka van, ugyanis ez egy nehéz munka. Igaz, hivatás is, szerelem is, meg művészet is, de azért leginkább munka. Embert próbáló 14-16 órákat állni a konyhában, többnyire 40 fokban. Azt hiszem, ezért is tekintik ezt férfiszakmának, és ezért is fogadott kicsit furcsán a verseny többi résztvevője."

Aki legyőzte a férfiakat

Hogy mindig ilyen kemény volt-e a győztes? "Ezt meg kell tanulni. Meg kell szokni, hogyan kell ilyen környezetben dolgozni. Nem egyszerű, de aki igazán akarja az el tudja érni benne, amit szeretne. Én egyébként szeretem apránként elérni a dolgokat. Mindig az a legjobb, ha elismerik az ember munkáját. Nem szükséges, hogy bármilyen titulust adjanak, hogy séf legyek, konyhafőnök vagy akárkicsoda. Az elismerés szerintem már önmagában cél lehet."

A győztes azon túl, hogy nyert egy földközi-tengeri hajókázást, elmehet egy hetes tanulmányútra a három Michelin-csillagos szakács Dieter Müller konyhájába, Lerbachba. A lány, aki még sohasem dolgozott külföldön, egy hónapon belül útra kell, de vajon mit vár ettől az élménytől? "Remélem minél többet akarnak majd nekem mutatni, abból amit ott csinálnak. De azért kicsit félek, hogy az idegen környezet, az idegen nyelv és az idegen emberek között elveszek." A szakácsnő ugyan épp most tanul németül, különös tekintettel a konyhai kifejezésekre, de azért bízik a kézzel-lábbal mutagatás univerzális erejében is.

Sára Zsuzsa nem fél semmilyen kajától, szereti az olyan egyszerű ételeket, amiken látszik a kézimunka, és fontosnak tartja a vendégek visszajelzéseit. Ezt persze leginkább a felszolgálókon keresztül kapja meg. "Tőlük kérdezgetjük, hogy mit szólt az ételhez a vendég, ízlett-e neki, mennyire volt elégedett. Jó érzés, amikor visszajönnek a vendégek, vagy látjuk az üres tányért." Amióta pedig vége a versenynek, azóta még több sikerélmény éri. "Amióta megnyertem a versenyt sok vendég jön úgy, hogy láttak a tévében és szurkoltak, ami nagyon jó. Múltkor is jött egy házaspár, akik kihívtak és gratuláltak, akkor én ajánlottam nekik ételt és én is főztem nekik. Jó érzés volt. Nem is gondolná az ember, hogy vadidegenek szorítanak neki."