horoszkóp

Juga és Farkasházi: pasival vagy pasi nélkül?

2006.03.29. 14:48
Az Európa kiadó gondozásában megjelent, Eszterlánc - egy páratlan anya feljegyzései című könyv sajtótájékoztatóján jártunk, ahol azt ígérték Juga Veronika és Farkasházi Réka elmondja: pasival vagy pasi nélkül kell-e élni. Persze ezt valószínűleg ők se tudják.

Kezdetben volt Bridget Jones, aki öntudatra ébresztette a világ szinglijeit. Aztán Rácz Zsuzsa megalkotta saját Bridgetjét, akit Bene Viktória most továbbfejlesztett. Mert ugye azt már tudjuk, hogy a nő képtelen normális pasit találni a rendelkezésre álló állományból, de most az is kiderült: ha véletlenül talál egyet, gyakran akkor sem úgy alakulnak a dolgok, ahogy ezt elvárnánk tőlük.

Különösen, ha az együtt töltött első éjszakán megfogantatik a gyermek, aki nem igazán a szerelem, mint inkább a vágy gyermeke. Nem történt ez másképp Bene Viktóriánál se, aki a nagy keresgélés közepette teherbe esett két hetes kapcsolatától.

Ahogy ez már lenni szokott a jövendőbeli apuka eleinte lelkes volt, aztán egyre alábbhagyott az öröme, végül már csak a "hogy hozhattál ilyen helyzetbe?" maradt, és a friss szülők hiába tettek meg mindent, a kapcsolat nem működött. A szerző most terhesen átélt tapasztalatait könyv formában jelentette meg Eszterlánc címmel.

Magányos anyák

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az Alexandra könyvesház pódiumán tartott sajtótájékoztatón nem meglepő módon elsősorban nőnemű újságírók képviseltették magukat, de elvétve lehetett férfit is látni, persze inkább csak fényképezőgépekkel kezükben. A meghívott vendégek, Farkasházi Réka fekete-fehérben és Juga Veronika, hálós pulcsiban és lila zokniban, kicsit feszülten ülnek Bene Viktória, szerző és Bus István, a beszélgetést vezető újságíró között. Aggodalmuk erősödni látszik, amikor észreveszik a Velvet képviselőjét a nézők soraiban, bár nem értjük, mire alapozzák félelmeiket.

Bene Viktória röviden vázolja a helyzetet, mely nem egyszerű, és lassan kiderül, hogy a beszélgetés témája végül is nem az, hogy pasival vagy pasi nélkül kell-e a nőnek élni, hanem az, hogy mit tehetünk, ha a pasi lelép, míg pocakunkban fejlődik sarja.

Ekkor még kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön: minden férfi egy rohadék, de ez nem történik meg. Tény ugyanakkor, hogy a lányok nincsenek túl jó véleménnyel Bene Viktória expárjáról. A beszélgetésbe a meghívott sztárok eleinte ritkán szólnak bele, igaz akkor nem mulasztják el megemlíteni, hogy ők is írtak ám könyvet: szakácskönyvet arról, hogy mit egyen a gyerek, miután megszületett és már nem csak anyatejet fogyaszt.

A tetováltak előbb lépnek le?

Aztán egyszer csak Farkasházi felteszi a kérdést, amit mi egyáltalán nem értünk, történetesen, hogy Bene partnere tetovált volt-e. Kiderült, hogy igen, tetovált volt, bár azt szerintünk Bene se tudja, hogy jön ez ide. Ráadásul Farkasházi exférje aligha volt tetovált, na de mi ezt nem tudhatjuk. Jugának is csak egyetlen közeli ismerőse jut eszünkbe, aki ki van varrva: Winkler "Totalcar" Róbert. Neki azonban - tudomásunk szerint - egyelőre senki sem szült gyereket.

A lányokról kiderül, hogy a könyv olvasásakor egyáltalán nem ismertek magukra, feltehetően azért, mert az ő csöppségeik szerelemgyerekek voltak, akiket mindkét szülő egyformán akart. Sőt Farkasházi olyannyira régimódi volt abban az időben, hogy még teherbeesés előtt férjhez is ment.

Új család, új gyerek

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Megtudjuk, hogy Bene Viki számára a kilenc hónap iszonyatos önmarcangolás volt, mivel az apuka folyamatosan őt hibáztatta mindenért, és ekkor már eléggé utálja minden jóérzésű újságíró a szerzőnő első gyermekének azóta már saját családra lelt apját. Mert az eset már régen történt, most minden szép és jó lett, sőt Bene új társra talált, akinek új bébit szült, boldogságban, szeretetben.

Gondolatkísérlet

A sajtótájékoztató kicsit unalmas, minthogy az általános közhelyeken kívül sok újdonság nem derül ki, ahhoz meg nem kell egyedülálló anyának lenni, hogy el tudjuk képzelni, milyen szar lehet egyedülálló anyának lenni.

A sztárok - akik tudomásunk szerint jelenleg egyedülálló anyák - nem beszélnek magukról, inkább egy közös barátnőjüket említik, akit már a harmadik napon otthagytak. Lehet inkább őt kellett volna meghívni, mert ő bár talán nem sztár, mégis igazi tapasztalattal bírhat, legalábbis Jugáék elmondása szerint. Ők ugyanis nincsenek teljesen egyedül, hiszen nagyon sokat segítik egymást Farkasházyval, de az pontosan nem derül ki, akkor miért nem segítenek barátnőjükön is.

Bus István azt szeretné megtudni, mi lehet az oka annak, hogy mostanában gombamódra szaporodnak az egyedülálló nők. Juga Veronika szerint ez azért van, mert most már nem szégyen a válás, és bár eddig is léteztek szingli anyák, csak mostanában kaptak főszerepet. Erről nekünk Mikola doktor úr felvetése jut eszünkbe, de gyorsan elhessegetjük a bűnös gondolatot.

Mozit vizionálnak

Szerencsére Farkasházitól megtudjuk, hogy ember és ember közt csak nüansznyi a különbség, Jugától meg azt, hogy hatéves kora óta ír naplót, de most rájött, hogy valószínűleg elégeti, amit Farkasházi nem szeretne, mert ő el akarja olvasni. Kicsit bomlik tehát a fegyelem, ezért Bus István lezárja a beszélgetést.

Bene azért még gyorsan elmondja, hogy bár ő egyáltalán nem ért a filmkészítéshez, ha valaha filmet forgatnának művéből, akkor a férfi főszerepet Szőke Andrásnak szánja, a filmzeneszerzést pedig a Belgára bízná. Bár még nem volt szerencsénk olvasni a remekművet, ez elég ijesztően hangzik.

Farkasházi és Juga egy emberként kiabálja, hogy ő akarja a női főszerepet, bár Juga később a Velvetnek elárulja, most inkább hanyagolja a showbizt, és más jellegű munkába kezd. De erről egyelőre nem mond többet. Mindezek után arra biztatja a Velvet újságíróját, írja ő meg a forgatókönyvet Farkasházi számára, aki jó pénzért hajlandó felhízni a szerephez. Elgondolkodunk rajta.