horoszkóp

A Beatles emlékével és 30 pirulával a Szigeten

2007.08.11. 09:45
Szipál Martin romantikusnak tartja a sátrazást, az ötödik feleségére emlékezteti. A nyolcvanas éveiben járó fotóművészt meghívtuk, járja velünk körbe a Sziget Fesztivált, miután már tudjuk, hogy egyszer élőben látta a Beatles fellépését, és azután más zenei élmény feledhető a számára.

Az ember minden nap tanul. A Sziget alatt kicsit többet tanul, mint máskor. Mi például azt tanultuk Szipál Martintól, hogy mindegy mikor, hol és mit csinálunk, a társaság a fontos.

Sose legyen tervetek

"Mit tervezel, mit nézzünk meg?" - kérdeztük a kitűnő fényképésztől, miután kikötöttünk a Sziget fesztivál partján. "Mindegy. Ennyi idősen nem tervez az ember. Fogadjátok meg egy vén szivar tanácsát: sose legyen tervetek!" - emelte magasra a mutatóujját a fotóművész, és ezután az alapigazság után, bolyongásunk további mintegy két órájában végig csüngtünk szavain.

A nyolcvanas fotóművész napi harminc pirulával tartja magát karban, köztük a hosszú, nyugodt alvásért felelős melatoninnal, és C-vitaminnal, ami "antioxidáns és rákmegelőző." Egy barátja nemrég leltározta és feljegyezte a gyógyszeres komódja tartalmát, hogy megismerje a remek kombinációt. "Egy barátom ismerte Szent-Györgyi Albertet. Mesélte, hogy szeretett bulizni."

Könnyek szöknek a szemembe

Képek

Szipál fehér lenvászon nadrágban indult el otthonról, és egyes szubkultúrákban még ma is viselt okkerbarna szandálban. "Fehér cipőt akartam venni, de sejtettem, praktikusabbnak kell legyek, mert por lesz " - magyarázta a fotós, amikor a koraesti dugót elkerülendő hajóra szálltunk.

Szipál Martin egy alkalommal látogatott ki a fesztiválra az elmúlt években, de ennél több emléke nem volt arról a napról. Mint elmondta, fiatalkorában egyszer látta a Beatles élő fellépését Amerikában, az után minden más zenei élmény feledhető. "Még ma is könnyek szöknek a szemembe, ha eszembe jut."

A környéken kevés a nő

Kutyák és csajok
Szipál Martin nemsokára kiállítást rendez, kérdésünkre, hogy mik lesznek a kiállításon, így válaszolt: "Fényképek. Kutyáktól kezdve csajok, sztárok, madarak, bogarak. Ami létezik."

Martin volt a Woodstock fesztiválon is, de sem annak idejére, sem fellépőire nem emlékszik pontosan. Ami megmaradt, hogy az emberek akkor tetszettek neki, ahogyan most is. Mint elmondta, kedveli a "sátrazás tényét", korunkbeli, ötödik feleségére emlékezteti, aki világéletében nagyon szeretett sátrazni, különösen amerikai nemzeti parkokban. "Azért értek véget a házasságaim, mert annyira összebarátkoztunk az aktuális feleségemmel."

A fotóművészt láthatóan váratlanul érte, amikor partra szállásunkat követően egy metalkoncertbe botlottunk, amiről csak annyit emelt ki, hogy ezen a környéken kevés a nő. Tovább indultunk a megfelelőbb ivararány reményében. "Ez a hely kiköpött Abádszalók" - jegyezte meg a művész a HVG sátor mellett haladva, mialatt a járókelők egyike rajongva próbálta elkapni a tekintetét, de Szipál szerényen tovább ballagott.

Vidám sátánvilla

"Szolnok!" - kiáltott rá egy huszonéves metálos fiú kis kompániánkra, majd (a Schobert házaspár esetétől eltérően) egy nagyon barátságos sátánvillázást küldött rá - mivel Martin Szolnokon született. Ekkor vált világossá, hogy a sátánvilla a Szigeten élők univerzális celeb-köszöntő jelzése, ami néha jót jelent, néha rosszat.

A zuhanyzók mellett elhaladva megtudtuk, nincs értelme az életben szabad akaratról beszélni, az emberek egyik fő feladata biztosítani az evolúciót, ezenkívül azt is tudjuk már, Szipál összesen 125 ezer milligramm C-vitamint vett magához 14 év alatt. "Csoda, hogy élsz - mondta nekem egy doktor" - nevetett a művész, majd egy ismerőse állította meg, hogy két, közelgő esküvőről számoljon be neki. "Ezért szeretek Budapesten élni, mert egy nagy falu." Csak egyet nem tudtunk meg a sajtó szeparé felé közeledve, hogy a fényképész keresztneve Martin-e, vagy Márton, pedig szerkesztőségünben egy ideje vita folyik erről. "Nekem mindegy melyiken hívnak, csak hívjanak."

A pult széléhez lapulva

Szipál Martin limonádét rendelt a szeparéban, majd egy felhőszakadás következett, amelynek végét egy pult széléhez lapulva vártuk. A fotóművész az ingét szárítgatta, amikor a Chemical Brothers megérkezett, hogy interjút adjon a rájuk esőkabátban váró újságíróknak, és társaságunkhoz is megérkezett egy riporter, aki a következőket foglalta egyetlen kérdésbe: hogy került ide, milyen program érdekli, meddig marad. Amíg Szipál sorban válaszolt a kérdésekre, elállt a záporeső.

"Ne féljetek a tüdőgyulladástól, nem lesz semmi bajotok" - jegyezte meg a kijárat felé haladva a fényképész, egy fagyasztószekrénybe zárt férfiakról szóló amerikai kísérletre utalva, miután látta, hogy átázott cipőben követjük. Búcsúzóul megígértük neki, megfogadjuk a tanácsát, és nem tervezünk ma estére.

Szipál Martin gondolatai

Az evolúcióról
A fotóművész saját bevallása szerint élete nagy részét az evolúció gyakorlatának szentelte. Ez csak úgy valósulhat meg, ha tanítunk és tanulunk. Ha azonban félrevezetjük egymást, azzal evolúcióellenes bűnt követünk el.
A szabad akaratról
A fotóművész szerint nincs szabad akarat. Ami a saját életét illeti, úgy tartja, soha nem akart semmit, mégis minden jól bejött. Szipál szerint Isten egy fantasztikus intelligencia, amely mindenütt jelen van, és amely a világot rendezi.
A magyarok szépségéről
A fotóművész a békeidők magyar filmjeit nézve fedezte fel, hogy a karakterszínészek hasonló, szép emberek, mint az északi indiánok: vastag szemöldökű, kerek homlokú, nagy szemű férfiak és nők. Úgy tartja, ez a törzs Észak-Szibériából jött, és a világ legszebb emberfajtája. Most a székelyek a legszebbek a világon, mert a magyarok - hátrányukra - túl sokat keveredtek.