horoszkóp

Ha a sztárok bűnöznek

2005.08.03. 13:47
Zalatnay, Som, Farkas, Sas. Hogy mi a közös az énekesnőben, a zenészben, a sportolóban és a színidirektorban? Az, hogy mindannyiuk profilja bekerült már a rendőrségi nyilvántartóba. Vajon lehet igazságos ítéletet hozni hírességek esetében is? Erre keressük a választ.

Azt mondják, ha híres az ember, az élet sokkal egyszerűbb. Akkor bármit megtehet, a dolgokat lehet másnapra halasztani, sőt bocsánatot sem kell kérni a ballépésekért. Ha az ember mosolyog, elengedi a rendőr - bár ehhez sokszor elég nőnek lenni is -, kedvesebbek vele az étteremben, vagy a boltban. Extrém esetekben ez utóbbi még be is zár miattuk, bár ez honi celebeinkre nem annyira jellemző, de megtörténhet.

"Híres vagyok, nekem bármit szabad" jelmondattal előfordul, hogy a sztárokat is megkörnyékezi a sötét oldal - kit jobban, kit kevésbé. Ha időrendi sorrendben szeretnénk végignézni hazánk mostani nagyságainak botlásait, egészen a nyolcvanas évekig kell visszatekinteni.

Az átkosban az arany volt a menő

Som Lajos

A sort rögtön a Piramis együttes frontemberével, Som Lajossal kezdenénk, talán mert az ő esete a leghírhedtebb. Igaz, az még egy másik rendszer balhéja, és mára inkább számít dicsőségnek, mint bűnténynek. Somot, aki akkortájt Karda Beáta férje volt, 1982-ben tartoztatták le Ferihegyen, mikor hazaért turnéjáról a Szovjetunióból. A vád aranycsempészés volt, ami érthetően komoly dolognak számít, függetlenül a rezsimtől.

Köztudott, hogy zenészeink, - akiknek kiváltság volt, hogy átléphetik a határt - akkoriban sokszor, és sok mindent csempésztek, a szükség diktálta a feltételeket. No de aranyat? Somot jogerősen két év két hónap börtönre ítélték, ám a Markó utcai előzetesből meglépett és a Pilisbe szökött. Egy kamionsofőrnek százötvenezer forintot ígért, amennyiben Münchenbe szökteti, ám az időközben benyújtott kegyelmi kérvény - érthetetlen módon - meghallgatásra talált, és a zenészt még a szökés előtt felmentették a vádak alól.

Cini Show

Aztán persze itt van mindannyiunk Zalatnay Cinije. Egy fél (na jó, negyed) ország omlott össze lelkileg, mikor kiderült, hazánk dúskeblű énekesnője elsőrendű vádlottja lett egy 150 milliós kárt okozó csalási ügynek. Cini mindent megpróbált, mégis csak nyolcmilliót sikerült visszafizetnie, ami nem bizonyult elégnek, de legalább beszámították enyhítő körülménynek, így "csak" három évet kapott. Kettőt biztosan le kell ülnie, hacsak nem kap kegyelmet Sólyom Lászlótól.

Zalatnayra amúgy nem lehet mondani, hogy visszavonultan tűri a bebörtönzése következményeit, hiszen a bulvársajtó folyamatosan jelent róla, szinte még az is hírnek számít, ha az énekesnő lemegy kajálni a kantinba. Pontosan nem tudni mi is ezzel a média, vagy a rab célja, engem személy szerint jobban izgatna akkor már, hogy vajon hogyan tengeti napjait a Viszkis néven elhíresült Ambrus Attila, de hát úgy tűnik, ezzel egyedül vagyok.

Zalatnay Cini

Cini feltehetően az emberek megbocsátására bazírozik, igaz, azzal, hogy folyamatosan panaszkodik, hogy neki milyen rémes, nem túl valószínű, hogy sajnálni fogják. Végül is nem Kalocsába, vagy Szibériába vitték kényszermunkára, sőt azt se hiszem, hogy kínoznák, hiszen még akkor is berohan meglátogatni az RTL Klub Találkozások magazinja, ha letörik egy körme. Ha a törvény engedné, a tévétársaság valóságshowjában végigközvetítené a benn töltött időszakot, és akkor Cini a jogdíjakból még vissza is tudná fizetni a károsultaknak az "eltűnt" milliókat.

Egyesek joggal gondolhatják, hogy a rekedtes díva megérdemelte a büntetést, hiszen a törvény nem ismerete nem ment fel senkit. Sokan mégis erősnek érzik a három évét, hiszen más, komolyabb ügyekben előfordult már, hogy enyhébb ítéletet hoztak. Igaz, sokszor előfordult már, hogy a bíróság ítélete nem esett egybe a közvéleményével.

Előd, az "áldozat"

Gondoljunk csak Császár Elődre, aki másfél év felfüggesztettet kapott, miután 1998-ban frontálisan ütközött egy rendőrautóval, és halálát okozta egy 25 éves rendőrnek. Igaz, a halálos balesetek okozói általában felfüggesztett büntetést kapnak, no persze csak abban az esetben, ha nem hajtanak gyorsan és nem állnak kábítószer vagy szeszesital befolyása alatt.

Császár Előd

Nos, az ítélet szerint Császár nem állt drog, vagy alkohol hatása alatt, viszont bizonyítottan százzal hajtott. Első fokon letöltendő büntetést kapott, másodfokon azonban ezt felfüggesztettre változtatták, ám az énekes ügyvédje még így is túlzásnak érezte a büntetést.

Császár Előd azt állítja, az ügy tönkretette a karrierjét, soha többé nem lehet már sztár hazájában. Valószínűleg, mint Császár Előd valóban nem sok babér terem neki, de elég egy apró névváltoztatás, és máris ismét elismert zenész. Mostanában mint Shane '54 fut, első hivatalos dala Jean Michel Jarre 1982-es slágerének remixe, a Souvenir de Chine nagy sikernek bizonyult. Így feltehetően nem kell attól tartani, hogy szegényházba kerül az új életet kezdett lemezlovas.

A drog trendi, adót meg minek fizetni?

A fent említett ügyek lezárultak, a bíróság jogerős ítéletet hozott, így már csak vitatkozni lehet létjogosultságukon. Az tény azonban, hogy az utóbbi egy évben nagyságaink sorra halmozzák a bűnügyeket.

Elég csak Farkas Péter olimpiai bajnok birkózónkra gondolni, akire tavaly októberben nagy mennyiségű marihuána társaságában bukkantak rá egy XVII. kerületi telken, ami történetesen a mamájáé. Szemtanúk szerint a fű szagát az egész kerületben érezni lehetett, és akkora volt az ültetvény, hogy a villanyszámlája havi egymillióra rúgott. Jogerős ítélet egyelőre nem született az ügyben, Farkas jelenleg is előzetesben van, a múlt hónapban ráadásul - immár harmadszor - októberig hosszabbították a fogságot, arra hivatkozva, hogy szökésétől tartanak.

Miután ez az eddigi legnagyobb ültetvény, amire rábukkant a rendőrség hazánkban, ráadásul a drog piaci értéke közel 50 millió forint, így feltételezhető, hogy Farkast jó pár évre hidegre teszik, ha bebizonyosodik bűnössége. A sportoló ellen 2001-ben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt már indult eljárás, mert csaknem elgázolt egy rendőrt. A bíróság akkor két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Úgy tűnik, neki rosszabb ügyvédje volt, mint Császárnak, hiszen a birkózó fél évvel többet kapott, holott a rendőrnek haja szála se görbült. Igaz, Farkas megpróbált elmenekülni a tett helyszínéről.

A tetovált macsók hozzák-viszik és szívják

Segal

Június közepén aztán pillanatnyi megdöbbenést okozott a hír, mely szerint Segalt, a Való Világ marha kemény szereplőjét egy autóban találták ötvenezer darab extasy tablettával és fél kiló kokainnal. Hiába hivatkozott arra a teletetovált srác, hogy ő csak utazott a kocsiban, a rendőrök kis híján kiröhögték A jármű megállítása ugyanis nemcsak egy laza közúti ellenőrzés, hanem nagyon is tudatos akció volt, a kábítószert sem az ülésen, hanem gondosan elrejtve a pótkerékben találták, és a rendőrség Segalt a drog Magyarországra csempészésével vádolja. A sztár jelenleg szintén előzetesben van, és nem áll túl jól a szénája, ha rábizonyítják a vádakat, tizenöt évtől életfogytiglanig zárhatják börtönbe.

Drogfogyasztás miatt más jó hírű VV sztárnak is meggyűlt a baja a törvénnyel. Mint ahogy azt a Velvet is megírta, Okit ez év májusában kapták rajta, hogy fiatal lányoknak füves cigit ajánlgatott. Oki azonban bűnbánónak bizonyult, és vállalta az elvonókúrát, így elképzelhető, hogy ejtik az eljárást ellene.

Hányszor is kell adót fizetni?

Nem lenne teljes a sor, ha kihagynánk egyik örökös ügyeletes nevettetőnknek, Sas Józsefnek, a közelmúltban napfényre került adócsalási ügyét. A Mikroszkóp Színpad igazgatója a vádak szerint az elmúlt néhány évben nem jeleskedett adója befizetésével, az így keletkezett kár 112 millió forintra rúg. "Nem vagyok adócsaló, nincsen semmiféle adótartozásom, kifizettem mindent, hatvanöt éves létemre meg akarnak hurcolni valakik." - nyilatkozta az Indexnek idén áprilisban. Az ügy kipattanásakor Sas a személyi jövedelemadó-hiány egy részét - huszonegy millió forintot - befizette, ezt a bíróság feltehetőleg enyhítő körülményként veszi majd figyelembe, bár még így is kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik, ha bebizonyosodik, hogy mégse "valakik" akarják meghurcolni.

Ezek szerint hírességeink adót fizetni szeretnek legkevésbé, és drogozni a legjobban, bár ez persze durva általánosítás. Mindenesetre úgy tűnik, hazánk sztárjainak épp ugyanolyan nehezére esik tetteik következményeit a bíróságon is vállalni, mint az egyszerű embereknek. Az meg, hogy hogyan dönt a bíróság sok mindentől függhet, és a jogerős ítélet után nem marad más, csak a bosszankodás, vagy az öröm. Inkább ne bűnözzünk tehát, és önök se, kedves sztárok, hiszen hova akkor a példamutatás?