horoszkóp

Szávay az új csillagunk

2007.09.06. 13:56
A tizennyolc éves Szávay Ágnes óriási eredményeket könyvelhet el. Bár elveszítette a meccset Kuznyecova ellen, a szakma nagy reménységet lát benne, Noszály Sándor és Taróczy Balázs sincsenek ezzel másképpen.

Bár Szávay Ágnes egyéniben elveszítette a negyeddöntőt a US Openen, már az is óriási eredményt jelent, hogy idáig eljutott. Ő az egyetlen játékos az idei tornán, aki egyéniben és párosban is negyeddöntőbe jutott. A tizennyolc éves lányt hatalmas tehetségnek tartja a szakma, hetek óta csak vele foglalkozik a média és népes rajongótábor drukkol neki.

Mindezek ellenére Szávay egy kicsit el van keseredve a vereség miatt. A sportoló, aki szombat reggel tér vissza Magyarországra, blogján ezt írja: "A verseny előtt 2 kanyart szerettem volna nyerni egyéniben. Ezt végülis túlteljesítettem, de tudjátok, hogy van ez. Evés közben jön meg az étvágy! Én egy picit éhes maradtam!" A tizennyolc éves soltvadkerti lányt viszont nem olyan fából faragták, hogy a vereség elvegye a kedvét: "Lehet, hogy még keményebben kell dolgoznom, de most már sokkal könnyebb lesz! Eddig sokszor "csak" bíztam benne, de most tudom, hogy jó úton járok. Nagyon nehéz lesz innen továbblépni, de ígérem, hogy rajtam nem fog múlni."

Hogyan készül a ranglista?

Az egyes tenisztornákat a pénzdíj és az indulok száma szerint rangsorolják. Az ezeken elért eredmények alapján kapják a ranglista pontokat a versenyzők. A nívósabb versenyeken elért sikerek természetesen többet érnek. Az aktuális világranglista-pontszám a versenyzők előző 52 hétben elért eredményeiből – pontosabban a legjobb 17 szereplésből – alakul ki. A hagyományos világranglista mellett néhány éve bevezették az éves pontversenyt, amelynek első nyolc helyezettje kvalifikálja magát az évzáró WTA-világbajnokságra. Ezen csak az adott esztendőben, a január 1-jétől szerzett ranglistapontokat számolják.

Forrás: Nemzeti Sport

A manapság már csak edzősködéssel foglalkozó teniszezőt - és ex "Nagy Ő"-t -, Noszály Sándort kérdeztük Szávay Ágnesről. Noszály szerint nagyon nagy tehetség: "Már fél éve azt jósoltam, hogy az első 10-be be fog kerülni. Ami a vereséget illeti, sajnos nem tudtam nézni a meccset, de sajnálom, hogy pont ezt látta az egész ország, amikor így játszik. Van olyan, hogy az embernek nem jön össze egy meccs, nem mindennap játszik valaki a US Openen a döntőbe jutásért." Noszály azt is elmondta, hogy Szávaynak "nagyon gyors keze van, atletikus és nagyon jól mozog a pályán. Kreatív, tudja változtatni a ritmust. Jók a tenyeresei, jók a szervái, tulajdonképpen nincsen gyenge pontja. A szervái a 190-es sebességet is elérik, amire egyedül Venus Williams képes rajta kívül."

Noszály Sándor eredményei

Legelőkelőbb ATP helyezés: 89. (1995)

Eredmények: Elődöntős a bukaresti ATP versenyen 1995-ben, öt Grand Slam győztest győzött le: Carlos Moya, Sergio Bruguera, Alberto Costa, Pat Cash, Andres Gomez, tizenhatszoros magyar bajnok, Davis Kupa csapattag (1989-1996)

Egyéb: Ő volt a főszereplője a TV2 párkereső valóság showjának, a Nagy Ő-nek (2003)

Forrás: Magyar Tenisz Szövetség

Taróczy Balázs, a korábbi wimbledoni bajnok a Nemzeti Sportnak nyilatkozott az ifjú teniszcsillagról. Szerinte az a legfontosabb, hogy Szávay Ágnes bízzon önmagában. „Nem szabad megelégednie azzal, amit eddig elért, hinnie és akarnia kell, hogy bekerüljön a közvetlen élmezőnybe, de úgy látom, megvan benne a kellő ambíció. El kell hinnie, hogy arra hivatott, hogy szupersztár legyen, magasra kell tennie a mércét, mert képességei alapján ott a helye az első tízben.” A sportoló szerint fiatal kolléganőjének a pályán kívül is nagyon kell majd figyelnie az elkövetkezendő időben, ugyanis a népszerűségnek megvannak az árnyoldalai is. „Ági kedves, magával ragadó személyiség, de hirtelen nagyon sok barátja lesz, sosem látott ismerősök bukkannak majd fel körülötte. Meg kell szoknia ezt a helyzetet, tudnia kell kezelni a hirtelen jött népszerűséget.”

Taróczy Balázs eredményei

ATP egyéni győzelmek: 13

ATP páros győzelmek: 24

Győzelem/vereség arány egyéniben: 385/227

Egyéni tornagyőzelmek: Hilversum (1982 ),Tokió (1981), Bastad, Genf, Hilversum (1980), Brüsszel (1979), Barcelona, Hilversum (1978), Hilversum (1976), Kitzbühel (1974); döntők: Indianapolis (1984), Hilversum (1983), Bournemouth (1981), Brüsszel (1980), Bastad (1979), Bécs (1978), Bastad (1977)

Páros tornagyőzelmek: München (1989), Bécs (1988), Masters Doubles WCT (1986), La Quinta, Wimbledon (1985), Brüsszel, Hamburg, Hilversum, Masters Doubles WCT, Monte Carlo (1983), Masters Doubles WCT, Róma (1982) Kairó, Genf, Hilversum, Monte Carlo, Roland Garros, Tokyo Outdoor (1981), Genf, Hilversum, Bologna (1980), Hilversum (1979), Hilversum, Bécs (1978), München (1977)

Egyéb: legelőkelőbb ATP helyezés egyéniben 12. (1982), párosban 1. (1985, Heinz Günthardttal), hatszoros magyar bajnok, legeredményesebb magyar Davis Kupa játékos

Forrás: Magyar Tenisz Szövetség