Emléktáblát kapott Tarzan Erdélyben

2004.06.07. 14:51
Johnny Weissmüller erdélyi szülőházán táblát avatott fia, John Scott Weissmüller szombaton a színész születésének századik évfordulója alkalmából. A Tarzant alakító úszóbajnok Weissmüller János néven látta meg a napvilágot a Temesvár melletti Szabadfalun. Johann Dirschl, a freidorfi plébános a Velvet kérdésére elmondta: Weissmüllerék házát, a Petőfi tér 8-os számú házat már lebontották, ezért a táblát a 6-os számra tették ki, amely hasonlít az eredeti szülőházra.
Tekintse meg képeinket!
Weismüller öt olimpiai aranyat, illetve a 16 Tarzan-filmben játszott főszerepével világhírt szerzett magának, majd 1984. június 5-én Acapulcóban magányosan, szegényen és elhagyatottan halt meg. "Élete rendkívül tanulságos és önmagáért beszél: soha se forduljunk el Istentől, és ne feledkezzünk meg róla!" - fogalmaz dörgedelmesen a szabadfalui (Freidorf) parókia weboldala.

Letagadta szülőhelyét

1904. június 2-án nagyrészt magyarok és németek lakta Szabadfalun, más néven Freidorfon született Weissmüller Péter téglagyári napszámos és felesége, Elisabeth Kersch fia, akit június 5-én a helyi római katolikus plébánián kereszteltek János névre. Német származása miatt otthon már csak Hansinak hívták, de nem sokáig, mert hat hónapos korában az egész család Chicagóba vándorolt, ahol már jelentős számú freidorfi kolónia éldegélt. Innentől kezdve ő volt Johnny, aki az iskolában kitűnt tehetségével úszásban. Azt mondták róla, úgy úszik, mint egy hal.

Johnny Weissmüller filmes karrierje után szégyellte és meghamisította valódi születési helyét. Kezdetben azt állította, Ferenc József császár egyik tengerészének fia, egy másik állítás szerint Münchenben született, de vannak források, amelyek Chicagót, illetve Pennsylvaniát jelölik meg születési helyként, áll az AP tudósításában.

A szomszéd házra rakták a táblát

Klikk a képre!
Johann Dirschl, a freidorfi plébános a Velvet kérdésére elmondta: a hivatalos magyar nyelvű keresztelési anyakönyvet Szabadfalu plébániáján őrzik, és bármikor meg is tudják mutatni. Mint megtudtuk, Weissmüllerék házát, a Petőfi tér 8-os számú házat már lebontották, ezért a táblát a 6-os számra tették ki, amely hasonlít az eredeti szülőházra. A plébános szerint nem hat hónapos, hanem négy éves volt a kis János, amikor elköltöztek innen, de úgy tudja, hogy a történetnek több változata is létezik. A falucskát azóta több ország médiaképviselete is felkerste, ami a plébános szeint sokat számít a falu életében.

A helység nem csak az úszóbajnokról nevezetes, hiszen itt történt meg, hogy Bem apó őrnaggyá léptette elő Petőfi Sándort az 1848-49-es szabadságharc ideje alatt.

Hansi, a bajnok

Weismüller 1924-ben olimpiai aranyat nyert 100 méteres és 400 méteres gyorsúszásban illetve 4x200 méteres váltóban. 1928-ban ismét nyert 100 méter gyorson, és a 4x200-as váltóúszásban is. Élete során úszásban 67 világcsúcsot döntött meg. Úszóként figyelt fel rá a filmes szakma is.

Weissmüller híres, jóképű és gazdag emberként rendkívül sikeres volt a nők körében, ennek az lett az eredménye, hogy ötször nősült, és állítólag Greta Garbóval is járt. Fényűző életmódja miatt idősebb korára teljesen elszegényedett. Hogy fenn tudja magát taratani, szállodai portásként és dokkmunkásként is dolgozott.

Az állatok nyelvén beszélő Tarzan és segítőtársai (Jane illetve Chita) hamar belopták magukat a nézők szívébe a klasszikusnak számító dzsungel királya történetek révén. Weissmüller leghíresebb filmjei az 1932-es Tarzan, a majomember, az 1945-ös Tarzan és az amazonok, az 1942-es Tarzan kalandjai New Yorkban, és a Tarzan kalandjai a dzsungelben.