Liz Taylort Van Gogh festményéért perelik

2004.10.18. 09:21
Beperelték Elizabeth Taylort egy nácik elől elmenekült asszony örökösei, mert szerintük a színésznő lakásának falán lógó a Van Gogh-festmény őket illeti. A színésznő a képet 1963-ban vásárolta, azóta dollármilliókat ér.
A "St. Remy templom és temető látképe" című, 1889-ben készült festményt Taylor 1963-ban, a londoni Sotheby's egy aukcióján vásárolta. Az ekkoriban sikerei csúcsán lévő színésznő akkor 257.000 dollárt (közel 55 millió forintot) fizetett a képért, amely azóta is Los Angeles-i otthonának falát díszíti, és értéke ma már dollármilliókban mérhető.

Taylor nem adja

A zsidó származású, és Németországból az 1930-as években elmenekült Margarete Mauthner dél-afrikai és kanadai örökösei azonban azt állítják, hogy a festményt még a nácik kobozták el a családtól, és egy csütörtökön beadott keresetben az 1998-as Holokauszt Áldozatainak Jóvátételi Törvényre hivatkozva kérelmezik a festmény visszaszolgáltatását.

A Liz Taylort képviselő ügyvédek egyelőre hivatalosan nem reagáltak, de a májusban beadott bírósági dokumentumok tanúsága szerint hosszadalmas és bonyolult tulajdonjogi vita folyik a felek közt. Taylor szerint a család "nem rendelkezik olyan bizonyítékkal, ami alátámasztaná a követelést", vagy akár azt, hogy a festményt valaha is elkobozták volna. A színésznő azt is állítja, hogy a festmény visszaszolgáltatására vonatkozó jogszabály sem érvényes már, mert a törvényben megszabott, a vásárlástól számított időterminus három éve lejárt.

"Együttérez a nácizmus áldozataival, de"

A bírósági akták szerint a 72 éves színésznő természetesen együttérez a nácik áldozataival, de úgy véli, hogy "amikor évtizedekig ülnek az állítólagos jogaikon, majd ártatlan és jóhiszemű vásárlókat zaklatnak, akkor a törvény ne az ő javaikat szolgálja."

Taylor májusban keresetet nyújtott be a Los Angeles-i bírósághoz, melyben kéri, hogy ismerjék el őt a festmény jogos tulajdonosának. Mauthner leszármazottai - akik közül az egyik az asszony dédunokája - ezen a héten terjesztették elő a saját perirataikat abban a reményben, hogy "igazságos döntés szülessen ebben a fontos kérdésben."