Terry Black, polgári nevén Rácz Károly hamarosan Dürrenmatt-darabban játszik egy bécsi kamaraszínházban. Az öreg hölgy látogatása című drámában a transzvesztita férfi Claire Zachanassiant, a bosszúálló gazdag öregasszonyt alakítja majd.
A bécsi színházzal kötött szerződés ötven előadásról szól, melyből tízet a Bécs melletti Badenban adnak elő. A hűtlen szerelmén évek múltán bosszút álló, kiégett milliárdosnő történetének próbái tavasszal kezdődnek. "Amikor megkaptam a felkérést, mérlegre tettem a dolgokat" - mondta el a Velvetnek Terry Black - "hiszen nagyon nehéz a szerep és férfi még sosem játszotta."

Őrült nők és Olga

Jóllehet az utóbbi időben Rácz elsősorban a könnyedebb revüműfajban szerzett magának érdemeket, nem ismeretlen terep számára a színjátszás: évekkel ezelőtt Berlinben éppen százötvenszer szerepelt az öreg homoszexuális házaspár megpróbáltatásairól szóló Őrült nők ketrecében és ugyancsak német nyelvterületen több ízben alakította Olgát is Csehov Három nővér című darabjában, női partnerekkel.

Még mélyebbre ásva a múltban az ifjú Rácz Károlyt egy német színiiskolában találjuk, ahol egyebek mellett operett, musical és próza terén képzi magát. Most azonban irányítsuk tekintetünket a jövő felé: egy bécsi kamaraszínházban látjuk viszont az elszántan bosszúszomjas öregasszony szerepében. Az eredeti műtől eltérően itt kizárólag ő fog beszélni a darabban, partnerei hallgatnak.

"Öregasszony leszek"

Rácz Károly napjai jelenleg szövegmagolással telnek. "Németből perfekt vagyok, jelenleg inkább a bécsi akcentus elsajátítása jelent gondot. Nagy szövegbiztonságra akarok szert tenni." - számolt be a Velvetnek a szerepelsajátítás nehézségeiről, majd hozzáfűzte: "Akkora kihívás ez a darab, amit nem lehetett kihagyni; kinti munkásságomnak ez lehetne a megkoronázása."

A színpadváltás kapcsán érzett titkos aggályainkat egy szempillantás alatt eloszlatta: "Ha valaha volt tehetségem, nem múlik el. Nem vállaltam volna el a feladatot, ha kételyeim lennének afelől, hogy művészileg meg tudok felelni."

Terry Black önéletrajzi ihletésű könyvében így fogalmaz: "Öregasszony leszek és nem öregember". Noha, mint mondja, a nyomdatermék megjelenése óta fogadott fiának köszönhetően gondolkodásmódja és értékrendszere átformálódott - nemrégiben például műtéti úton női melleitől is megvált -, mégis úgy tűnik, hogy ötven előadás erejéig beteljesíti önmagát a jóslat.