Terry Black gyám lehet, apa nem

2005.10.07. 14:55
Terry Black egykori nőimitátor felháborítónak tartja, hogy el akarják venni tőle Danikát, de a gyámügy szerint azt nem lehet, hiszen ő a gyámja.

Alig két hete ígérte meg Göncz Kinga Esélyegyenlőségi Miniszter az egykori transzvesztita előadóművésznek: odafigyel majd arra, hogy Danika örökbefogadási ügyében az illetékes hatóság záros határidőn belül meghozza a döntést. Oda is figyelt, mert az elsőfokú ítélet megszületett, ám az nem kedvez Rácz Károlynak: a hivatal örökbefogadásra alkalmatlannak találta a művészt. Eszerint az biztos, hogy nem veheti a nevére Danikát. Terry Black fellebbez.

Danika nem lesz Rácz

Rácz Károly, alias Terry Black teljesen normális hangú családapaként veszi fel a telefont és viszonylag nyugodt hangon ecseteli, hogy ez az egész ítélet felháborító és érthetetlen. "Az egyik mondatban az van, hogy nem vagyok alkalmas az örökbefogadásra, a másikban már az áll, hogy a kiskorúakat minden formában ellátom, és hogy a lelki fejlődésük is teljesen normális. Hát te érted ezt?"

Rácz Károly

A művész azt sem érti, miért kötnek bele a lakásába, amiért az "osztatlan közös tulajdon", mikor az egész utca az. "És ha nincs lakásom, csak bérlek, akkor már nem is lehetek apa?" - háborodik fel. Az ügyben már több jogásszal is felvette a kapcsolatot, de állítása szerint eddig bárkinek is mutatta meg a határozatot, az röhögőgörcsöt kapott olvasásakor.

"Hétfőn megyek fellebbezni a minisztériumba. - folytatja, és egyre jobban belemelegszik a témába. - Felháborító, hogy olyanokat írnak, ami nem is igaz. Hogy nem voltam pszichológiai vizsgálaton, mikor négyszer is elcibáltak? Én nem rokkantnyugdíjért folyamodtam, hogy állandóan vizsgálatokra járjak. Ötödszörre már tényleg nem mentem el."

"Továbbra is csak azt mondom, aki el akarja venni tőlem Danikát, azt megölöm. - mondja dühösen - "Szerencsére ő ebből az egészből semmit nem érzékel, de a legnagyobb fiú, Zolika annál inkább. Ő attól fél, ha elviszik a Danikát, neki is mennie kell."

Senki nem visz senkit sehova

Valóban furcsa, hogy Terry Black immár négy éve neveli Danikát, és az ügyben ez idáig nem született semmiféle jogi megoldás. Burkáné dr. Nagy Beáta, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal Gyámhivatalának a vezetője elmondta, hogy az ügy régóta folyik, de a hivatalos gyám már két éve mindenképp Terry Black, a gyerekeket tehát nem veheti el tőle senki.

"Azért nem lehet lezárni az ügyet, mert valaki mindig fellebbez vele kapcsolatban. Először a szülők, aztán Rácz Károly. Volt már mindenféle megoldás, de valaki mindig jogorvoslattal élt. - mondja. - Sajnos a pszichológiai szakértő nem tudott egyértelmű határozatot hozni azzal kapcsolatban, hogy Rácz úr alkalmas-e."

Hezitál a pszichológus

Ez azt jelenti, hogy a pszichológus kettősséget észlelt Terry Black személyiségében, amiért nyilván nem kap Nobel-díjat, hiszen mindenki ismeri az előadóművész előéletét. "Pont a legutolsó vizsgálaton nem jelent meg, és nem volt hajlandó kitölteni egy tesztet, e nélkül azonban nem tudott dönteni az orvos. Kétesélyes helyzeteknél inkább elutasítunk, ez máskor is előfordult már."

A beszélgetés végén elmondja, hogy ők semmiképp nem akarnák elvenni a gyereket a művésztől, hiszen már régóta neveli, és ha hajlandó magát újra alávetni a vizsgálatoknak, még az eredmény is megváltozhat.

Az emberek mellette állnak

"Igazából nagyon hálás vagyok, mert minden visszajelzés nagyon pozitív. Nagyon rendesek az emberek és együttérzők, amit most külön szeretnék megköszönni nekik." - mondja Terry Black, majd hozzáteszi, szörnyű, hogy a gyámügy egyszer már nem hozta meg a határozatot, most pedig kitalálja, hogy négy év után nem veheti nevére Danikát.. Hozzáteszi: már régen felhagyott a nőimitátorkodással, csak békében szeretne élni három gyermekével, akik közül a legkisebb, Éva Fanni idén márciusban született.