Terry Black a gyermekek jogaiért tüntet

2004.08.03. 11:09
A Terry Black néven ismert Rácz Károly az elmúlt három évben a különféle hatóságokkal folytatott örökbefogadási küzdelmei során egyre inkább beleásta magát a gyermekjogi kérdésekbe. Fogadott fia, Danika esetétől inspirálva, de nem Danikáért szervez tüntetést augusztus 9-én a Parlament előtt.
"A tüntetés célja a figyelemfelhívás annak kapcsán, hogy a gyermekek jogait igenis be kellene tartani Magyarországon" - fogalmazta meg a megmozdulás jelmondatát Terry Black, majd a mondottak aláhúzásaként felvázolt néhány sötét rémtörténetet, melyek valóságtartalmát nem állt módunkban leellenőrizni, így azok ismertetésétől eltekintünk. Rácz a tüntetéssel a szakmai felügyeleti szervek (gyámhivatal, illetékes minisztérium) átszervezésének indokoltságára kívánja felhívni a figyelmet, továbbá petíciót akar benyújtani Medgyessy Péternek. "Az ide vonatkozó teljes jogszabály megváltoztatását kérjük!" - döfött a légbe láthatatlan szablyájával Rácz.

A beadvány két sarkalatos pontot tartalmaz: az egyik, hogy töröljék el a felső korhatárt - jelenleg negyven év - az örökbefogadó szülők életkorára vonatkozóan. A másik lényeges kitétel azt követeli, hogy a teljes örökbefogadási folyamatot le lehessen bonyolítani akár 24 óra alatt - a hónapok, esetenkéntévek helyett. Rácz a meglepő indítványt azzal magyarázta, hogy a szülők már jóval a procedúra megkezdése előtt átesnek minden vizsgálaton.

Terry mint koronatanú

Szeptember 24-én kezdődik V. Évának, Danika szülőanyjának tárgyalása, akit társával együtt gyermekkereskedelemmel vádolnak. Terry Black a hír kapcsán hozzátette, nem ő jelentette föl az anyukát, de mindenképpen részt vesz a tárgyaláson, mint az egyik koronatanú, hiszen titkos felvételek vannak a birtokában, s úgy tudja, nem Danika az egyetlen olyan gyereke a párnak, akit eladásra szántak.

Hivatalos gyám, de nem örökbefogadó szülő

Terry Black már közel egy éve hivatalos gyámja Danikának, ám még mindig nem örökbefogadó szülő. Noha elmondása szerint mindkét jogi forma kötelezettségei azonosak, a kisfiú nem veheti fel a nevét, illetve nem is kap családi pótlékot mindaddig, amíg Rácz nem kapja meg az "örökbefogadó szülő" címet. "Danika pedig szeptembertől óvodába jár és nem fogja érteni, miért nem ugyanaz a vezetékneve, mint nekem" - fogalmazta meg az ügy fontosságának gyakorlati oldalát Rácz.

Nem lett öreg hölgy

Egyébként éppen Danika örökbefogadása kapcsán keletkezett problémák miatt nem valósult meg az ex-transzvesztita férfi azon terve, hogy Ausztriában Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darabban eljátssza a címszerepet. A bemutató a jelenlegi állás szerint a tél elejére tolódik.